Примусова самоізоляція при в’їзді в рідну країну є незаконною

#обсервація

Чи має право влада не пускати українців на рідну землю у разі відмови від вакцинації чи обсервації? Ні! – стверджує адвокат АБ «Ципін і партнери» Марина Суткович. Читайте аргументацію правової позиції в авторському матеріалі адвоката.

адвокат АБ “Ципін і партнери” Марина Суткович

Минулого тижня Кабінет Міністрів України постановою №787 знову запровадив обмеження для громадян при в’їзді в Україну. Відтепер всі, хто в’їжджають, підлягають самоізоляції, знятися з якої можна пізніше, зробивши тест. Від самоізоляції звільняються лише особи, що отримали повний курс вакцинації від COVID-19 або хоча б одну дозу.

Такі зміни викликали шквал обурення, адже вакцинація від цієї хвороби в Україні «де-юре» добровільна.

Згідно правил, особа, яка підлягає самоізоляції, зобов’язана встановити мобільний додаток «Вдома». У разі неможливості встановлення такого додатка (наприклад, ваш телефон його не підтримує), ви повинні піти на обсервацію в спеціальні обсерватори.

Однак чи узгоджуються такі заходи із законодавством України, та чи можуть громадянина України не пустити на рідну землю через відмову від участі у цих заходах?

Читайте також: Відрядження за кордон: що необхідно знати

Обмеження волі суперечить Конституції

Перш за все, звернімось до Конституції України, як акту найвищої юридичної сили прямої дії. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй (ст. 8 Конституції України).

Відповідно до ст. 29 Конституції України кожна людина має право на свободу та особисту недоторканність. Ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та в порядку, встановлених законом.

Самоізоляція і обсервація є обмеженням свободи людини, яке всупереч Конституції вчиняється без мотивованого рішення суду, що є порушенням прав людини та відходом від концепції правової демократичної держави.

Більше того, за перевищення влади або службових повноважень, тобто умисне вчинення працівником правоохоронного органу (прикордонником) дій, які явно виходять за межі наданих йому прав чи повноважень, якщо вони завдали істотної шкоди охоронюваним законом правам, інтересам окремих громадян, статтею 365 Кримінального кодексу передбачена кримінальна відповідальність.

Таким чином, положення постанови Кабміну, що встановлюють правила перетину державного кордону на в’їзд в Україну, суперечать Конституції, а тому є незаконними.

Постанова vs Закон

Хоча прикордонників згідно з постановою Кабміну наділили повноваженнями перевіряти встановлення додатку, чітких інструкції, що робити, якщо ви такий додаток не встановили, постанова не надає. Таким чином, після встановлення у вас відсутності вказаного додатку, фізично затримати для передачі на обсервацію вас не можуть.

Чи можуть громадянину за таких обставин відмовити у в’їзді в Україну?

Відповідно до ст. 33 Конституції України громадянин України не може бути позбавлений права в будь-який час повернутися в Україну. Факт проведення вакцинації на це право впливати не може.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України»  документами, що дають право громадянину України на виїзд з України і в’їзд в Україну, є: паспорт громадянина України для виїзду за кордон (для переважної більшості громадян України), дипломатичний паспорт України, а також службовий паспорт України, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідчення особи на повернення в Україну (для спеціальних суб’єктів).

Таким чином, у Законі, що є актом вищої юридичної сили, аніж Постанова Кабміну, серед документів, що дають право перетнути кордон, немає ні паспорту вакцинації, ні мобільних додатків, ні тестування на COVID-19.

Таким чином, Постанова Кабінету Міністрів від 9 грудня 2020 р. № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», до якої постановою №787 від 28.07.2021 були внесені зміни щодо в’їзду громадян до України, суперечить Конституції України та  Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України».

Позиція суду

В серпні 2020 року Конституційний суд України  розглянув справу щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2…» та у своєму рішенні №10-р від 28.08.2020 року в пункті 3.2 описової частини  наголосив: «обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина є можливим у випадках, визначених Конституцією України. Таке обмеження може встановлюватися виключно законом – актом, ухваленим Верховною Радою України як єдиним органом законодавчої влади в Україні. Встановлення такого обмеження підзаконним актом суперечить статтям 1, 3, 6, 8, 19, 64 Конституції України».

У разі, якщо діючий закон чи нормативно-правовий акт суперечить Конституції України, в усіх необхідних випадках слід безпосередньо застосовувати Конституцію як акт прямої дії  (абз. 6 п. 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України №9 від 01.11.1996 року).

Таким чином, відповідно до Конституції України та  Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» громадяни в’їздять в Україну без будь-яких обмежень. Ви маєте право відмовитись від проходження будь-яких видів ізоляцій у разі відсутності у вас сертифікату про вакцинацію та не встановлення додатку.

Наголошую, що відповідно до ст. 55 Конституції України кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

Замість підсумку

Недосконалість законодавства, в тому числі незаконність постанов уряду, не повинні шкодити здоровому глузду. Якщо ви хворі – самоізолюйтесь і не наражайте інших на небезпеку.  Якщо ви здорові – ви маєте право на нормальну реалізацію ваших прав. Кожному важливо знати свої права,  для того щоб протидіяти їх незаконному обмеженню.

Читайте також: Як підготувати позов до суду?

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *