Як налаштуватися на роботу після відпустки: сім важливих порад

#поради

Підготували кілька порад, які допоможуть вам не тільки швидко налаштуватися, але й працювати набагато продуктивніше

Ми вже розповідали про те, як правильно піти у відпустку і не боятися втратити контроль над бізнесом під час її. Але сезон відпусток добігає кінця. А це означає, що зараз саме час поговорити про те, як повернутися до роботи після тривалого відпочинку.

#1. Поверніться з подорожі на кілька днів раніше

Після довгої дороги організм потребує відпочинку. Плюс вам потрібно адаптуватися до звичного середовища, інакше зміна барвистих гір або сонячного пляжу на офісні стіни буде занадто різкою, а значить – викличе стрес і дискомфорт.

Щоб не виник контраст між подіями під час і після відпустки, психологи радять ретельно спланувати своє дозвілля. А щоб швидше повернутися до звичного розпорядку дня, – розпакувати речі відразу по приїзду. Це дасть сигнал мозку про те, що відпустка закінчилася й час займатися своїми повсякденними справами.

#2. Прокидайтеся раніше

Щоб першого робочого дня відчувати себе максимально комфортно, автор книги «Як приборкати свого офісного тирана» Лінн Тейлор радить підготуватися до нього заздалегідь. Що потрібно зробити? Увечері заздалегідь закінчіть усі свої справи та лягайте спати вчасно, а наступного дня прийдіть до офісу мінімум на годину раніше.

Поки вас ніхто не відволікає, ви впораєтеся з частиною роботи на день. А також перевірте пошту, ознайомитеся з тим, що змінилося, доки вас не було, і сплануєте свій перший робочий тиждень.

#3. Не переробляйте і не беріться за надскладні справи

Німецькі вчені з’ясували, що в людини, яка кілька тижнів насолоджувалася відпочинком і сонцем, коефіцієнт інтелекту падає на двадцять пунктів. А процес відновлення IQ займає кілька днів.

Тому, щоб уникнути труднощів із вирішенням складних завдань, не поринайте з головою в роботу першого ж дня і не розпочинайте нових масштабних проектів.

В ідеалі першого дня взагалі не повинно бути жодних зустрічей. Постарайтеся залишити весь день вільним, щоб увійти в курс справ, але не перевтомитися, – упевнений бізнес-спікер Майкл Керр

#4. Чітко плануйте свої завдання

Після відпустки складно зібратися й відразу подолати попередній обсяг роботи. Щоб уникнути зайвих нервів і не підвести колег, не беріться за все й відразу.

Правильно розставте для себе пріоритети та виконуйте завдання за принципом перевернутої піраміди: спочатку беріться за більш легкі, а потім плавно переходите до складних.

Перелік завдань дисциплінує вас, а це саме те, що вам потрібно. І це стосується не тільки післявідпускного періоду, але й робочого процесу загалом.

#5. Не приймайте важливих рішень

Саме після відпустки люди вдаються до кардинальних змін у своїй професійній діяльності. Воно й не дивно, адже коли як не під час відпочинку подумати про мету свого існування, подальші плани та перспективи.

Але досить часто такі рішення стають наслідком не більше, ніж лише короткочасних емоцій. І згодом доводиться шкодувати про своє рішення.

Тому, навіть якщо під час відпочинку ви дійшли остаточного рішення змінити роботу, зачекайте кілька днів. Дайте собі можливість переключитися на інші думки й оцінити ситуацію об’єктивно.

#6. Взаємодійте з колегами

Це стосується також клієнтів і партнерів. Тільки-но ви повернулися з відпустки, повідомте їх, що ви приступаєте до роботи і до вас можна звертатися по допомогу.

По-перше, це характеризує вас, як висококласного фахівця, по-друге, така комунікація допоможе вам швидше адаптуватися та систематизувати свою роботу.

#7. Головне – правильний настрій

Не зосереджуйтеся на тому, що барвисті пейзажі змінилися на рутинні справи. Адже відпустка для того й потрібна, щоб набратися сил і повернутися до роботи з новими ідеями, планами та цілями.

Сплануйте, де б ви хотіли провести відпустку наступного року, і працюйте над реалізацією своєї мрії.

І займайтеся тим, що вам до вподоби. Тоді питання, як змусити себе працювати після відпустки відпаде саме собою.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *