Чи є життя після Гонтаревої? Огляд стану банківської сфери та прогнози на майбутнє

#нбу

Стало відомо, що екс-голова Нацбанку Валерія Гонтарева вже знайшла собі наступника. Яким же стане регулятор із новим головою? В якому стані залишилася банківська система в Україні? Та яким буде життя економіки після Гонтаревої?

Бізнес не довіряє НБУ і законодавству

Із чим Валерія Гонтарева залишила Нацбанк і як українці ставляться до наслідків її роботи?

За словами народного депутата України Михайла Довбенка, довіра підприємців до діяльності банківської системи знаходиться на низькому рівні. 77% респондентів не довіряють системі взагалі, а 80% не довіряють самому НБУ.

За таких розкладів, гроші не надходитимуть до банківської системи країни. Годі й казати, що це — шлях до занепаду економіки.

Рівень довіри до банківської системи реально впливає на юридичні механізми. Громадяни знають, скільки банків припинили свою діяльність, а скільки вкладників не можуть повернути кошти на депозитах.

Можновладці звинувачують у цьому банки. Об’єктивне, швидке та неупереджене слідство у спорах із банками посилило б довіру до банківської системи, — юрист ЮК «Центр Конфліктології і Права» Тетяна Журавель

Протягом останніх трьох років кожен другий банк в Україні було ліквідовано

Керівництво НБУ вважає це природним чищенням системи від банків, що мали масові порушення. Наприклад, фінустанов, що надавали великі кредити своїм акціонерам, нічого не лишаючи на розвиток своїх капіталів, та чиї ТОПи розграбовували кошти.

Юристи переконані: за останні кілька років таки вдалося реформувати сферу банківського нагляду.

Результатом цього стало скорочення кількості банківських установ. Також змінилася й структура НБУ, що добре вплинуло на роботу регулятора. Проте вбачати в масовому скороченні банків лише позитив не можна.

Колишні керівники НБУ впевнені в тому, що 20 найбільших банків, які було ліквідовано, можна було врятувати. Екс-голова правління НБУ та екс-Президент України Віктор Ющенко вважає, що, наприклад, у періоди економічних криз та інших потрясінь провідні держави навпаки намагалися вберегти свої банківські системи:

Таке було в Італії, Іспанії, де за умов шаленого економічного падіння, не було закрито жодного банку. Держава всіляко їм допомагала. Це прекрасно розуміли й пересічні громадяни, і бізнес. У нас же половина фінустанов гине. Все дуже погано, і користі розвитку країни не додає

Подейкують, що новий глава НБУ просто повинен повернути ліцензії всім банкам, які закрили незаконно. На початок цього року суди визнали незаконною ліквідацію 12 таких установ. Уже відновили свої права Укрінбанк, «Преміум», «Капітал» та інші.

До речі, Нацбанк неодноразово вводив тимчасову адміністрацію у банки з непоганою ліквідністю. Так було з «Юнісоном», що мав живі гроші та був успішний на ринку.

В Україні є 125 мільярдів доларів, які не працюють

Дві третини депозитних грошей, що знаходилися на вкладах ліквідованих банків, уже не повертаються до установ, які працюють, а прямують під «подушки» громадян.

За оцінками експертів, удома українці зберігають до 125 млрд доларів. А для НБУ мало б бути головним завданням зробити все, щоб гроші бізнесу та населення пішли в роботу. Натомість регулятор гнітить будь-які спроби цього — вводить обмеження на купівлю валюти, зняття депозитів тощо.

Після того, як Валерія Гонтарева залишила свою посаду, Рада при Національному банку має запрацювати ефективніше. Протягом двох років цього органу в регуляторі взагалі не було сформовано, а той, що працює наразі, не задовольняє ні кадрами, ні результатами.

Справа не тільки у Валерії Гонтаревій, а й у тому, що нашій банківській системі конче треба оновлювати керівників.

Більшість проблем, які накопичувалися роками в Нацбанку і на ринку, пов’язані як із недбалим банківським наглядом з боку регулятора, так і з зовнішнім регулюванням діяльності самого НБУ. Адже головний фінансовий регулятор став «царством у царстві», яке неможливо контролювати ззовні.

Відновлення кредитування подолає безробіття

Другий потік проблем, вирішення яких відновить довіру населення та бізнесу до НБУ, полягає у якнайшвидшому відновленні кредитування.

Не робити цього не можна, бо в Україні нараховується проблемних кредитів на 290 мільярдів гривень. І надії на те, що їх можна реструктуризувати, немає.

Експерти вважають, що всі ці борги треба списувати з прибутків банків. Утім, розуміючи, що це неможливо зробити швидко, процес можна безболісно розтягнути на 8-10 років.

Треба якомога швидше ухвалити закон про захист прав кредиторів. Але ним має стати не той документ, що лежить у Верховній Раді (він не задовольняє всіх кредиторів). Цей закон повинен захищати і депозитних вкладників, адже вони також виступають кредиторами банків, надаючи свої кошти.

Для підняття мікробізнесу (який становить чималу частку малого підприємництва країни), необхідні невеликі кредити — до 2-3 тисяч доларів. Більші кредити лише є ризикованими, як для банків, так і для бізнесу.

Взагалі, ця проблема є комплексною, а вирішення її дозволить подолати і не менш вагому — безробіття.

Розвиток фінринку в Україні гальмують державні банки

Чимало фахівців переконані, що гривня є однією з недооцінених валют. Тобто її вартість насправді є значно вищою по відношенню до інших валют світу.

По-друге, в умовах війни регулятор повинен повернути контроль над курсом гривні в «ручному» режимі. На початку 2015 року НБУ взявся за контроль гривні і ситуація на валютному ринку країни стала налагоджуватися.

Ще один із факторів, що стримує цивілізований розвиток фінансового ринку, — вагома частка державного сектору на ньому. Після націоналізації ПриватБанку держбанки зосередили у своїх руках 52% фінринку. А 90% збитків у фінансовій системі припадає саме на них.

Чому так відбувається? Маючи певний дефіцит державного бюджету, його покриває емісія НБУ, тобто фактично далі країну «кредитують» державні банки, які потім зазнають збитків.

Як повернути 170 мільярдів доларів з офшорів?

Банківська спільнота переконана: всі проблеми можна вирішити лише за допомогою держави — і виконавчої, і законодавчої її гілок. Про те, що Україна лише здається бідною, водночас її фінансові ресурси є необмеженими, зауважив і Віктор Ющенко:

До 170 мільярдів доларів знаходяться в офшорах. Наша задача, щоб ці кошти працювали на економіку та на кожного громадянина країни. Слід оголосити амністію на вивезені гроші, не переслідувати жодних осіб кримінально, й тоді вони почнуть працювати на нас із вами. Так робили всі постсоціалістичні держави Східної та Центральної Європи

Ще минулого року за підтримки НБУ презентували два законопроекти, що мають забезпечити протидію зменшенню податкової бази і переміщенню прибутків за кордон (BEPS) з урахуванням міжнародних ініціатив ОЕСР.

А в період 2014-2015 років НБУ розробив ряд дорожніх карт: концепцію нового валютного регулювання, комплексну програму розвитку фінансового сектору до 2020 року.

Сьогодні ж регулятор завершив два етапи реформи ринку і розпочав завершальний. Результатом має бути сталий розвиток банківської системи країни. Для цього в НБУ розробили програму розвитку фінансового сектору до 2020 року. Якщо ці ініціативи дійсно втілять, то відбудеться й відновлення кредитування малого й середнього підприємництва, і робота з проблемними активами стане дієвою, і встановлять міцне валютне регулювання.

 Ігор Гонта

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *