Як вручається повістка в армію?

#повістка

Законодавство щодо строкової служби в армії часто змінюється. Нині призовний вік в Україні – від 18 до 27 років, хоча ще два роки тому призивали з 20 років. Разом з юристом Катериною Давидюк відповідаємо на питання, як повинна вручатися повістка від військомату.

Якщо ви знайшли повістку в поштовій скриньці, в дверях або вам зателефонували з військомату по телефону – така повістка ще не вважається врученою. Розглянемо порядок вручення повісток у відповідності до законодавства.

Відповідно до п. 56 Положення «Про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом» оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями військових комісарів районних (міських) військових комісаріатів. Конкретні строки явки до призовних дільниць установлюються районними (міськими) військовими комісаріатами в повістках, вручення яких проводиться через:

  • відповідні органи місцевого самоврядування;
  • керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти; незалежно від підпорядкування і форми власності;
  • управителів багатоквартирних будинків;
  • власників будинків.

Повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо (особисто) посадовими особами районного (міського) військового комісаріату.

«Повістка, зокрема, може бути вручена особисто, через голову ОСББ, управителя будинку та через роботодавця, – розповідає юрист Адвокатського Бюро «Ципін і партнери» Катерина Давидюк. – Щодо надходження повістки військовозобов’язаному поштою, то варто зазначити, що такого способу як вручення повісток через засоби поштового зв’язку не передбачено вказаним вище положенням, а отже вона вважається такою, що не була належним чином вручена призовнику».

Читайте також: Лікарняні по-новому: як оформити лист непрацездатності підлеглих

Як вручають повістку на роботі

У разі надходження на підприємство листа з військомату, відповідальний за ведення військового обліку зобов’язаний вручити повістку військовозобов’язаному працівнику під підпис, зазначає юрист.

«Якщо відповідальна особа не має можливості вручити військовозобов’язаному працівнику повістку через хворобу або відпустку, сповістити працівника слід за першої можливості, – говорить Катерина Давидюк. – Крім того, необхідно невідкладно у письмовій формі проінформувати військкомат про причини несповіщення працівника та зазначити орієнтовні строки його повернення на роботу».

Якщо військовозобов’язаний працівник відмовляється від отримання повістки, то відповідальна особа за ведення військового обліку має скласти акт про відмову від підпису та отримання повістки і відправити його до військкомату.

Відповідальність за ухилення від вручення повістки

У разі ухилення роботодавця від виконання обов’язку щодо пред’явлення повістки військовозобов’язаному працівнику та вчинення пов’язаних з цим дій, відповідно до ст.2101 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) посадових осіб підприємства може бути притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді накладення штрафу від 3400 грн до 5100 грн за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Якщо військовозобов’язаний працівник відмовляється отримувати повістку під підпис, то він має пам’ятати, що такі дії можуть кваліфікуватись як навмисна відмова від отримання повістки і свідчити про свідоме ухилення від військового обліку, що може тягти за собою:

  • адміністративну відповідальність передбачену ст. 210 КУпАП (порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку), порушення якої тягне за собою накладення штрафу від 510 грн до 850 грн;
  • кримінальну відповідальність передбачену ст. 335 Кримінального кодексу України (ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу), порушення якої карається обмеженням волі на строк до трьох років.

Якщо призовник працює за договором

«Відповідно до листа Міноборони від 13.11.2017 року №321/7065 військовий облік громадян, з якими укладено договір цивільно-правового характеру, не ведеться, – повідомила юрист. – Виходячи з цього та характеру правовідносин роботодавцю не будуть находити повістки та він відповідно не буде нести обов’язок щодо їх вручення. Адже при укладенні договору ЦПХ правовідносини будуть виникати між «Замовником» та «Виконавцем», а не між «Роботодавцем» та «Працівником».

Читайте також: Чи можна звільнити працівника, який довго хворіє?

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *