Лікарняні по-новому у 2021 році: як оформити лист непрацездатності підлеглих

#роботодавцям

Що змінилося в оформленні листів непрацездатності цьогоріч і як правильно їх заповнювати? З’ясовуємо, як тримати на контролі своїх працівників і не витрачати часу на зайву роботу

Що змінилося в оформленні

Тепер для визначення середньодобового заробітку враховують зарплатню за останні 12 місяців. Раніше цей період був удвічі коротший.

Визначили й 4 причини для лікарняного — відпустка за свій рахунок, відпустка у зв’язку з вагітністю та народженням дитини, хвороба, відпустка по догляду за дитиною до досягнення 3-річного віку.

При цьому термін відсутності по кожній з цих причин не входить у розрахунковий період. А платити за непрацездатність треба за єдиним розрахунком середньодобової заробітної платні для всіх причин.

Увели також стандартні правила, за якими розраховується оплата за період хвороби незалежно від того, на скільки днів видано листок непрацездатності.

Середньодобову зарплатню власникам бізнесу треба вираховувати як загальний заробіток за минулий рік, розділений на кількість відпрацьованих днів.

Читайте також: Чи можна звільнити працівника, який довго хворіє?

Як розрахувати виплати

Перші п’ять днів лікарняного оплачує роботодавець, а решту — соціальний фонд за такою схемою:

  • якщо страховий стаж працівника менше 3-х років, то сплатять 50% середньої зарплати
  • від 3 до 5 років — 60%
  • від 5 до 8 — 70%
  • понад 8 років — 100% середньої зарплатні

Пільговикам і тим, хто в декреті, треба платити всю суму в 100% обсязі, незалежно від страхового стажу цих працівників.

Розрахунковий період, за який нараховуються середній заробіток, — 12 місяців трудових відносин робітника й роботодавця на останньому місці основної роботи. Але до місяця, в якому стався страховий випадок (відкриття листка непрацездатності).

Тетяна Журавель, адвокат Адвокатського бюро “Ципін і партнери”

«Якщо працівник пропрацював менше року, то відповідно до пункту 26 Постанови №1266, розрахунковий період визначається за фактично відпрацьовані календарні місяці (з першого до першого числа)», — зазначає адвокат АБ «Ципін і партнери» Тетяна Журавель.

Якщо ж на момент настання страхового випадку застрахований працівник працює за сумісництвом, обчислення середню заробітну платню здійснює страхувальник окремо і за основним місцем роботи, і за сумісництвом.

Розрахунковий період у такому разі визначають за кожним місцем роботи окремо.

Як оформити листок непрацездатності

З 01.10.2021  змінився порядок видачі лікарняних листків. Тепер вони ведуться лише в електронній формі.

Особі необхідно звернутись до лікаря, який створює медичний висновок. На підставі цього медичного висновку (медичних висновків) про тимчасову непрацездатність в Електронному реєстрі листків непрацездатності формуватиметься листок непрацездатності у разі ідентифікації пацієнта як застрахованої особи в реєстрі застрахованих осіб державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Сформований листок непрацездатності у день створення стає доступним для перегляду в кабінетах страхувальника та застрахованої особи на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Листок непрацездатності, що формується у Електронному реєстрі листків непрацездатності, є такою ж підставою для звільнення від роботи, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, як і його паперова версія.

Якщо є порушення в оформленні

Якщо роботодавець порушив порядок використання страхових коштів, він має відшкодувати Фонду неправомірно витрачену суму повністю та/або вартість наданих соцпослуг. До того ж сплатити штраф у розмірі 50% такої суми.

За несвоєчасне повернення або повернення не в повному обсязі страхових коштів на страхувальників та інших отримувачів коштів Фонду накладається штраф у розмірі 10% несвоєчасно повернутих або повернених не повністю страхових коштів.

«Одночасно на суми несвоєчасно повернених або повернених неповністю страхових коштів і штрафних санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка, розрахована за кожен день прострочення платежу», — пояснює Тетяна Журавель.

Читайте також: Як звільнити працівника у зв’язку зі скороченням штату

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *