Як перевірки стали оборудками: про інспекторів Держпраці і самозахист

Інспектори з праці – обов’язкові гості для кожного підприємця. Заповзяті шахраї навчилися видавати себе за держслужбовців та ошукувати бізнесменів. До того ж і справжні, але нечисті на руку інспектори проводять перевірки незаконно. Ми поговорили з адвокатом і з’ясували, коли вас мають право перевіряти, як захистити підприємство й гроші від зловмисників та як оскаржити результат незаконної перевірки

Руслан Мітітел,
адвокат

Роботодавці знають, що перевірки Державною інспекцією з питань праці для них — річ неминуча. Інспектори можуть завітати на підприємство як планово, так і позапланово.

Дізнатися, коли до вас мають прийти, легко — просто перевірте, чи є ваше підприємство в переліку на сайті служби. Але й без цього інспекція повинна повідомити про свій візит за 10 днів до нього.

Чому до вас можуть прийти?

Що ж до позапланової перевірки, то існує вичерпний перелік причин, за яких до вас можуть завітати несподівано:

  • якщо керівник підприємства подав заяву про здійснення перевірки за його бажанням
  • якщо є необхідність виявити недостовірність даних, поданих роботодавцем
  • якщо є необхідність перевірити виконання приписів і розпоряджень щодо усунення порушень
  • обґрунтоване звернення працівника про порушення роботодавцем його законних прав
  • неподання у встановлений термін керівником підприємства документів обов’язкової звітності без поважних причин
  • настання аварії, смерті працівника внаслідок нещасного випадку або професійного захворювання, що було пов’язане з діяльністю підприємства

Інспектор стверджує, що перевірка планова, але ви не отримали жодного повідомлення, а ваше підприємство відсутнє в переліку на сайті Держпраці? Ви маєте право не допустити інспектора до проведення перевірки.

Коли до вас можуть прийти і як довго перевіряти

Планові та позапланові перевірки здійснюються в робочий час, установлений правилами внутрішнього трудового розпорядку вашого підприємства.

Строк здійснення планової перевірки не може перевищувати 15 робочих днів, а для суб’єктів малого підприємництва — 5 робочих днів. Позапланова перевірка може проводитися до 10 днів, а для суб’єктів малого підприємництва — 2 робочих дні. Продовжувати строк здійснення перевірок не можна.

Як дізнатися, чи інспектор справжній?

Звичайно, будь-яка перевірка, особливо позапланова, ­­— неабиякий стрес. Саме цим часто й користуються фальшиві інспектори: підробляють документи, провокують своєю поведінкою і, звісно ж, вимагають грошей за вигадані порушення.

Для того, щоб перевірити справжність інспектора, пам’ятайте про наступне:

  • навіть якщо інспектор з праці прийшов до вас на позапланову перевірку, він, окрім службового посвідчення, повинен мати з собою направлення на перевірку
  • копія направлення повинна бути вручена вам або вашому представнику
  • якщо у службового посвідчення інспектора або в наказу збіг термін дії, ви маєте право не допустити інспектора до перевірки

Може бути й так, що інспектор миттєво ховатиме посвідчення після того, як його пред’явив. Це позбавить вас можливості переписати інформацію про держслужбовця: його ім’я, посаду та інше.

Тому наполягайте на пред’явленні службового посвідчення в розгорненому вигляді. Якщо ж інспектор покваплює вас, нервує або просто каже, що часу обмаль, — це банальні відмовки.

Ймовірно, діалог з інспектором складеться так:

І: Навіщо переписуєте?

Ви: Маю переписати ваші дані у зв’язку з частими випадками використання підроблених посвідчень або Реквізити посвідчень необхідні мені для можливого оскарження ваших дій згідно з чинним законодавством

Якщо інспектор відмовляється надати посвідчення, впевнено викликайте поліцію

Коли можна не допустити інспектора до перевірки?

Будь-який підприємець має право не допустити інспектора з питань праці до перевірки, якщо ним порушені або не дотримані вимоги законодавства. У випадку з позаплановою перевіркою, такі порушення можуть полягати в наступному:

  • інспектор з праці не надав копію направлення на перевірку або таке направлення не відповідає вимогам закону
  • інспектор не вніс запис про здійснення заходу державного нагляду до журналу реєстрації заходів державного нагляду (за наявності такого журналу)
  • інспектор здійснює контроль за повторною позаплановою перевіркою за тим самим фактом, який був підставою для проведення позапланової перевірки

Однак пам’ятайте, якщо ви неправомірно не допустите інспектора до перевірки, то маєте сплатити за це штраф у 320 тисяч гривень.

Як проходить перевірка?

  • інспектор працює з документами, наданими вами на його вимогу
  • оформлює документи за результатами перевірки
  • ознайомлює вас із документами про результати перевірки

На час проведення перевірки інспекторові має бути надане робоче місце, обладнане належним чином, право користуватися телефонним зв’язком та розмножувальною технікою.

Ви, як і інспектор, маєте право фіксувати перевірку на диктофон та відео, не перешкоджаючи роботі службовця.

Під час проведення перевірки не допускається вилучення оригіналів фінансово-господарських підприємства, його бухгалтерських та інших документів, а також комп’ютерів та їхніх частин, крім випадків, передбачених кримінальним процесуальним законодавством

Результат перевірки та її оскарження

В жодному разі не погоджуйтеся на пропозиції інспектора замість сплати штрафу за якесь порушення дати йому хабара. Пам’ятайте, що навіть якщо порушення дійсно було, краще сплатити штраф, ніж “підгодовувати” знахабнілих службовців.

За результатами перевірки, під час якої ви виявили порушення, складається акт, а також фіксується отримання вами або вашим працівником підтверджувальних документів і необхідних пояснень.

Акт перевірки складається у 2-х примірниках, один з яких надається на підпис про отримання вам як керівнику або уповноваженій вами особі. Другий залишається на зберігання в органах Держпраці. Про відмову від підписання акту ставлять відповідну відмітку. Якщо ви не погоджуєтеся з актом, то підписуєте акт із зауваженнями.

Запам’ятайте:

  • вас мають поінформувати про ваші права та обов’язки
  • ви можете бути присутнім під час перевірки і залучати під час її здійснення свідків
  • ви маєте право вимагати нерозголошення інформації, що становить комерційну таємницю або конфіденційну інформацію підприємства
  • ви можете надати органу державного нагляду (контролю) свої пояснення, зауваження або заперечення до акта про проведення перевірки
  • ви маєте повне право оскаржити неправомірні дії інспекторів

Нові вимоги до підприємців, особливо про штрафи за недопуск інспекторів, призвели до виникнення нових шахрайських схем. Саме тому краще наперед знати, до чого вдаються зловмисники, аби виманити у вас якомога більше грошей.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *