Новий порядок нарахування аліментів – що змінилося

#аліменти

Відтепер за індексацією аліментів більше не потрібно звертатися до суду, вони будуть перераховуватися автоматично. Як саме відбуватиметься нарахування і завдяки чому це стало можливим – читайте у статті.

Згідно із статтею 180 Сімейного кодексу України, батьки зобов’язані утримувати дітей до досягнення ними повноліття. Якщо ж хтось із батьків не бере участі в утриманні дитини та проживає окремо від неї, він зобов’язаний сплачувати аліменти.

Частинами 1 та 3 статті 181 кодексу визначено, що способи виконання батьками обов’язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними чи за рішенням суду, яким кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитини.

Читайте також: Аліменти: розмір, порядок отримання та відповідальність за несплату

Індексація аліментів

Аліменти, присуджені у твердій грошовій сумі, підлягають індексації. Зокрема, в частині 2 статті 184 кодексу йдеться, що розмір аліментів, визначений судом або домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, щорічно підлягає індексації відповідно до закону, якщо платник і одержувач аліментів не домовилися про інше. Також за заявою одержувача аліментів індексація може бути здійснена судом за інший період.

«При цьому слід пам’ятати, згідно із статтею 191 Сімейного кодексу аліменти не можуть бути присуджені більше, ніж за 10 років», – зауважує адвокат АБ «Ципін і партнери» Тетяна Журавель.

Однак, як це часто буває, хоч відповідна норма і була закріплена у Сімейному кодексі вже понад 15 років, на практиці вона не працювала. Адже Закон України «Про виконавче провадження», яким керуються у своїй діяльності виконавчі служби, не містив такого механізму. Фактично питання про проведення індексації аліментів можна було вирішити лише у судовому порядку. Виходила колізія – щоб отримати індексовані кошти, доводилося звертатися до суду, витрачаючи і кошти, і час.

Хто проводитиме індексацію

У вересні минулого року парламент нарешті прийняв закон, яким зобов’язав виконавців проводити індексацію аліментів. Він вніс зміни до частини 1 статті 71 закону «Про виконавче провадження». Згідно з ними, індексація розміру аліментів, визначеного у твердій грошовій сумі, проводиться, якщо інше не передбачено у виконавчому документі чи у договорі між батьками про сплату аліментів на дитину, виконавцем у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку. Індексація розміру аліментів проводиться щороку, починаючи з другого року після визначення розміру аліментів.

У разі самостійного надіслання стягувачем виконавчого документа безпосередньо підприємству, установі, організації, фізичній особі – підприємцю чи фізичній особі, які виплачують боржнику відповідно заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи, індексація розміру аліментів, визначеного у твердій грошовій сумі, проводиться, якщо інше не передбачено у виконавчому документі чи у договорі між батьками про сплату аліментів на дитину, відповідно до Закону України «Про індексацію грошових доходів населення».

«У цьому випадку індексацію здійснює не виконавець, а відповідна установа або організація, що здійснює виплати», – зазначає Тетяна Журавель.

Механізм нарахування аліментів

На виконання прийнятого закону уряд вніс зміни до Порядку проведення індексації грошових доходів населення. Згідно з ними, у разі проведення державним, приватним виконавцем індексації розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, обчислення індексу споживчих цін здійснюється наростаючим підсумком, починаючи з наступного року з місяця, що відповідає місяцю встановлення розміру аліментів.

Таким чином Кабінет міністрів встановив механізм нарахування розміру аліментів, яким користуватимуться виконавці у разі їх стягнення. Зміни набули чинності 2 квітня 2021 року.

Відтепер за реалізацією права на індексацію аліментів не доведеться звертатися до суду.

«Якщо у Вас виникнуть питання щодо стягнення та розрахунку аліментів, кваліфікована юридична допомога забезпечить вам швидке і результативне їх вирішення», – наголошує адвокат.

Читайте також: Договір про аліменти: коли до суду можна не йти

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *