Ukrainian Software Development Forum: як розвиватиметься IT-галузь в Україні

Представники влади, міжнародні експерти та спеціалісти в галузі IT зібралися на щорічному форумі, аби обговорити головні тенденції, проблеми та перспективи напряму інформаційних технологій. 

Захід відбувся 15 вересня 2016 року у Торгово-промисловій палаті України з ініціативи Асоціації «Інформаційні технології України». За словами організаторів, мета цьогорічного форуму – об’єднати глобальність розглянутих проблем галузі з практичним баченням шляхів їхнього вирішення та допомогти сформувати пропозиції щодо розвитку бізнесу й реакції на глобальні тренди у світі та Україні.

«ICT допомагає розвивати усі сфери економіки. І це головний меседж сьогоднішньої конференції. Тому Україна має орієнтуватися на надання нових електронних послуг населенню. І тут дуже важливо приділяти увагу підвищенню рівня гіпербезпеки, так як це відбувається у Європі.  Якщо говорити про Польщу, то у нас вже сформована така політика, яка дозволила підвищити навички наших користувачів та покращити безпеку суб’єктів інтелектуальної власності», – наголосив член Комітету з питань громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ Європарламенту Майкл Боні.

Він підкреслив, що Україна має великий IT-потенціал, але для цього країна має подолати певні виклики. Одним із таких викликів експерт назвав захист персональних даних, що активно запроваджують європейські країни.

Своєю чергою, засновник компанії «SoftServе» Тарас Кицмей зауважив, аби для того, щоб галузь набула активного розвитку, в Україні потрібно закріплювати інститут приватного підприємництва.

«Економіка знань – це майбутнє України. Сьогодні більшість IT-розробників є приватними підприємцями, тому у нас мають бути створені сприятливі умови для розвитку людського капіталу. Окрім цього, потрібно підтримувати ті досягнення, які ці спеціалісти вже мають. Зараз на світовому ринку глобальна конкуренція, це змушує нас конкурувати глобально. Адже в Європі 500 тисяч відкритих вакансій по IT-напрямку»,  – підкреслив він.

До основних проблем, які стримують розвиток IT-індустрії в Україні, учасники форуму віднесли недосконалість державної політики, що змушує українських фахівців виїжджати за кордон.

«IT-галузь – це рушійна сила кожної держави. І кожна держава, яка робила стрибок в економіці, робила це через IT-суспільство, цей ринок. На сьогоднішній день галузь дає 33% ВВП, це дуже багато, тому в галузь потрібно інвестувати. Окрім цього, потрібно прийняти ряд законопроектів, які дадуть змогу українським спеціалістам працювати в Україні, а не виїжджати в інші країни», – наголосив голова Комітету Верховної ради з питань інформатизації та зв’язку Олександр Данченко.

З тим, що держава повинна більше уваги приділяти розвитку IT-сектору, погодився й народний депутат України Віктор Галасюк:

«Нам потрібно встановити захист прав підприємців, адже для держави дуже важливо мати масштабний IT-сектор. На мою думку, ми не рухаємося далі, тому що на це немає політичної волі. Я переконаний, нам потрібно знайти ресурси для розвитку галузі, адже, якщо ми створимо розвинений IT-сектор, ми самі зможемо видавати кредити», – сказав він.

Наприкінці заходу експерти наголосили на удосконаленні системи освіти, оскільки наразі навчання IT-фахівців не надто досконале.

«Ми маємо налагодити взаємодію між університетами та IT-компаніями, що дасть можливість студентам працювати після вивчення фундаментальних наук. Окрім цього, якщо ми не повернемо поглиблене вивчення інформатики до шкіл, ми не матимемо достатньої кількості власних спеціалістів», – підкреслив народний депутат Олександр Співаковський.

Схожі теми:

Формула успіху: як залучити інвестиції для стартапу в Україні

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *