Наскільки ефективно працює Нацполіція? 7 зрозумілих схем і графіків

#нацполіція

Що змінилося після скасування радянської правоохоронної системи? Як оцінюють фахівці та пересічні громадяни роботу Нацполіції? Що змінилося, а що ні в роботі поліціянтів у 2016 році?

Що мало змінитися?

Ще минулого 2015 року нам пообіцяли, що внутрішні органи країни працюватимуть по-новому, їх оцінюватимуть і перевірятимуть теж по-новому. Як на початкових етапах (зарахування на службу), так і на проміжних (під час роботи). Понад того, Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков тоді зазначав, що найголовнішим критерієм, за яким будуть оцінювати працівників Нацполіції (НПУ), стане думка всього українського загалу, тобто громадян нашої держави. Тобто внутрішні органи мали оцінювати свою роботу, спираючись на довіру населення до них загалом та НПУ зокрема.

За старої радянської системи, чого гріха таїти, культивувалася неабияка схильність до маніпулювання статистикою по злочинах, приховування злочинів від реєстрації, нехтування своїми службовими обов’язками щодо служіння суспільству тощо. Власне, це й мали викорінити завдяки реформі правоохоронних органів.

Арсен Аваков тоді справедливо зазначав, що старий підхід роботи міліції призводив до того, що, якщо в якомусь місті чи селищі зменшувалася кількість крадіжок, убивств та наркоторговців, його нерідко штучно виводили (місто чи селище — Ред.) на останні місця в рейтингах. Що, дійсно, погодьтеся, є саме собою дивним. Правоохоронців навіть карали за непокору й вимагали від них «нормальних» показників.

І розкручувався ідіотський маховик: оперативники та слідчі «виконували» план по повіях та кишенькових злодіях, дорожніх аваріях та розкраданнях, маніпулювали розкриттям, вносячи одні злочини та не вносячи інші. Таким чином, була звичайна радянська система, — зауважував Арсен Аваков

Тому Міністерство внутрішніх справ (МВС) вирішило, що оцінку ефективності діяльності співробітників Нацполіції воно буде проводити за новими напрямками:

policiya-yak-ocinyuvaly-robotu-natspolitsii

Чи не замало таких критеріїв і чи не є вони занадто загальними, без уточнень?

Чи хороші в нас закони — так. Чи є в нас все для того, щоб жити як цивілізована, перспективна та розвинута країна — так. Тоді на запитання, чи достатньо критеріїв для оцінки роботи працівників поліції, я відповім: так!

На сьогодні головне для нас, — щоб їх почали виконувати. Що таке робота працівників поліції? Це, насамперед, постійні тренінги, підвищення кваліфікації та постійне збільшення досвіду роботи. На жаль, саме цьому й не приділяють достатньо уваги, а тому ми маємо й трагічні випадки загибелі поліцейських, і злочинність, і корупцію в лавах Нацполіції, — відповідає адвокат Руслан Мітітел

Чи змінили своє ставлення до Нацполіції громадяни?

Кращими за вимоги до українських поліціянтів можуть бути тільки результати їхньої роботи. Які ж «плоди» діяльності працівників НПУ після зміни практики оцінювання ефективності їхньої праці ми отримали в 2016 році?

Як відомо, атестацію і тестування працівників Нацполіції було покладено на Центральну атестаційну комісію при МВС, до якої повинні входити особисто Міністр, глава НПУ, представники донорських та громадських організацій.

Через 100 днів після тестування (середина 2015-го) на той час глава НПУ Хатія Деканоїдзе обіцяла, що українській загал матиме можливість ознайомитися з результатами опитувань серед населення та представників бізнесу — їхнім ставленням до нової поліції та рівнем довіри до неї.

yak-pracuvala-natspoliciya

За рік картина довіри «схилилася» в бік негативу. Проте, звісно, опитування, що проводилися ще до війни, показували дуже слабкі «ступені» довіри населення до тодішньої міліції.

naskilky-doviryayut-natspolicii

Щодо самого анкетування, яке проходять потенційні поліцейські, то чимало з них натякають на те, що, крім важливих питань з логіки, математики та законодавства, під час відбору бракувало питань щодо особистих якостей майбутнього поліцейського. А цей фактор є дуже важливим.

Стосовно оцінювання населенням України окремих поліцейських підрозділів та загалом поліції, на думку адвоката Руслана Мітітела, це залежить від багатьох факторів — соціальних, політичних, економічних:

Але оцінка роботи поліції загалом залежить, насамперед, від довіри населення, оцінки громадянами почуття власної безпеки, оцінки рівня корупції у підрозділах поліції, рівня задоволеності потерпілих і свідків злочинів, роботою поліції під час виклику і первинного контакту на місці події та оцінка оперативності реагування поліції на повідомлення про злочини.

На жаль, статистика на сьогодні вкрай невтішна. Як зазначив начальник ГУ НПУ в Києві Андрій Крищенко, цього року в столиці продовжують фіксувати зростання рівня злочинності <…> Утім, як і раніше, пан Крищенко зазначає, що зростання злочинності з переатестацію в поліції не пов’язане.

Ми зможемо надати свою суб’єктивну оцінку роботи поліцейських підрозділів і вона, на мій погляд, на сьогодні є вкрай незадовільною», — зазначає адвокат Руслан Мітітел.

kilkist-zlochyniv

Руслан Мітітел також вважає, що важлива не зміна практики визначення оцінки ефективності поліцейських, а те, щоби вони дотримувалися всіх нормативно-правових актів та інструкцій і були високофаховими.

Це не можна заперечувати, оскільки про низький рівень знань та підготовки нинішніх поліцейських уже ходять легенди. Так, коли поліціянти виїжджають на ДТП, дехто з них навіть не може користуватися рулеткою. Годі вже й казати про складання протоколів. До речі, як зазначають фахівці, сучасні “копи” виїжджають не на кожну пригоду.

zrostannya-zlochynnosti

По суті, деякі факти не заперечує навіть т.в.о. голови Національної поліції України Вадим Троян. Проте у відповіді на питання, в чому причина таких негативних тенденцій, він більше схиляється не до якісної сторони справи, а до кількісної.

Так, за його словами, станом на кінець листопада 2016 року, недокомплект співробітників НПУ складає 14%:

У кожного слідчого знаходиться в роботі по 200-300 кримінальних справ на рік — це дуже велике навантаження. У структурі карного розшуку колись було створено підрозділи для розкриття злочинів щодо кишенькових крадіїв. 3-5 років тому в цих підрозділах працювало близько 700 людей, а наразі — вдвічі менше. За умови високого навантаження майнових злочинів та нестачі фахівців, складно радикально покращити ситуацію

prychyny-zagybeli-ludei
Джерело: Держстат з посиланням на Генеральну прокуратуру України

Проте шалене зростання показників різних видів злочинності за 2016 рік, іде, як то кажуть, не на користь репутації НПУ, а навпаки — довіра населення стає меншою.

kilkist-vkradenyh-gadzhetiv

А знайдено було лише 6 тисяч штук.

Це також швидше свідчить не про кількісний бік речей у НПУ (чи достатньо оперативних та слідчих працівників вони мають), а про якісний — у працівників органів низький фах та недостатньо досвіду роботи, аби виконувати свої обов’язки. Все треба надолужувати. І, дійсно, скільки б не передбачували прогресивних критеріїв оцінки ефективності роботи поліції, якщо в ній не працюватимуть суперфахові кадри, які постійно будуть покращувати свої знання та практику, нічого на краще в НПУ не зміниться.

Ігор Гонта

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *