Що робити, якщо у вас проводять обшук

#обшук

В результаті обшуку можуть бути зібрані докази для суду. Однак чи визнає їх суд належними й допустимими, залежить від того, чи дотримувалися уповноважені особи норм закону під час обшуку. Як правильно поводити себе, якщо у вас обшук – читайте у матеріалі.

Обшук, як правило, проводиться, коли вже відомі певні факти чи інші обставини кримінального провадження. Проведення обшуку до реєстрації кримінального провадження в ЄРДР заборонено. Крім цього, для проведення обшуку потрібна ухвала слідчого судді. До отримання дозволу слідчого судді слідчий, прокурор має право увійти до житла чи іншого володіння особи виключно у невідкладних випадках, пов’язаних з  врятуванням життя людей та майна, або переслідуючи злочинця. Відразу після цього слідчий, прокурор повинен звернутися до слідчого судді із клопотанням про проведення обшуку.

Мітітел Руслан, адвокат АБ “Ципін і партнери”

«Якщо ви зрозуміли, що до вас прийшли з обшуком, вам одразу необхідно зателефонувати адвокату або ж близьким родичам і коротко повідомити про ситуацію, – розповідає адвокат АБ «Ципін і партнери» Руслан Мітітел. – До початку проведення слідчої дії, не поспішаючи, ознайомтесь з ухвалою про проведення обшуку, перевірте всіх посадових осіб, зазначених в ухвалі слідчого судді, які мають право проводити обшук, та зафіксуйте всіх осіб, які присутні в приміщенні. В ухвалі слідчого судді перевірте строк її дії, точну адресу житла, яке має бути піддане обшуку, речі та документи, для явлення яких проводиться обшук. Також заявіть клопотання про фіксацію слідчої дії за допомогою технічних засобів. Якщо ви виконаєте ці настанови, за цей час прибуде ваш адвокат, який матиме можливість фіксувати порушення і вности відповідні зауваження до протоколу обшуку. Навіть якщо обшук розпочався, слідчий зобов’язаний допустити  адвоката або представника до обшуку на будь-якому етапі його проведення».

Згідно із частино 1 статті 236 Кримінально-процесуального кодексу України слідчий, прокурор або інша службова особа, яка бере участь у проведенні обшуку, зобов’язані допустити на місце його проведення захисника чи адвоката. Разом з цим треба пам’ятати, що участь адвоката під час проведення обшуку не є обов’язковою умовою при його проведенні і повинна забезпечуватися саме тією особою, яка виявила бажання скористатися такою правничою допомогою, зауважує адвокат. 

Слід зазначити, що Кримінальний кодекс України встановлює відповідальність за вчинення в будь-якій формі перешкод до здійснення правомірної діяльності захисника особи по наданню правової допомоги. Тож якщо ваше право на присутність адвоката порушується, слід про це заявити під час відеофіксації обшуку.

Читайте також: Як поводитися під час обшуку: розповідає адвокат Денис Ципін

Процедура проведення обшуку

Частина 4 статті 223 КПК не дозволяє проводити обшук у нічний час (з 22 до 6 години), за винятком невідкладних випадків, коли затримка в його проведенні може призвести до втрати слідів кримінального правопорушення чи втечі підозрюваного.

У частині 3 статті 236 зазначається, що перед початком обшуку особі, яка володіє житлом чи іншим володінням, а за її відсутності – іншій присутній особі повинна бути пред’явлена ухвала і надана її копія. А в разі відсутності осіб у житлі чи іншому володінні копія ухвали повинна бути залишена на видному місці у житлі чи іншому володінні особи.

Тобто проникнення у приміщення або обмеження пересування осіб у ньому до пред’явлення ухвали є порушенням при проведенні слідчої дії. Про будь-які порушення слід заявляти на відеофіксацію обшуку, при цьому зазначаючи час вчиненої дії.

До речі, згідно статті 104 КПК обшук має бути обов’язково зафіксований на відеозапис. Дії та обставини проведення обшуку, не зафіксовані у записі, не можуть бути внесені до протоколу обшуку та використані як доказ у кримінальному провадженні. Крім цього, обшук здійснюється з обов’язковою участю не менше двох понятих, незалежно від застосування технічних засобів фіксування. 

Права осіб під час обшуку

Право осіб, у присутності яких здійснюється обшук, робити заяви, що підлягають занесенню до протоколу обшуку, визначене у частині 8 статті 236 КПК.

Згідно частини 5 статті 104 КПК, усі зауваження і доповнення зазначаються у протоколі перед підписами. Якщо ж в його бланку не вистачає місця, слід зробити додаток зі звичайного аркушу, і до підписів у протоколі вказати, що є додаток.

Другий примірник протоколу обшуку разом із доданим до нього описом вилучених документів та тимчасово вилучених речей (за наявності) вручається особі, у якої проведено обшук, а в разі її відсутності – повнолітньому членові її сім’ї або його представникові. Прослідкуйте, щоб це примірник містив оригінали підписів усіх осіб, що брали участь в обшуку.

Слід також зауважити, що за рішенням слідчого чи прокурора може бути проведено обшук осіб, які перебувають в житлі чи іншому володінні, якщо є достатні підстави вважати, що вони переховують при собі предмети або документи, які мають значення для кримінального провадження. В такому разі обшук особи здійснюється особами тієї самої статі у присутності адвоката, представника на вимогу такої особи. 

Вилучення майна

Відповідно до частини 6 статті 236 слідчий, прокурор під час проведення обшуку має право відкривати закриті приміщення, сховища та речі.

Також при обшуку слідчий, прокурор має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення обшуканого житла чи іншого володіння особи або окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати документи, тимчасово вилучати речі, які мають значення для кримінального провадження. При цьому предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

У частині 2 статті 168 КПК також йдеться, що під час обшуку в разі необхідності слідчий чи прокурор здійснює копіювання інформації, що міститься в інформаційних (автоматизованих) системах, телекомунікаційних системах, інформаційно-телекомунікаційних системах, їх невід’ємних частинах. 

Частина 4 статті 236 зобов’язує слідчого, прокурора під час обшуку забезпечити схоронність майна, що знаходиться у житлі чи іншому володінні особи, та неможливість доступу до нього сторонніх осіб.

На практиці органами досудового розслідування допускаються чимало порушень під час проведення обшуку. У цьому випадку порушуються принципи кримінального законодавства, і суди можуть визнати отримані у результаті проведення такої слідчої дії докази недопустимими. Тож не зволікайте з отриманням професійної правової допомоги, якщо до вас застосовується ця слідча дія.

Читайте також: Огляд та обшук – у чому відмінність?

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *