Як зробити новорічний стіл максимально корисним?

#Новий рік

Як не крути, більшість часу на свята ми проводимо за столом. Попереду довгі зимові свята, то ж давайте ділитися порадами, як зробити новорічний стіл не лише смачним, а й корисним.

Традиційний новорічний стіл з майонезними салатами та іншими калорійними смаколиками – загроза не лише фігурі, а й здоров’ю. А якщо додати до всього ще й добрячу дозу алкоголю, перевантаження органів травлення забезпечено. Насправді, зробити стіл і смачним, і корисним легко. Не варто відмовляти собі у всьому – лише трішки змініть підхід до приготування страв.

Основні новорічні страви  

Оберіть м’ясо птиці замість жирної свинини або баранини, а ще краще – спробуйте організувати новорічний стіл з рибою. М’ясо і рибу запечіть, а не жарте, щоб запобігти створенню шкідливих речовин – канцерогенів. Запікайте без майонезів, сирів та інших жирів, а щоб блюдо було соковитим та зберегло смак, використовуйте спеціальні мішечки. Не забувайте про овочі та фрукти під час запікання – томати, яблука, чорнослив, лимон. І ніякого панірування! Зведіть мучні блюда, тим більше жарені до мінімуму.

Якщо ваше основне блюдо потребує соусу, приготуйте його окремо. В якості основи замість жирних майонезу та сметани використовуйте перемелену зелень та рослинні олії.

Замість важких гарнірів продумайте овочеві. Це можуть бути тушковані зимові овочі – капуста та буряк, запечена картопля, або ж дієтичні крупи. Навряд чи вам захочеться подавати на святковий стіл звичайний рис чи гречку, а от блюда з таких круп, як кус-кус чи булгур з овочами та приправами можуть бути цілком доречними.  

Замініть копченості та ковбаси бужениною власного приготування – так ви будете впевнені і в її якості, і в користі. Зазвичай, копченості містять багато солі та нітритів, які точно не підуть на користь вашому організму.

Салати

Головне правило корисних новорічних салатів – побільше сирих овочів та зелені. Різні види зелені додадуть смаку навіть звичним інгредієнтам, а сирі овочі прискорять роботу кишківника та допоможуть впоратися з усіма іншими продуктами.

Міксуйте текстури овочів – в салати з м’якими овочами, такими як огірки, томати та авокадо, додайте твердіші капусту та моркву. Пам’ятайте – чим більшими шматками у салаті будуть овочі, тим краще відчуватиметься їх смак. Насправді, салат з крупними шматками овочів здатен зменшити або ж замінити споживання хліба. Адже іноді ми їмо хліб не стільки, щоб насититись ним, стільки щоб відчути потрібну тверду текстуру. Іншими словами, нашим зубам та щелепам потрібно розминатись і працюватись, перекусуючи тверду їжу. Дайте їм цю можливість – чим довше ви жуватимете кожну ложку, ти меншу кількість їжі з’їсте.

Заправками до салату цілком можуть послужити рослинні олії, йогурти або м’які сири типу «Філадельфія».

Смаколики

А як же без них! Щоправда, новорічне печиво краще залишити дітям, а дорослим побалувати себе зимовими фруктами та легкими фруктовими десертами – желе та мусами. Запечені яблука та груші з корицею та анісом можуть бути цілком новорічними стравами.

Існує безліч низькокалорійних рецептів солодощів, де замість звичайного використовується мигдальне чи кокосове борошно, а замість цукру – мед та сухофрукти. Спробуйте приготувати домашні цукерки за власним рецептом, і можливо вони стануть вашим фірмовим блюдом і надалі.

Відмовтесь від солодких газованих вод та соків за новорічним столом. Краще приготуйте несолодкий компот чи морс, або ж просто воду з лимоном. Солодкі напої містять занадто велику дозу цукру, і крім шкоди фігурі, ще й пришвидшують вплив спожитого алкоголю на організм.

Алкоголь

Щоб зберегти здоров’я, пам’ятайте і про помірне вживання алкоголю. Передозування алкогольними напоями саме по собі несе загрозу організму, крім того, алкоголь здатен збільшувати апетит. Обирайте слабші напої замість міцніших, і обов’язково чередуйте застілля з прогулянками на свіжому повітрі. І тоді ви гарантовано зустрінете Новий рік в гарному здоров’ї та чудовому настрої!

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *