Як розвивають найнеобхіднішу навичку сьогодення – критичне мислення – в інноваційній школі КМДШ

#критичне мислення

Серед десятьох навичок 21 сторіччя експерти Всесвітнього економічного форуму в Давосі визначили, що критичне мислення входить в топ-3 найважливіших навичок для світу 2020. Бо критично мисляча людина вміє:

  • розпізнавати маніпуляції
  • приймати рішення на основі достовірної інформації
  • використовувати аналітичні навички в професійній сфері
  • обґрунтовувати власну точку зору
  • бути спостережливою та уважною до деталей, вміти виділяти головне 
  • швидко та ефективно орієнтуватися в рухливому потоці даних

Як виховати критичне мислення?

Критичне мислення – це не протест чи нігілізм, це вміння ставити під сумнів отриману інформацію, довіряти і приймати рішення тільки на основі перевірених даних.  

В інноваційній школі КМДШ особливу увагу акцентують на механізмах критичного мислення, що допоможуть учням самостійно відслідковувати та контролювати інформаційний вплив на особисте життя. Тут формують умови, в яких учень відчуває важливість критичного мислення для особистого розвитку і вчиться застосовувати техніки для аналізу та використання інформації. 

Ось, що використовують в КМДШ для розвитку критичного мислення у школярів:

  • Рефлексія – визначальний метод в формуванні критичного мислення. Усвідомлення причин і наслідків власних дій, емоцій, думок допомагає формувати внутрішню допитливість до першопричин. 
  • Дебати – гра, яка вчить слухати і аналізувати сказане іншими, швидко шукати достовірну інформацію, бути уважним до деталей і виділяти головне,  аргументувати власну позицію. Учні КМДШ приймають участь в турнірах різних рівнів, вчаться послідовно і переконливо доводити власну думку. 
  • Ненасильницька комунікація – познайомившись з основами такого спілкування школяр вчиться не тільки екологічно спілкуватись, а й виділяти з розмови факти, емоції та потреби співрозмовника. Це дозволяє розпізнавати приховані мотиви, якщо такі є. Елементи цього курсу учні проходять з психологом та ментором на курсі “Я-особистість”.
  • Helicopter View – ще одна навичка, яка розвиває в учнях далекоглядність та здатність приймати рішення ніби піднявшись над ситуацією, розуміючи її зв’язок з іншими подіями та передбачивши ризики та результати. Це про широту погляду – вивчаючи культуру, мистецтво, наукові досягнення, слідкуючи за світовими новинами школяр вчиться бачити реальні зв’язки між подіями світу.
  • Першоджерела – вміння знаходити першоджерело допомагає убезпечити свій інформаційний простір від фейків. Вчителі на своїх предметах вчать учнів працювати з першоджерелами, домашніми завданнями заохочують до пошуку додаткової інформації, вчать перевіряти знайдену інформацію. 
  • Науковий метод – в школі учні знайомляться з сучасними науковими дослідженнями та відкриттями, створюють власні наукові проекти та проводять експерименти. 

Також в КМДШ в кожний шкільний предмет інтегрується елемент критичного мислення. Адже формування будь-якої навички має спільні риси:

знання навіщо використовувати цю навичку (відповідь на постійне питання учнів – а навіщо це мені потрібно?).

вміння використовувати цю навичку, знати як вона працює (на арену виходить вчитель, що вчить механізмам).

бажання її використовувати (тут в нагоді стане пізнавальний інтерес та допитливість учня). Для отримання найкращого ефекту в КМДШ цим питанням займаються на практичному рівні, системно та комплексно.

Щодо спеціалізованих курсів, що допомагають виховувати критичне мислення в школярів – це логіка, філософія, медіаграмотність, інформаційна гігієна, емоційний інтелект. Крім цього, в школі постійно шукають освітніх партнерів та залучають до освітнього процесу практиків з бізнесу, державного та громадського сектору. Тут транслюють учням сучасні практики, відкриття та світові досягнення.

Освітній процес постійно супроводжує ментор – наставник класу, який проводить з учнями більшу частину часу, супроводжує групову динаміку, організовує змістовне дозвілля, проводить курс “Я-особистість” та допомагає ставити і досягати особисті цілі.

Інформаційні маніпуляції існували раніше і продовжать в майбутньому. Вони однозначно можуть суттєво вплинути як на окремо кожного з нас, так і на суспільство в цілому. На щастя, для людей існує інструмент протидії маніпуляції. І цей інструмент – критичне мислення, яке необхідно навчити вмикати ще зі шкільної парти. 

Щоб більше ознайомитися з підходами до навчання в КМДШ, за посиланням можна зареєструватися на онлайн-екскурсію.

Вже у вересні – відкриття нової школи на Дніпровській набережній, 14. У період карантину школярі мають можливість скласти вступне тестування в режимі онлайн.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *