Як списати старі борги за комунальні послуги?

#борги

В Україні комунальні служби активно подають позови проти боржників. Однак не всі знають, що до заборгованості за комунальні послуги застосовується позовна давність. Вам можуть легко списати борги, яким більше трьох років, для цього треба лише зробити декілька нескладних кроків. Які саме – читайте у статті.

Перше, що необхідно знати – це те, що борги за комунальні послуги у зв’язку з позовною давністю можуть бути списані тільки тоді, коли комунальні служби подадуть на вас до суду. Самому ініціювати процедуру списання боргів не вийде. Навіть якщо ви подасте відповідний позов, суд просто відмовить вам у цьому.

Тож якщо ви отримали повідомлення про те, що комунальні організації подали на вас до суду, в цій новині є і хороша складова – ви отримали шанс списати старі борги.

Читайте також: Борги за комунальні послуги – чи мають право виселити з квартири?

Які борги можуть бути списані?

За позовною давністю можуть бути списані борги за останні 3 роки від дати, коли на вас подали до суду. Тобто усі борги, старші трьох років, з великою ймовірністю вам не доведеться платити.

Що стосується боргів за три останні роки, вони теж можуть бути списані, але з інших причин.

«Наприклад, це борги, які накопичив попередній власник квартири, нарахування проводилися не у відповідності до кількості проживаючих або не відповідно до площі квартири чи будинку, – зазначає юрист Адвокатського бюро «Ципін і партнери» Катерина Давидюк. – Також підставою списання боргів може бути визнання в судовому порядку боржника банкрутом».

Що потрібно робити, щоб борги списали?

Отже, ми вже визначили, що позовна давність застосовується лише тоді, коли з вас намагаються стягнути борги через суд. Але самого цього факту не достатньо, щоб суд її застосував. Ви маєте обов’язково подати письмову заяву про застосування позовної давності.

Це потрібно зробити саме відповідачу, не розраховуйте, що суд сам спише вам старі борги. Адже позовна давність застосовується, тільки якщо відповідач про це просить. В інакшому випадку суд присудить вам виплачувати борги у повному обсязі.

«Варто зазначити, що про застосування строків позовної давності відповідач може попросити суд як в окремому клопотанні, так і в прохальній частині відзиву на позовну заяву, обґрунтувавши таку вимогу», – додала юрист.

Коли подається заява про застосування позовної давності?

Від того моменту, коли ви отримали ухвалу суду про відкриття провадження по справі, у вас є 10 днів, щоб надати свою письмову заяву з проханням застосувати позовну давність.

Якщо ж ви пропустили це строк, все одно подавайте заяву, адже є вірогідність, що суд ще не ухвалив рішення, і ваша заява може бути взята до уваги.

Слід сказати, що після винесення судом рішення у вас є 30 днів, щоб його оскаржити, в тому числі заявити про застосування позовної давності. Однак якщо ви пропустили цей строк через те, що не отримали рішення і не знали про його винесення, ви можете звернутися із клопотанням про перегляд строків на його оскарження. І коли воно буде задоволене, подати заяву про застосування позовної давності.

Якщо ж ви отримали рішення і пропустили строк його оскарження, єдиний шанс застосувати позовну давність – це дізнатися, чи усі відповідачі по вашій справі отримали рішення. Адже якщо хтось з них не отримав, або у нього ще не сплив строк оскарження, ви маєте змогу списати свої борги за позовною давністю від його імені.

Отже, якщо ви маєте старі борги і комунальні служби судяться з вами, все, що вам слід зробити – це вчасно подати заяву про застосування позовної давності. Саме тоді ви зможете скоротити свою заборгованість. Однак за три останніх роки з великою імовірністю її все ж таки доведеться погасити. 

Читайте також: Як виписати людину з квартири, будинку без її згоди в Україні в 2021 році?

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *