Договір про аліменти: коли до суду можна не йти

#аліменти

З-поміж усіх способів сплати аліментів саме укладення договору може стати найвигіднішим варіантом як для платника, так і для одержувача. Звичайно, в тому випадку, коли сторони дійшли згоди у питанні аліментів. До речі, укласти договір про сплату аліментів можна і перебуваючи в шлюбі. Про всі нюанси аліментного договору – у нашій статті.

Законодавство України передбачає декілька способів стягнення аліментів на утримання дитини. Зокрема, платник може самостійно подати заяву про щомісячне списання певної суми його заробітку на користь одержувача. Однак так само самостійно платник може в будь-який момент і відкликати свою заяву. У цьому випадку, не уклавши попередньо договір про аліменти, одержувач буде змушений звернутися до суду. А судовий розгляд, як відомо, – справа затяжна та клопітка.

Договір про сплату аліментів звільнить вас від необхідності мати справу із судом, якщо інша сторона ухилятиметься від сплати. Адже згідно із частиною 2 статті 189 Сімейного кодексу України у разі його невиконання аліменти можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса. Для отримання такого напису слід лише пред’явити докази заборгованості. І договір набуде сили виконавчого документа – такого ж, як рішення суду.

Читайте також: Аліменти: розмір, порядок отримання та відповідальність за несплату

Як стягнути аліменти на утримання дитини?

Переваги договору про аліменти

Укладення аліментного договору має переваги і для платника. Адже у цьому випадку гроші не списуються автоматично з рахунку, як у разі виплати аліментів за рішенням суду, а платник сам надсилає кошти. І лише якщо існує заборгованість, і одержувач отримав виконавчий напис нотаріусу, кошти списуватимуться автоматично.

Суттєвою перевагою договору є і той факт, що сторони самостійно, без втручання суду домовляються про суму аліментів. Згідно із статтею 182 СК мінімальний рекомендований розмір аліментів становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Для І півріччя 2021 року прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років становить 1921 гривню, для дітей віком від 6 до 18 років – 2395 гривень. І хоча прожитковий мінімум щороку індексується та збільшується, навряд чи ця сума може повністю задовольнити усі місячні потреби дитини. Але навіть такий розмір аліментів може бути присуджений лише у разі достатнього заробітку платника. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину ще менший і становить лише 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Тож краще все ж таки про розмір аліментів домовитися у договорі.

Договір – окремо, розлучення – окремо

Згідно із статтею 180 СК, батьки зобов’язані утримувати дітей до досягнення ними повноліття. Якщо ж хтось із батьків не бере участі в утриманні дитини та проживає окремо від неї, він зобов’язаний сплачувати аліменти.

Як подати в суд на аліменти, так укласти договір про аліменти можна і перебуваючи в законному шлюбі, і перебуваючи в цивільному шлюбі, і будучи розлученими. Уявіть, наскільки ви убезпечите себе і свою дитину, якщо ще перебуваючи у шлюбі, домовитесь про сплату певної суми аліментів у разі розлучення або окремого проживання. До речі, питання сплати аліментів може бути зафіксоване і в шлюбному договорі, однак в такому разі у випадку несплати одержувач все ж таки змушений буде звернутися до суду за їхнім стягненням, адже отримати виконавчий напис нотаріуса щодо сплати аліментів за шлюбним договором законодавство не дозволяє.

Договір про припинення аліментів

Існує й інший вид договору – договір про припинення аліментів.

Адвокат АБ “Ципін і партнери” Тетяна Войнова

«Той із батьків, з ким проживає дитина, і той із батьків, хто проживає окремо від неї, з дозволу органу опіки та піклування можуть укласти договір про припинення права на аліменти для дитини у зв’язку з передачею права власності на нерухоме майно (житловий будинок, квартиру, земельну ділянку тощо), – розповідає адвокат АБ «Ципін і партнери» Тетяна Войнова. – Набувачем права власності на нерухоме майно є сама дитина або дитина і той із батьків, з ким вона проживає, на праві спільної часткової власності на це майно. Майно, одержане дитиною за цим договором, може бути відчужене до досягнення нею повноліття лише з дозволу органу опіки та піклування».

Згідно статті 190 СК, на майно, одержане за договором про припинення аліментів, не може бути звернене стягнення. Якщо дитина досягла 14 років, вона бере участь в укладенні такого договору особисто.

Договір про припинення аліментів може бути визнаний у суді недійсним за вимогою відчужувача нерухомого майна у разі виключення його імені як батька з актового запису про народження дитини. У такому разі у відчужувача відновлюється право власності на нерухоме майно.

Також слід враховувати, що укладення договору про припинення аліментів не звільняє того з батьків, хто проживає окремо, від обов’язку брати участь у додаткових витратах на дитину, що виникають за особливих обставин.

Як договір про аліменти, так і договір про їхнє припинення має бути завірений нотаріально. Практика показує, що укладення такого договору може стати запорукою спокою та впевненості в завтрашньому дні для обох сторін.

Читайте також: Оформлення нерухомості на дитину: який вид договору обрати?

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *