Компенсація послуг няні від держави: як оформити та скільки вдасться заощадити?

#муніципальна няня

Головна проблема працюючих батьків – пошук хорошої няні, яка бере за свої послуги помірні гроші. Знайти таку Мері Поппінс сьогодні – вкрай складно. Проте, починаючи з 2019 року, батьки можуть отримувати компенсацію за послуги няні від держави. Йдеться про програму «Муніципальна няня». Щоправда, додаткова грошова допомога передбачається лише для нянь, які доглядають за дітлахами до трьох років.

У межах програми «Муніципальна няня» держава кожного місяця компенсує батькам 1 779 гривень. Ця компенсація може виплачуватись лише няням з якими батьки уклали офіційний договір. Нянею може бути як фізична особа-підприємець, так і юридична особа, яка надає послуги догляду за дітьми. Проте лише за умови, що з ними укладено договір.

Що повинно зазначатись у договорі:

  • назва послуги;
  • обсяг;
  • умови та термін надання;
  • вартість;
  • періодичність оплати;
  • відповідальність сторін.

Оформивши договір, батькам потрібно ще зібрати пакет документів. Зробити це необхідно протягом місяця після укладення угоди з нянею чи компанією, яка надаватиме такі послуги.

Для отримання компенсації необхідно зібрати такі документи:

  1. заяву про надання компенсації послуги «Муніципальна няня»;
  2. заяву про перерахування грошей із зазначенням банківського рахунка;
  3. копію договору про здійснення догляду за дитиною до трьох років між отримувачем послуги та самою нянею;
  4. документи, що підтвердять оплату муніципальній няні послуги з догляду за дитиною до трьох років. Це може бути чек, виписка з банківського рахунку, розрахункова квитанція;
  5. копію свідоцтва про народження дитини;
  6. копію сторінок паспорта батьків, де вказані дані про прізвище, ім’я та по батькові, дату видачі документа та місце реєстрації,
  7. копію документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків отримувачів компенсації.

Зібравши документи, батькам необхідно звернутись в місцевий підрозділ соцзахисту населення чи в Центр надання адміністративних послуг. Проте, щоб зекономити час та не ходити в державні структури, можна подати документи через портал «Дія».

Після подання всіх цих документів компенсація виплачуватиметься щомісяця. Щоправда, аби вчасно отримувати компенсацію батьки повинні до 5 числа кожного місяця подавати підтвердження оплати няні.

Варто пам’ятати – компенсацію перестануть виплачувати, якщо з’ясується, що батьки приховали чи навмисне подали недостовірну інформацію, яка вплинула на надання права на компенсацію.

Читайте також: Муніципальні няні: що зміниться і які несподіванки чекають на українців

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *