Що буде з клієнтами ПриватБанку? Все про наслідки націоналізації

Понад тиждень тема ПриватБанку неабияк хвилювала уяву українців. Спочатку країною ширилися чутки про негаразди фінустанови, у відповідь на що приватівські клерки намагалися все спростувати, а насамкінець Кабмін вирішив  націоналізувати банк. Одні співвітчизники здійняли ґвалт і вишукувалися в черги перед відділеннями й банкоматами, інші — жартували над ситуацією. Та всіх українців наразі хвилює лише одне питання — що буде далі?

Коротко про ситуацію

Якщо ви вже в курсі передумов передачі ПриватБанку державі, можете переходити до наступного пункту. А для тих, хто потребує “повної картинки”, зазначимо, що про долю Привату здогадатися було не важко, оскільки вже протягом двох років керівництво Нацбанку час-від-часу говорило про його можливу націоналізацію. Правда, як то кажуть, справи до рук не доходили і все лишалося, як було.

Минулого тижня, попри вир чуток і здогадок про проблеми фінансового велетня, його представники затято заперечували будь-яку наявність проблем. Проте все виявилося набагато серйозніше.

Як виявилося, днями власник ПриватБанку Ігор Коломойський мав розмову з Петром Порошенком і, за офіційною інформацією, вони дійшли певної та взаємовигідної згоди, тому вже тоді пан Коломойський не заперечував, що він не проти продажу державі свого банку.

А на ранок 19 грудня український загал спіткала шокуюча новина: так, чутки справдилися.

«Держава була змушена взяти на себе відповідальність за подальшу долю «Приватбанку» та його клієнтів, щоб не допустити поглиблення його проблем. На жаль, проблеми у банку накопичувалися протягом багатьох років та посилилися останнім часом. Основною їх причиною стала невиважена кредитна політика банку, що призвело до втрати ним капіталу. Понад два роки НБУ вів роботу із акціонером у напрямку розробки та виконання докапіталізації. Проте план виконано не було. При цьому НБУ встановив, що на сьогодні загальна потреба «Приватбанку» в капіталі склала 148 мільярдів гривень», — ідеться на сайті Кабміну.

Чому доля Привату всіх хвилює?

Те, що ПриватБанк має величезний вплив на економіку та населення країни, робить його надважливим для нашої держави. Понад 20 млн клієнтів банку, розгалужена система відділень, банкоматів і терміналів вражають. Тому банки на кшталт Привату називають системними.

diagrama-pryvatbank-1

diagrama-pryvatbank-2

ПриватБанк — ласий шматок на фінансовому ринку. Це розвинена фінустанова, що має суперрозгалужену систему відділків і банкоматів, сучасну платіжну-систему, що для українських інших банків — щось на кшталт фантастики. І, до речі, попри всі проблеми, що має банк, він завжди працював швидко й ефективно — більшість його клієнтів ніколи на жалілася на сервіс.

Чому держава націоналізує ПриватБанк?

Загалом, націоналізацію Привату вітає МВФ, ЄБРР та США. Тобто своєрідне «добро» на цей крок нашій державі вони вже надали. Та чи слід на це розраховувати? Через таку важку ситуацію, в якій опинився український фінансовий сектор (а його назавжди покинуло чимало банків протягом останніх двох років), здається, таки треба. Крах ПриватБанку означав би руйнацію всієї фінансової системи України і великі збитки для її економіки.

Це чудово усвідомлювали й голова правління Нацбанку Валерія Гонтарева, і Президент України Петро Порошенко. Тому, в принципі, іншого шляху, ніж націоналізація ПриватБанку, вони не бачили.

Пригадаємо, що ставало з комерційними фінансовими установами, куди регулятор вводив тимчасові адміністрації? Їх не лікували. Такі банки просто ліквідовували, чим створювали великі навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) та й, зрозуміло, на бюджет країни, адже віддавати депозити населенню з відсотками треба “засунувши руку” до скарбниці. Тобто рятували вкладників та інших клієнтів ліквідованих банків усі платники податків.

Читайте також: Чищення з присмаком злиття: Нацбанк монополізує фінринок в Україні

Без політики не обходиться

Зовсім інша річ — розгледіти під цим актом влади політичний підтекст. Звісно, він є. Пригадаймо постійні наміри чиновників протягом двох останніх років “щось таке” зробити з ПриватБанком.

«На жаль, в Україні політика дуже пов’язана з економікою. Доходи політиків набагато вищі за доходи представників сфери бізнесу (чи не тому всі рвуться до лав народних депутатів? — Авт.). Доступ до державних грошей означає високий дохід навіть у випадку неефективного чи збиткового управління державними установами чи підприємствами. Тому керманичі країни намагаються забрати будь-який прибутковий і багатофункціональний бізнес, оскільки це може гарантувати їм збереження їхньої влади.

Не виключаю того, що націоналізація цієї банківської установи призведе до зміни у складі засновників на користь владних структур чи їхніх намісників», — зазначає адвокат Денис Ципін.

Але велику політику слід залишити «великим» людям. А пересічним це не цікаво. Їх турбують свої гроші, які вони довірили ПриватБанку…

Що буде з клієнтами Привату?

За словами Міністра фінансів Олександра Данилюка, ПриватБанк обслуговував 3,2 мільйони пенсіонерів, понад 500 тисяч студентів і 1,6 мільйони клієнтів інших груп населення. Звісно — це величезний пласт суспільства. Взагалі, за інформацією економістів, до 50% населення України так чи інакше пов’язане з Приватом!

Уже зараз українці гарячково спустошують банкомати. Воно й не дивно, адже ще позавчора банк повідомив про призупинення корпоративних платежів, а загальновідома система онлайн-платежів «Приват24» зазнавала перенавантаження.

Експерти ринку зазначають, що це — тільки початок, а от протягом перших двох місяців панування нової адміністрації очікується основна масса зняття готівки. Сподіватися, що банкомати вчасно наповнюватимуть, не слід, адже система ПриватБанку всеохоплююча і потребує багато сил на підтримання її дієздатності.

За прогнозами фінансистів, головне зараз — уникнути інфляції, що може спіткати країну, якщо всі гроші, виведені з Привату, люди витрачатимуть готівкою. Найнеприємніше — це стрибок курсу. Оскільки населення може вирішити скуповувати валюту. Тоді найневтішніші прогнози типу “долар за 40” можуть справдитися.

Тепер надія на гарантії держави

Фізичним особам-клієнтам уже «колишнього» приватного і теперішнього державного ПриватБанку не варто лякатися майбутнього (неповернення своїх депозитів, неможливості зняття своїх коштів за різними картками тощо). Принаймні, так зазначають вітчизняні експерти.

Приміром, за словами колишнього міністра економіки Богдана Данилишина, ПриватБанк є важливим для фінансів держави і найбільшою ощадною фінустановою країни:

«Я вважаю, що це правильне рішення (націоналізація — Авт.) органів державної влади і Національного банку на теперішньому етапі розвитку країни.

Такі установи, як «Ощадбанк», «Укрексімбанк» та інші, власником яких є держава, надійні і заслужили довіру вкладників. Держава в особі Міністерства фінансів стала власником 100% акцій ПАТ «ПриватБанк» та гарантує безперебійне функціонування цієї установи та збереження коштів її клієнтів. Це  — запорука того, що всі вклади і заощадження повністю зберігаються».

Таку думку поділяє й Денис Ципін. За його словами, лякатися неповернення своїх коштів не варто.

Інші експерти заявляють, що відтепер клієнти Привату будуть набагато більше захищеними, ніж раніше (і це дуже близько до істини — Авт.).

Ну, судіть самі, наразі сама держава виступатиме гарантом повернення вкладів фізичних та юридичних осіб, і ПриватБанк в цьому питанні не співпрацюватиме з ФГВФО. Тому й гроші свої за будь-яких форс-мажорних обставин, вкладники, вірогідніше, отримають.

До того ж держава гарантує повернення (до речі, без черг) вкладів фізосіб, що не перевищують 200 тисяч гривень.

Ще ранком 19 грудня було невідомо, яка доля спіткає популярний серед населення платіжний сервіс «Приват24». Пані Гонтарева якось невпевнено висловилася щодо подальшої його долі, що змусило громадян нервувати. Проте заступник голови правління «Приватбанку» Олег Гороховський висловився так: «Ця система відтепер належить державі».

Слід розуміти це як: жодних негативних змін для користувачів «Приват24» не буде? Але півтори тисячі штатних IT-фахівців, які підтримують безперебійну роботу сервісу, теж “годувати” на щось треба. І вже зараз.

Пані Гонтарева та її заступники заспокоюють людей, як можуть. Звісно, враховуючи масові акції невдоволених вкладників та просто громадян, які вважають роботу регулятора недбалою й неефективною, керівництву Нацбанку треба обережніше й частіше «спілкуватися» з широким загалом.

Так, Нацбанк спільно з Міністерством фінансів (принаймні, так було заявлено) щодня проводитиме наради щодо ситуації навколо ПриватБанку й сповіщатиме мільйони українців про результати цих нарад.

Ігор ГОНТА

Схожі теми:

Новий «депозитний» закон: ухвала під тиском народу

«Дочки» росбанків в Україні: користь чи збитки для економіки

Іпотека по-українськи: хто та як кредитуватиме громадян

Кредитування малого та середнього бізнесу в Україні: бути чи не бути?

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *