Чи вважається хабарем подарунок посадовій особі?

#хабар

Протягом минулого року в Україні до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, було внесено 5 131 особу. Майже тисячу з них притягнули до кримінальної відповідальності. Як не стати хабарником посадовій особі та не втрапити в халепу із врученням подарунку чиновнику – читайте в статті.

Днями соціологічна група «Рейтинг» провела опитування українців на карантині, запропонувавши оцінити рівень захисту громадян у різних сферах. Як показали результати, найбільш незахищеними українці відчувають себе не щодо надзвичайних ситуацій чи епідемій. Найнижчу оцінку отримав захист суспільства від корупції – 87% опитаних вважають ситуацію з хабарництвом в Україні «незадовільною» або «жахливою».

Згідно з даними Національного агентства з питань запобігання корупції, до 44,2% українців особисто стикалися з корупцією. При цьому більшість громадян не мають точного уявлення щодо того, які практики варто вважати хабарництвом, та толерують деякі з них. Однак законодавством встановлені досить чіткі межі дій, які можуть бути визнані корупційними.

Читайте також: Все про роботу керівників: матеріальна відповідальність, несумісна діяльність та підстави для звільнення

Різниця між хабарем та подарунком

«Щоб в майбутньому в обдарованої особи не виникло проблеми, потрібно чітко розуміти відмінність між подарунком та неправомірною вигодою, – попереджає адвокат АБ «Ципін і партнери» Руслан Мітітел. – Подарунок – це річ, яку дарувальник за власним бажанням безплатно віддає у володіння іншої особи з метою задовольнити її вподобання. А неправомірна вигода дається за вчинення або обіцянку зробити якусь певну дію посадовою особою на користь того, хто дає цю вигоду. Вручення подарунка повинно бути пов’язане із відповідним приводом, святом, певною подією, наприклад, воно може відбуватися під час офіційних заходів, урочистостей, візитів, але не під час виконання особою своїх службових обов’язків».

За словами адвоката, згідно із законом України «Про запобігання корупції», подарунок – це грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, які надають/одержують безоплатно або за ціною, нижчою мінімальної ринкової. Неправомірна вигода – грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, будь-які інші вигоди нематеріального чи негрошового характеру, які обіцяють, пропонують, надають або одержують без законних на те підстав.

«Подарунок ніяким чином не повинен стосуватися виконання особою своїх службових повноважень, – говорить Руслан Мітітел. – При цьому особи можуть приймати подарунки, які відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність, якщо вартість таких подарунків не перевищує один прожитковий мінімум для працездатних осіб, встановлений на день прийняття подарунка, одноразово, (станом на 01.01.2021 – це 2270 гривень), а сукупна вартість таких подарунків, отриманих від однієї особи (групи осіб) протягом року, не перевищує двох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатної особи на 1 січня того року, в якому прийнято подарунки (станом на 01.01.2021 – це 4540 гривень)».

Це обмеження не поширюється на подарунки від близьких осіб. А от від своїх підлеглих чиновникам взагалі забороняється отримувати будь-які подарунки.

В будь-якому випадку ви завжди маєте право відмовитися від пропозиції отримати подарунок, нагадує адвокат. «За можливості ідентифікуйте особу, яка зробила вам таку пропозицію, залучіть свідків, якщо це можливо, у тому числі з числа співробітників, письмово повідомте про пропозицію безпосереднього свого керівника або зв’яжіться з працівниками у сфері протидії корупції», – радить Руслан Мітітел.

Відповідальність за хабарництво

У Кримінальному кодексі України хабарництво визначається як «неправомірна вигода». Відповідальність за прийняття пропозиції, обіцянки або одержання службовою особою неправомірної вигоди встановлена у статті 368. В залежності від розміру вигоди та становища, яке займає службова особа, відповідальність за такий злочин може коливатися від штрафу до позбавлення волі на строк аж до 12 років з конфіскацією майна.

Стаття 369 КК встановлює відповідальність і для того, хто дає хабар. Так, пропозиція чи обіцянка службовій особі надати їй або третій особі неправомірну вигоду, а так само надання такої вигоди за вчинення чи невчинення службовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає таку вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища караються штрафом від 1000 до 4000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від 2 до 4 років, або позбавленням волі на той самий строк.

Куди скаржитись на корупціонера

Якщо від вас вимагають або пропонують дати хабаря, ви можете звернутися до поліції або Національного антикорупційного бюро України. Підприємці також можуть поскаржитись у Раду бізнес-обудсмена. При цьому слід розуміти, що НАБУ розслідує корупційні правопорушення вищих посадових осіб або справи, в яких розмір предмета злочину або завданої ним шкоди в 500 і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленої законом на час вчинення злочину. На І півріччя 2021 року ця сума становить 1 135 000 гривень.

Перед зверненням в НАБУ просять переконатися, що інформація, яку ви хочете передати, може бути перевірена. Якщо так, ви можете зателефонувати на спеціальну телефону лінію за номером 0-800-213-200, надіслати заяву поштою або використавши електронну форму зворотного зв’язку, розміщену на сайті. До речі, згідно із статтею 19 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України» анонімні заяви і повідомлення про кримінальні правопорушення або необґрунтовані активи теж розглядаються, але лише у разі, коли інформація стосується конкретної особи, містить фактичні дані та може бути перевірена.

Законами України «Про запобігання корупції», «Про Національне антикорупційне бюро України», «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві» Кримінальним процесуальним кодексом України передбачений захист осіб, які передають інформацію про правопорушення. Це і надання охорони, і навіть зміна документів та зовнішності. А от самому збирати докази проти корупціонерів не варто, адже не всі з них можуть бути визнані судом як прийнятні. Краще співпрацювати в цьому питанні з правоохоронцями та заручитися професійною юридичною допомогою.

 Читайте також: Чиновника визнали винним в отриманні хабаря – суд визнав аудіозапис заявника

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *