Як поновити батьківські права?

#батьківство

Сім’я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою, говорить Конституція України. Позбавляючи особу батьківських прав, суд діє в інтересах дитини. Але що коли мати чи батько виправилися і хочуть повернути свої права? На щастя, законодавство дає таку можливість.

Батьківські права поновлюються лише через суд. Не обов’язково звертатися до того ж самого суду, який виносив рішення про позбавлення батьківських прав. Ви можете звернутися до іншого суду, тим більше, якщо, на вашу думку, суд виніс упереджене рішення або ви сумніваєтесь в його об’єктивності.

Законодавство не встановлює строку, протягом якого особа має право звернутися за поновленням батьківських прав, ви можете зробити це будь-коли. Однак врахуйте, що згідно із частиною 1 статті 169 Сімейного кодексу України заяву має право подавати лише особа, позбавлена батьківських прав, – мати чи батько. Ні інші родичі дитини, ні будь-які органи чи заклади не мають права цього робити.

Читайте також: Оформлення нерухомості на дитину: який вид договору обрати?

Коли батьківські права поновити неможливо

Сімейний кодекс передбачає лише два випадки, коли поновлення батьківських прав неможливе. Перший – це якщо на час розгляду справи судом дитина вже досягла повноліття, тобто 18 років. Другий – якщо дитина була усиновлена і усиновлення не скасоване або не визнане недійсним судом.

Щоправда, якщо ви впевнені, що усиновлення відбулося незаконно, ви можете подати позов про його скасування або визнання недійсним. До розгляду таких справ обов’язково буде залучений відділ у справах дітей, крім того, суд враховуватиме і умови життя дитини у новій родині. В інтересах дитини суд може залишити її усиновленою, щоб не завдавати шкоди її психологічному здоров’ю та не руйнувати нову родину.

Що потрібно, щоб відновити батьківські права

Як йдеться у частині 4 статті 169 Сімейного кодексу, розглядаючи справу про поновлення батьківських прав, суд зобов’язаний перевірити, наскільки змінилася поведінка особи, позбавленої батьківських прав, та обставини, що були підставою для позбавлення.

На що звертатиме увагу суд при поновленні батьківських прав? Як відомо, особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов’язку утримувати дитину. Згідно із статтею 166 Сімейного кодексу при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. Тож суд неодмінно звертатиме увагу, чи сплачувалися аліменти, чи продовжував батько чи мати підтримувати дитину матеріально, незважаючи на позбавлення батьківських прав.

Адвокат АБ “Ципін і партнери” Тетяна Войнова

«Слід звернути увагу, що в таких справах обов’язковим є висновок органу опіки та піклування, який повинен надати письмовий висновок про можливість поновлення батьківських прав, – зазначає адвокат АБ «Ципін і партнери» Тетяна Войнова. – Суд може й не погодитися з висновком органу опіки та піклування, якщо він буде недостатньо обґрунтованим або суперечитиме  інтересам дитини. В такій категорії справ суди перевіряють, наскільки змінилася поведінка особи, яку було позбавлена батьківських прав, зокрема, чи припинили існувати обставини, що стали підставою для позбавлення батьківських прав, чи відповідає таке поновлення батьківським прав найкращим інтересам дитини. Окрім того, суд може заслухати думку дитини, якщо вона її може висловити, та бере до уваги думку другого з батьків, інших осіб, з ким проживає дитина, або відвідного опікуна».

Як довести суду, що особа заслуговує батьківських прав

Згідно із статтею 168 Сімейного кодексу, мати або батько, позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду із заявою про надання їм права на побачення з дитиною. Суд може дозволити такі разові, періодичні побачення з дитиною, якщо це не завдаватиме шкоди її життю, здоров’ю та моральному вихованню та за умови присутності іншої особи.

Якщо після позбавлення батьків батьківських прав дитина була оформлена до спеціалізованого закладу, такий заклад може у відповідь на заяву батьків дозволяти забирати дитину на свята чи вихідні. При розгляді у суді справ про поновлення батьківських прав суд зважатиме на те, чи зверталася особа із заявою про надання права побачення з дитиною, тобто чи були зацікавлені мати або батько у спілкуванні з дитиною.

Які докази потрібні для поновлення батьківських прав

Головне – довести у суді, що особа дійсно змінилася: позбулася алкогольної чи наркотичної залежності, якщо такі проблеми були, пройшла відповідне лікування та реабілітацію. Обов’язково знадобляться докази того, що особа здатна забезпечувати дитину матеріально – офіційне працевлаштування, підтвердженні прибутків, навіть постійні перекази коштів від родичів з-за кордону теж можуть бути свідченням належного матеріального становища. Важливо мати належне житло – в особистій власності або офіційній оренді. Крім цього, суд перевірятиме і факти притягнення особи до адміністративної чи кримінальної відповідальності чи перебування під слідством.

Одруження та виховання дітей жінки або чоловіка теж може відіграти важливу роль при прийнятті судом рішення про поновлення батьківських прав. Подаючи документи до суду, необхідно зібрати якомога більше позитивних характеристик з роботи, від сусідів та інших свідків. Заручіться підтримкою фахового адвоката, який допоможе вам скласти правильний позов для успішного вирішення питання. Слід також знати, що у разі відмови в позові повторне звернення із позовом про поновлення батьківських прав можливе лише через рік, тож краще одразу підготувати всі документи якісно.

«В разі ж, якщо позов буде задоволено, то особа, яка звернулась із відповідним позовом, набуває батьківських прав і обов’язків у повному обсязі», – наголошує адвокат.

Читайте також: Як стягнути аліменти за попередній період

 

 

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *