Е-декларації: чому так складно бути чиновником в Україні

Процес заповнення електронних декларацій нашими можновладцями вже тривалий час залишається топ-темою в стрічці новин. Воно й не дивно, адже в такій, здавалося б, не надскладній справі як підрахунок власного майна та доходів, виявилося багато підводних каменів. Чому сайт e-декларацій працює раз-по-раз, хто в цьому винен та що може втратити Україна, якщо її чиновники не подадуть декларації вчасно? Читайте далі

Електронні декларації: хто, що, де, коли

Хто: Декларацію зобов’язані подавати всі високопосадовці, народні депутати, депутати місцевих рад, міські та селищні голови, посадові особи збройних сил України, судді, співробітники податкової служби, посадові та службові особи органів прокуратури, НАБУ, члени Національного агентства з питань запобігання корупції, Центральної виборчої комісії, поліцейські та інші.

Що: Нова форма декларації — електронна, вона містить 16 розділів замість 6, що були раніше. Крім традиційних відомостей про доходи, нерухомість, авто та видатки з’явилася ще інформація про об’єкти незавершеного будівництва, нематеріальні акти, бенефіціарну власність в юросіб і майно, а також членство в ГО та роботу за сумісництвом. Також чиновники мають вказувати в декларації всі речі, що коштують понад 100 мінімальних зарплат, тобто більше 121 800 гривень для декларацій за минулий рік.

Де: Для входу в систему декларант повинен пройти реєстрацію в Реєстрі декларацій на веб-сайті НАЗК та подати електронну ідентифікацію за допомогою власного електронного цифрового підпису або BankID. Після цього суб’єкт декларування отримує доступ до свого персонального електронного «кабінету» в системі. Громадянам же для того, щоб переглянути дані про статки народних і не тільки обранців, варто просто зайти на сайт та знайти там особу, що їх цікавить.

Коли: Якщо з першими трьома пунктами все зрозуміло, то з датою початку роботи системи — неабияка плутанина. В лютому цього року Верховна Рада проголосувала за прийняття змін до Закону “Про запобігання корупції”. Правки були спрямовані на створення електронної системи подання та оприлюднення декларацій держслужбовців.

Уже в березні на той час іще спікер ВР Володимир Гройсман підписав закон, що пришвидшував цей процес і зобов’язував запрацювати систему вже цього року. Такий поспіх зовсім не дивує, адже від успішності впровадження цієї системи залежало одразу два надважливих для країни рішення: отримання третього траншу та введення безвізового режиму з ЄС.

Запуск системи запланували на 15 серпня — саме тоді форма анкети, створена на базі сайту Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК — Ред.), мала розпочати повноцінну роботу. Але не так сталося, як гадалося. Виявилося, що без атестату Держспецзв’язку всі декларації просто не матимуть юридичної ваги.

2 серпня на засіданні НАЗК обговорювалися загрози зриву електронного декларування. Як зазначив присутній на обговоренні радник Світового банку Дмитро Чаплінський, 15 серпня — остаточна дата, коли форма декларації має запрацювати.

Ця дата вписана в підзаконні документи НАЗК, Кабміну і озвучена МВФ і ЄС, оскільки запуск системи був одним з останніх умов безвізу і отримання траншу Міжнародного валютного фонду, — зазначив він

Як повідомляє Європейська правда, Чаплінський нагадав, що для запуску система електронних декларацій мала отримати атестат на комплексний захист у Держспецзв’язку 12 серпня (ДССЗЗІ), цей графік був погоджений із ДССЗЗІ. Однак наприкінці липня ДССЗЗІ, всупереч погодженому плану, не затвердив незалежну експертну  організацію для підготовки висновку про захист системи, а 2 серпня “протягнув через НАЗК” призначення такою експертною організацією дочірньої держкомпанії ДССЗЗІ.

І хай би як влада не обіцяла, що процес подання електронної звітності запрацює вже 15 серпня, цього не сталося. Сертифікат від Держспецзв’язку було отримано ще 31 серпня, але станом на 3 вересня портал ще не працював. Не було на ньому ані старих декларацій, поданих з 15 по 22 серпня, ані нових, уже сертифікованих. І ось тут у громадськості вперше закралася думка, що проблема не стільки в технічному забезпеченні сайту та сертифікації, скільки в самих чиновниках, які мають заповнювати декларації.

Швидко це зрозуміла й європейська сторона. Як повідомляє видання Європейська правда, 5 жовтня посол ЄС  Хюг Мінгареллі написав на адресу голови Верховної ради Андрія Парубія листа. Дипломат офіційно попередив парламент про те, що йому відомо про наміри депутатів зірвати електронне декларування. Із аналогічним змістом надійшов лист із Брюселля з підписами двох комісарів (комісара з політики сусідства Гана та комісара з міграції Аврамопулоса, відповідального за безвіз), адресований міністрам Петренку та Клімкіну.

Оскільки, відповідно до закону, процес внесення декларацій до системи має займати 60 діб з моменту запуску, а зі вчасним початком не склалося, то дедлайном визначено 1 листопада.

Хто винен?

Небажання можновладців розкривати всі козирні карти свого майна подиву не викликає. Як зазначалося вище, нові декларації вимагають набагато більшої звітності, включаючи коштовні покупки. Процес заповнення електронних декларацій нашими можновладцями нагадує відомий вислів про мишей, які плакали й кололися, але продовжували їсти кактус. Розповісти в соцмережі про те, як складно бути чиновником і заповнювати електронну декларацію, стало справою честі.

Хоча нарікати й справді є на що: зі слів чиновників, сайт часто не працює, а якщо працює, то не завантажує, а якщо завантажує, то деякі дані зникають в нікуди.

До речі, про хакерські атаки. Як уже зазначалося, в листі до Парубія від посла ЄС Мінгареллі, європейська сторона зовсім не вважає, що гальмування заповнення декларацій відбувається через атаки. Натомість ЄС вважає, що процес зриву керується двома сценаріями: технічним та саботажним. Перший спричинений неготовністю системи, а другий — умисним саботажем власне декларантів.

Словом, соцмережі заповнені мегабайтами (якщо не більше) текстів наших політиків про те, як же складно виконувати свої обов’язки і звітувати про свої статки, та фотографій, як вони “бідолашні” сидять серед купи документів із калькулятором.

А ось як пояснюють збій у системі режисери цього шоу, тобто НАЗК. Наступного дня після офіційного запуску системи, тобто 1 вересня, агентство розповіло, чому, на їхню думку, декларацій ще немає. Як виявилося, в усьому винен Google Chrome.

Проблеми щодо початку декларування на порталі е-декларацій пов’язані з браузером, який відображає лише Інтернет-браузер Google Chrome, і це не свідчить про непрацездатність порталу, — пояснило агентство на своїй офіційній сторінці у facebook

Власне, на цій сторінці взагалі можна знайти багато чого цікавого. Приміром, уже 7 вересня НАЗК назвало іншу причину технічних негараздів — помилки в деклараціях.

А от вже 15 вересня агентство відкрито заявило про саботаж декларантів:

screenshot_2

Лунало чимало інших відмовок з приводу некоректної роботи, приміром, велика кількість запитів, до яких система не була готова.

25 жовтня (тобто за п’ять днів до дедлайну!) НАЗК заявило, що вони навчили декларантів заповнювати електронні форми на тренінгу.

“Все пропало”?

За інформацією станом на 23 жовтня, електронні декларації за 2015 рік подали 21 901 чиновник, з них — аж 31 нардеп. До слова, серед працівників НАЗК, які зобов’язані подати таку декларацію, за п’ять днів до закінчення терміну, усього лише два чиновники подали декларацію. Напевне, в решти — браузер Google Chrome.

Як бачимо, в нас є всі шанси з тріском провалити цей етап на шляху до реформування. Звісно, третій транш за невдачу в нас ніхто не відбере, а от омріяний “безвіз” можуть і не дати. Президент Петро Порошенко запевнив українців, що Європа схвалить безвізовий режим уже 24 листопада, а от експерти небезпідставно вважають, що ЄС не піде на це, якщо процес електронних декларувань не завершиться успішно.

Сам Петро Порошенко декларацію ще не подав, але дуже обіцяв зробити це вчасно. Що ж, чим усе закінчиться і чи забудуть українці дорогу до візових центрів з Європою, ми дізнаємося вже зовсім скоро. Дізнаємося також і те, кого оберуть найголовнішим винним, у разі провалу. А поки що можна запропонувати зробити останній день подання декларацій святом — Днем українського чиновника, щоб підтримати бідолашних можновладців. Щоправда, тоді може виникнути одвічна проблема тематичних свят, кого саме треба вітати: “не служив — не чоловік”, “не народжувала — не жінка”, “не заповнював e-декларацію — не політик”.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *