Виплати на дитину і декретні виплати у 2021 році

#декрет

Сім’ї, які виховують неповнолітніх дітей, згідно з українським законодавством, мають право на державну допомогу. У нашій статті зібрано інформацію про всі виплати, які ви можете отримати під час вагітності та догляду за дитиною. Коментує адвокат Тетяна Войнова.

Розмір виплати при народженні дитини в 2021 році становить 41 280 грн. Для того, щоб її отримати, досить подати заяву в управління соціального захисту населення протягом року з дня народження дитини. Перша частина суми (10320 грн.) виплачується на банківський рахунок матері або батька через 1-2 місяці після оформлення допомоги. Друга частина суми виплачується щомісяця рівними частинами (860 грн. на місяць) до досягнення дитиною віку трьох років. В таких же сумах нараховується допомога і при усиновленні дитини.

Для отримання допомоги необхідно в органи соціального захисту населення за місцем реєстрації або місцем проживання матері або батька подати наступні документи:

  • заяву про виплату;
  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • копію паспорта одного з батьків;
  • у разі подачі заяви опікуном потрібно надати документи, що підтверджують опікунство.

Якщо у вас є кваліфікований електронний підпис, ви можете подати заяву на отримання допомоги на дитину в електронній формі на сайті Мінсоцполітики. Крім цього, можна скористатися сервісом Є-Малятко. За допомогою Є-Малятко можна замовити 9 послуг, необхідних при народженні дитини. Дві з них є обов’язковими, ще 7 надаються на вибір батьків.

Базові послуги:

  • державна реєстрація народження, тобто ви отримаєте свідоцтво про народження дитини;
  • походження дитини – в свідоцтві буде вказана інформація про матір та батька дитини.

Серед додаткових послуг сервісу – реєстрація місця проживання дитини, призначення допомоги при народженні, призначення допомоги багатодітним сім’ям та інші.

Якщо дитина народилася за кордоном, а мама зареєстрована в Україні, після пологів їй слід звернутися до відповідного органу країни перебування за отриманням документів про народження малюка. Жінка, яка народила дитину в слідчому або адміністративному ізоляторі або установі, повинна подати заяву органу управління такої установи, який протягом 10 днів передає її органу соціального захисту населення разом з копією свідоцтва про народження дитини.

Читайте також: Аліменти: розмір, порядок отримання та відповідальність за несплату

Кому призначають декретні виплати?

Декретні виплати належать всім вагітним жінкам. Тим, хто виношує одну дитину, оплачують 126 календарних днів декрету (70 днів до пологів і 56 після). Для жінок, які виношують двох і більше дітей, держава гарантує 140 днів декретної відпустки (по 70 днів до і після пологів). Постраждалим від наслідків Чорнобильської катастрофи вагітним жінкам належить 180 декретних відпускних днів.

Розмір допомоги по вагітності та пологах

Допомога по вагітності та пологах може нараховуватися в загальному або мінімальному розмірі.

  • Загальний розмір становить 100% середньомісячного доходу жінки в розрахунку на місяць. Щоб порахувати такий дохід, зарплату жінки за останні 12 місяців ділять на кількість відпрацьованих днів. Ця сума становить середньоденний дохід жінки. Виплати розраховуються шляхом її множення на кількість днів відпустки в зв’язку з вагітністю та пологами (126, 140 або 180).
  • Мінімальний розмір становить 25% від прожиткового мінімуму для працездатної особи на місяць.

Звертатися за отриманням виплати у відділ соціального захисту слід не пізніше 6 місяців з дня закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Адвокат АБ “Ципін і партнери” Тетяна Войнова

«Жінкам, які працюють на двох роботах (основному місці та за сумісництвом) можна отримати дві виплати, – розповідає адвокат АБ «Ципін і партнери» Тетяна Войнова. – Так, згідно із п. 30 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 року № 1266 в редакції постанови КМУ від 26.06.2015 року № 439, у разі коли на момент настання страхового випадку застрахована особа працює за сумісництвом, обчислення середньої заробітної плати здійснюється страхувальниками окремо за основним місцем роботи та за сумісництвом. Розрахунковий період у такому разі визначається за кожним місцем роботи окремо».

За словами адвоката, страхові виплати та оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця здійснюються на підставі копії виданого в установленому порядку листка непрацездатності, засвідченої підписом керівника і скріпленої печаткою за основним місцем роботи, та довідки про середню заробітну плату за основним місцем роботи. «Якщо особа працює на кількох роботах за сумісництвом, додатково додаються довідки про середню заробітну плату за місцями роботи за сумісництвом. У такому разі сумарна заробітна плата, з якої розраховуються виплати, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи та за місцем (місцями) роботи за сумісництвом не може перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску», – зазначає Тетяна Войнова.

Розмір мінімальної декретної допомоги для безробітних

Для безробітних жінок передбачені наступні розміри декретних виплат:

  • з 1 липня 2021 року – 2635 гривень;
  • з 1 грудня 2021 року – 2749 гривень.

Жінки, які працюють як ФОПи, також мають право на декретну відпустку

Жінкам, оформленим як СПД, теж належать декретні виплати, оскільки вони платять єдиний соціальний внесок. Розмір виплат обчислюється, виходячи з їхнього доходу.

Дитячий прожитковий мінімум у 2021 році

З 1 липня 2021 року мінімальний прожитковий мінімум для дітей до 6 років становить 2013 гривень, а для дітей від 6 до 18 років – 2510 гривень.

Як зміниться прожитковий мінімум на дітей у 2021 році

З 1 грудня 2021 року прожитковий мінімум для дітей до 6 років піднімуть до 2100 гривень, а для дітей від 6 до 18 років – до 2618 гривень.

Які виплати прив’язані до прожиткового мінімуму

Виходячи з розміру прожиткового мінімуму для дітей обчислюється допомога на дітей, над яким встановлено опіку чи піклування, виплати на дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування та допомога одиноким матерям.

Виплати для дітей, над яким встановлено піклування або опіку

Якщо дитина втратила батьків, батьків позбавили батьківських прав або з іншої причини її виховує опікун або піклувальник, то державою призначаються виплати в розмірі 2,5 прожиткових мінімумів дітей відповідного віку.

Для дітей у віці до 6 років розмір таких виплат становить:

  • з 1 липня 2021 року – 5033 гривні;
  • з 1 грудня 2021 року – 5250 гривень.

На дітей віком від 6 до 18 років встановлено виплати в розмірі:

  • з 1 липня 2021 року – 6 275 гривень;
  • з 1 грудня 2021 року – 6 545 гривень.

Такий же розмір виплат передбачено на дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування.

Якщо виплачуються інші соціальні виплати на дітей (аліменти, пенсія, стипендія, інші види державної допомоги, крім допомоги по інвалідності), то розмір допомоги з опіки та піклування становитиме різницю між двома прожитковими мінімумами і сумою одержуваних грошей.

 Якщо дитина, над якою встановлено опіку чи піклування, має інвалідність, то виплати складуть 3,5 прожиткового мінімуму.

Виплати одиноким матерям

Допомога одиноким матерям передбачена в розмірі різниці між прожитковим мінімумом і середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одного члена сім’ї.

Читайте також: Новий порядок нарахування аліментів – що змінилося

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *