Рейдер не пройде: відверто про антирейдерський закон

Чого в нашій державі було обмаль, — так це захищеності права власності. Незаконне заволодіння правами на власність юридичних і фізичних осіб, а простіше сказати, звичайне рейдерство, стало одним із нищівних факторів впливу на інвестиційний клімат та впевненість громадян у майбутньому

Та й узагалі, який серйозний західний чи то східний інвестор вкладатиме гроші в український бізнес, коли він не матиме впевненості у тому, що його об’єктами не заволодіють рейдери?

Тому нещодавно Верховна Рада спромоглася ухвалити проект Закону України (№5067) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження європейських стандартів захисту прав власності та економічних інтересів громадян та інвесторів».

Сила — у системності

До речі, внаслідок законодавчих змін, які послабили захист права власності, у 2016 році значно зросла кількість рейдерських захоплень підприємств. Лише протягом першого півріччя зі скаргами на дії рейдерів до Міністерства юстиції звернулися представники понад тисячі підприємств України. Серед них — компанії Novus, Bunge, Укрсоцбанк та інші. Задоволено лише близько 150 скарг, тобто 15%! Доля інших – або відмова, або розгляд ще триває.

За словами юриста ЮК «Центр Конфліктології і Права» Олени Садовець, загалом, викликає подив те, що декілька років тому ці питання захисту бізнесу, так би мовити, було послаблено, а відтепер вирішили знову зробити законодавство більш жорстким:

Проте активним рейдерством у нашій країні займалися і в 2008, і в 2009, і в 2011 роках — тобто завжди. Однак добре, що це питання на сьогодні все ж таки вже вирішено

За словами голови Всеукраїнського об’єднання малого та середнього бізнесу Оксани Продан (однієї зі співавторів цього документу), закон готувався впродовж кількох місяців. Всі охочі могли надіслати свої пропозиції, зокрема підприємці, які зазнали атак на свої активи та майно.

Нам вдалося підготувати системний закон. Після набуття ним чинності громадяни, які володіють нерухомим майном, а також підприємці, власники компаній по-справжньому будуть захищені від рейдерських атак. З’явиться стимул для інвестицій, запуску нових виробництв, створення нових робочих місць, — зазначила Оксана Продан

Слід сказати, що це не перший антирейдерський законопроект пані Продан. Минулого року було прийнято проект, що виключив можливість подавати ксерокопії документів для проведення реєстраційних дій. Також на розгляді парламенту знаходиться законопроект щодо протидії протиправному поглинанню та захопленню господарських товариств. Він зареєстрований в березні 2016 року.

У пояснювальній записці до нового законопроекту сказано, зокрема, таке: його розроблено з метою посилення адміністративної та кримінальної відповідальності суб’єктів реєстраційних дій, учасників незаконної змови.

Раніше за подібні дії передбачалася лише адміністративна відповідальність — копійчані штрафи (як би смішно від цього не було). У принципі тодішнє законодавство штрафувало лише за умисні технічні помилки на різних документах, які так чи інакше були пов’язані з учиненням незаконних дій. Тепер за свідому змову з рейдерами вже доведеться відповідати більш суворо: своєю свободою та майном.

Мін`юст же пояснює ці зміни необхідністю посилювати кримінальну відповідальність не тільки державного реєстратора, а й заявника та осіб, які причетні до рейдерського захоплення.

Надійний захист електронного підпису

Ще одна важлива зміна цього закону — під час реєстрації бізнесу та нерухомості не в електронному форматі власник за бажанням зможе отримати паперове підтвердження власності з підписом та печаткою реєстратора.

А от щодо електронного цифрового підпису (ЕЦП), то його надаватимуть лише за особистої присутності дописувачів, зокрема керівників підприємств. Таким чином, на думку авторів цього документу, вдасться запобігти випадкам, коли сторонні особи отримували ЕПЦ без відома директорів та головних бухгалтерів компаній, а потім використовували його для позбавлення бізнесу накопиченого податкового кредиту, відшкодування ПДВ та несанкціонованого перерахування грошових коштів.

Отже, реєстратори та нотаріуси використовуватимуть лише захищений носій особистих ключів. Заступник міністра юстиції Павло Мороз вважає, що це буде надійним засобом електронного цифрового підпису, що призначений для зберігання особистого ключа та має вбудовані апаратно-програмні засоби. Останні забезпечують захист записаних даних від несанкціонованого доступу.

Відомі випадки, коли хакери зламували комп’ютери нотаріусів і держреєстраторів, викрадали ключі та проводили реєстрацію. Тепер ключ до реєстрів зберігатимуть на окремому носії, тому технічно його буде неможливо зламати й отримати доступ до електронного ключа держреєстратора. Навіть якщо зламають комп’ютер, ключ отримати все одно не вдасться. Також законопроект передбачає ускладнення процедури відкриття нового розділу у реєстрі нерухомості. Таким чином буде унеможливлено існування у реєстрі двох розділів паралельно. Поки не забезпечено інтегрованість реєстрів, ми зобов’яжемо реєстраторів перевіряти судові рішення у реєстрі судових рішень. Якщо ж таке рішення знайдено не буде, то реєстратор повинен здійснити запит до відповідного суду. Отже, уникатимемо ситуацій, коли реєстраційні дії здійснюватимуть на підставі неіснуючих чи підроблених рішень, — зазначає заступник міністра

СМС-ки щастя

Мін`юст також повідомив днями про те, що власники бізнесу отримуватимуть СМС-повідомлення на електронну пошту, якщо виникатимуть спроби рейдерів захопити їхнє майно за допомогою внесення змін до реєстру.

Проте в міністерстві зазначають, що для цього необхідно прописати всі ці умови в спеціальному підзаконному акті.

Я позитивно оцінюю таку взаємодію між судовою системою та державною реєстрацією бізнесу — це потужний крок до цивілізованих відносин. Проте, дійсно, треба буде приймати окремі підзаконні акти, щоби розставити всі крапки над «і». Адже цей закон є, так би мовити, глобальним документом, а всі інші речі, які не прописано в ньому, треба ухвалювати в окремих нормативно-правових актах. Це треба зробити задля того, щоб у нас не виникала правова колізія, — зазначає Олена Садовець

Підприємці також можуть подати в електронному вигляді заявку на заборону реєстраційної дії про зміну власника. Тут слід нагадати, що в квітні минулого року Мін`юст запустив систему електронних ой-лайн-сервісів, які дозволяють зареєструвати бізнес та отримати необхідну довідку або виписку через Інтернет.

Важливим нововведенням, що передбачене законом, є запровадження особливого порядку проведення реєстраційних дій щодо речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень на підставі рішень судів, а саме: шляхом передачі судового рішення, яке набрало законної сили, від Державної судової адміністрації України до державного реєстратора. При цьому заявнику не потрібно звертатися з відповідною заявою про внесення змін до Державного реєстру прав. Такий порядок спрощує процедуру реєстрації для заявників та дає змогу мінімізувати ризик корупційних схем або реєстрації права власності на підставі підроблених судових рішень.

Як зазначають фахівці, серед позитивних новацій законопроекту необхідно відзначити такі:

  • звуження принципу екстериторіальності до меж АР Крим, області, міст Києва та Севастополя;
  • позбавлення можливості здійснення державної реєстрації нотаріусами незалежно від місцезнаходження майна;
  • уточнення порядку державної реєстрації прав;
  • впровадження обов’язкового нотаріального засвідчення підписів фізичних осіб на рішеннях уповноважених органів управління юридичної особи, установчих документах, передавальних актах та розподільчих балансах, заявах про вихід із товариства та встановлення кримінальної відповідальності за підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Що ж, закон вийшов наразі і, безперечно, він значно звужує можливості для рейдерських захоплень. Це є цілком зрозумілим, адже покарання за такі дії вже передбачається доволі суворе. І зрозуміло, що потенційний рейдер ще декілька разів подумає перед тим, як вчиняти такий злочин.

Ігор ГОНТА

 

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *