Рейдерські справи у суді: хто буде відповідачем та до якого суду звертатися?

#рейдерство

Методи, якими діють рейдери, постійно вдосконалюються, при цьому перереєстрація прав власності є незмінним елементом майже всіх схем незаконного захоплення бізнесу. Чи потрібно при цьому позиватися до суду на державного реєстратора? І який суд розглядатиме таку справу – господарський чи адміністративний?

Заради справедливості слід зазначити, що іноді й самі нотаріуси та державні реєстратори піддаються рейдерським атакам. Наприкінці минулого року Міністерство юстиції України навіть було змушене видати наказ про забезпечення державних реєстраторів додатковими засобами ідентифікації під час доступу до Єдиних та Державних реєстрів. Адже були випадки, коли рейдери проводили перереєстрацію майна за допомогою програми віддаленого доступу та особистих ключів доступу державного реєстратора до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Тож Мінюст дозволив реєстраторам доступ до реєстрів тільки за умови підключення їх до засобу додаткової ідентифікації з використанням одноразового пароля.

Читайте також: Як уберегтися від рейдерства?

Чи подавати в суд на нотаріуса?

адвокат АБ “Ципін і партнери” Марина Суткович

«Навіть якщо предметом оскарження є реєстраційні дії, залучати державного реєстратора у якості відповідача або третьої сторони не потрібно, – стверджує адвокат АБ «Ципін і партнери» Марина Суткович. – У своїй постанові у справі №826/3051/18 Велика Палата Верховного Суду зазначає, що спір про скасування рішення про державну реєстрацію речового права на нерухоме майно має розглядатись як спір, що пов’язаний з порушенням цивільних прав позивача на нерухоме майно іншою особою, за якою зареєстроване аналогічне право щодо того ж нерухомого майна. Належним відповідачем у такому спорі є особа, речове право на майно якої оспорюється та щодо якої здійснено запис у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Участь у такому спорі реєстратора як співвідповідача (якщо позивач уважає його винним у порушенні своїх прав) не змінює приватноправового характеру спору».

В іншій постанові Великої Палати ВС у справі №520/13067/17 зазначається, що державний реєстратор, зокрема і приватний нотаріус, зобов`язаний виконати рішення суду щодо скасування державної реєстрації речового права або його обтяження незалежно від того, чи був цей реєстратор залучений до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, чи не був.

Хто буде відповідачем у «рейдерських» справах?

Часто рейдери встигають декілька разів перепродати майно до того, як справа розглядатиметься у суді. Як в такому випадку визначити відповідача? У своїй постанові у справі №910/1809/18 Велика Палата ВС вказує, що належним відповідачем є особа, яка є останнім набувачем майна: «Власник з дотриманням вимог статті 388 Цивільного кодексу України може витребувати належне йому майно від особи, яка є останнім його набувачем, незалежно від того, скільки разів це майно було відчужене до того, як воно потрапило у володіння останнього набувача. Для такого витребування не потрібно визнавати недійсними рішення органів державної влади чи місцевого самоврядування, які вже були реалізовані і вичерпали свою дію, оскаржувати весь ланцюг договорів та інших правочинів щодо спірного майна». 

«Також ВП Верховного Суду звертає увагу на те, що закон не вимагає встановлення судом таких обставин у іншій судовій справі, зокрема не вимагає визнання незаконними рішень, відповідно до яких відбулось розпорядження майном на користь фізичних осіб, в яких на підставі цих рішень виникли права та були надалі відчужені», – зауважує адвокат.

Юрисдикція справ про рейдерство

«Навіть якщо державний реєстратор буде учасником справи у суді, сам факт його участі не буде підставою визнати такий спір публічно-правовим і віднести його до категорії адміністративних справ», – говорить Марина Суткович.

Як йдеться у постанові ВП ВС у справі №826/10249/18, публічно-правовий спір, на який поширюється юрисдикція адміністративних судів, є спором між учасниками публічно-правових відносин і стосується саме цих відносин.

«Оскарження ж рішень про державну реєстрацію права власності, безпосередньо пов’язаних із захистом позивачем цивільного права у спорі щодо нерухомого майна, має приватноправовий характер, – наголошує адвокат. – Як вважає Верховний Суд, незалежно від суб’єктного складу сторін, такий спір має вирішуватися за правилами цивільного або господарського судочинства».

Як і будь-яке негативне явище, рейдерство завжди легше попередити, ніж перемогти, коли воно вже фактично відбулося. Однак на будь-якій стадії судового розгляду допомога професійних юристів з досвідом ведення «рейдерських» справ здатна значно збільшити ваші шанси на захист власного бізнесу.

Читайте також: Як обрати компанію з корпоративної безпеки?

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *