6 найгучніших справ цього літа за участю поліцейських

Редакція «ЦКП інформ» підготувала огляд резонансних подій, що сталися за участю працівників української поліції влітку 2016 року.

Cмертельне ДТП

5 червня працівник поліції напідпитку збив насмерть чоловіка. Трагедія сталася в місті Бериславі Херсонської області. Поліцейський перевищив швидкість та зіштовхнувся з мопедом, водій якого внаслідок отриманих травм загинув на місці. За цим фактом було розпочато досудове розслідування. Зокрема, було з’ясовано, що на момент аварії працівник поліції перебував поза службою.

Загибель молодого подружжя

Ще одна жахлива аварія з вини працівника поліції сталася на Харківщині. 10 липня поліцейський автомобіль зіштовхнувся зі стареньким «Москвичем», в салоні якого знаходилася молода пара. Обом їм було по 18 років, і хлопець, і дівчина загинули на місці.

Ця подія неабияк обурила громадськість. Аби домогтися об’єктивного розслідування 11 липня місцеві автомобілісти вийшли на акцію протесту. Громадяни були налаштовані рішуче, обіцяли перекрити автомагістралі, якщо прокуратура не з’ясує всі обставини аварії та не покарає винних. І вже 13 липня Червонозаводський суд Харкова обрав патрульному, який став винуватцем смертельної ДТП, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Прокуратура клопотала перед судом про обрання саме такого запобіжного заходу, оскільки існують підстави вважати, що підозрюваний може чинити тиск на свідків та переховуватися від слідства й суду, оскільки раніше він вже не з’явився на допит.

Поліцейському загрожує до 10-ти років позбавлення волі за вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 286 Кримінального кодексу України.

Поліцейський напідпитку в’їхав у дитсадок

Цього ж місяця на Закарпатті п’яний працівник поліції врізався у паркан дитячого садочка. На щастя, ніхто внаслідок аварії не постраждав, але громадськість обурив той факт, що раніше цю особу вже звільняли з органів через керування авто у стані алкогольного сп’яніння.

«21 липня близько 19:30  полісмени помітили дивні маневри водія автомобіля Skoda Superb, вони вирішили прослідувати за автівкою. Однак, наздогнали водія, уже  коли від вчинив ДТП, в’їхавши у паркан дитячого садка. Щойно автівка зупинилась, кермувальник кинувся навтьоки, залишивши свій автомобіль. Патрульні миттєво відреагували та зупинили порушника. Надати будь-які пояснення своїм діям чоловік відмовився. Крім того, він був у стані алкогольного сп’яніння: тест на алкоголь показав 2,59 проміле», – повідомила  прес-служба Управління патрульної поліції Ужгорода та Мукачева.

У лютому цього ж року чоловіка вже судили за аварію, яку він влаштував, будучи напідпитку. Його звільнили та призначили штраф у розмірі 3400 гривень. Однак винуватець аварії вирішив оскаржити рішення суду та подав апеляцію. Що цікаво, суддя апеляційного суду скасував рішення суду першої інстанції та тим самим фактично виправдав винуватця ДТП, після чого останній був поновлений на роботі.

Продаж наркотиків

Та «відзначилися» поліцейські цього літа не лише в дорожньо-транспортних пригодах. Так, наприкінці липня правоохоронці затримали у Волинській області капрала поліції, який займався розповсюдженням наркотиків.

За цим фактом відкрито кримінальне провадження. Підозрюваному загрожує до 10-ти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Пійматися на хабарі

giphy

 

Ще одна резонансна подія за участю поліцейського сталася 18 серпня цього року. Як вже повідомляли журналісти «ЦКП інформ», на Харківщині працівники СБУ та прокуратури затримали поліцейського на хабарі. Працівник поліції вимагав 7,5 тисяч гривень, обіцяючи перекваліфікувати кримінальне провадження. Окрім цього, службовець пообіцяв за винагороду не направляти до суду клопотання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Здирника було затримано під час одержання ним частини грошей.

Вбивство на очах у дитини

Ця історія сколихнула райцентр Криве Озеро Миколаївської області 24 серпня цього року. Тоді працівники місцевої поліції забили насмерть молодого хлопця. Поліція відразу оприлюднила свою версію події: там запевняли, що молодик чинив опір поліцейським, тому вони лише намагалися його вгамувати. Проте місцеві жителі та родичі загиблого переконують, що правоохоронці силоміць витягли хлопця з автомобіля та почали жорстоко бити. При чому це відбувалося на очах його матері, дружити та дитини. За словами матері, ні прохання її сина, ні її вмовляння, та навіть плач дитини не зупинили правоохоронців: вони перестали бити чоловіка лише тоді, коли він перестав рухатися. Пізніше деякі жителі стверджували, що чули постріли. Як запевняє жінка, поліцейські викликали «швидку» та склали протокол, а потім просто втекли з місця події.

Після експертизи тіла стало відомо, що смерть загиблого була спричинена справді вогнепальним пораненням. Експерти запевнили, що 4 постріли були зроблені впритул.

Наразі триває слідство. А поки керівництво Нацполіції переконує, що винуватців трагедії буде обов’язково покарано, ми запитали юриста ЮК «Центр  Конфліктології і Права» Катерину Коваленко про те,  яка на сьогодні склалася ситуація з порушенням закону працівниками поліції та наскільки об’єктивно здійснюються розслідування таких правопорушень контролюючими органами.

«Для всіх громадян, чи то працівник поліції, прокуратури чи сантехнік, закон один і відповідальність для всіх однакова. Люди в формі завжди привертають погляд та прискіпливу увагу суспільства, а тим більше в нинішні часи реформ. Тому не дивно, що суспільство реагує більш агресивно на ті злочини, що вчинюються працівниками правоохоронних органів, ніж іншими особами. Разом із тим завданням будь-якого кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, а жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений.

Проте, на превеликий жаль, в Україні низький рівень розкриття злочинності, у тому числі і тяжких злочинів. Проходять роки, перш ніж обвинувальний акт потрапляє на розгляд суду. Не менше часу минає поки справа розглядається в суді. Крім того, чимраз частіше суди затягують розгляд обвинувальних актів, роблячи перерви між засіданнями більше ніж на місяць, посилаючись на нехватку кадрів та свою завантаженість», – говорить юрист.

 

Як то кажуть, безкарність породжує нові злочини. Допоки слідчі поверхнево проводитимуть розслідування, а судді затягуватимуть розгляд справ, довіра громадян до українського судочинства зійде нанівець. Сподіваємося, довгоочікуване реформування судової системи незабаром зрушиться з місця й суспільство побачить перші результати змін у системі правосуддя. А от чергова підміна понять, коли громадянам доведиться захищатися від дій поліцейських, а не бути захищеними поліцією, може стати розчаруванням всього українського суспільства.

 

Схожі теми:

Поліція vs Міліція: форма нова, а зміст той самий

Поліція використала сльозогінний газ за відмову передати посвідчення водія

Національна поліція визнає, що безсила проти проституції і пропонує її легалізувати

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *