Декретна відпустка: як її оформити та про які свої права варто знати?

Нерідко вагітні жінки перед виходом у декрет зіштовхуються із недобросовісними роботодавцями. Більшість жінок насправді не знають усіх своїх прав, а їх шефи цим користуються. Хто може оформлювати декретну відпустку та що для цього потрібно? Які гарантії передбачені для цих осіб державою? Як захистити свої права, якщо роботодавець змушує написати заяву про звільнення за власним бажанням?

Тетяна Войнова, адвокат

В Україні піти у декрет має право кожна жінка, починаючи з 30-го тижня її вагітності. Декретна відпустка є двох видів: відпустки по вагітності та пологах та відпустка по догляду за дитиною до 3-х років. І кожну з цих відпусток потрібно оформлювати окремо.

Декретна відпустка обов’язково зараховується у трудовий стаж, при тому за особою, яка йде в декрет, залишається її робоче місце.

Вона надається на основі листа тимчасової непрацездатності, який видається у жіночій консультації. А оплата проводиться у розмірі 100% середньої заробітної плати, незалежно від стажу роботи. Виплати отримують не тільки ті жінки, які працюють, а й ті, які до моменту виходу у відпустку не працювали. Єдине, що розмір цих виплат буде менший.

Тривалість декретної відпустки

Якщо говорити про тривалість декретної відпустки, то вона може бути різною залежно від конкретної ситуації. Вагітній жінці, яка офіційно працевлаштована, надають декретну відпустку в 126 календарних днів (70 днів до та 56 днів після народження дитини). Якщо до пологів було менше, ніж 70 днів, то різниця переноситься на післяпологовий період. До того ж, якщо в жінки народжується двоє чи більше дітей або ж виникають післяпологові ускладнення, то термін декретної відпустки становить 140 календарних днів (70 днів до та 70 днів після пологів).

Якщо вагітна жінка належить до 1-4 категорій постраждалих на Чорнобильській АЕС, то вона має право отримати лікарняний лист на 180 днів – 90 до та 90 після пологів. При цьому право на таку відпустку жінка має лише у випадку, якщо вона перебуває на обліку в жіночій консультації чи поліклініці.

Середня заробітна платня для нарахування допомоги по вагітності та пологах обчислюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.

Як оформити декретну відпустку жінці, яка ще працює

У перший день 30-го тижня вагітності вам потрібно піти в жіночу консультацію та взяти довідку (форма 147/у). Цю довідку потрібно віддати в бухгалтерію за місцем вашої роботи. На роботі обов’язково потрібно написати відповідну заяву на ім’я директора з проханням надати відпустку по вагітності та пологах.

Протягом 10 днів після того як ви віддасте довідку та заяву в бухгалтерію, вам повинні нарахувати декретні за всі 126 днів відпустки по вагітності та пологах.

Що робити, жінці, яка не працює 

У такому випадку потрібно звернутися в соцзабез за місцем вашої реєстрації або фактичного місця проживання. Для цього при собі потрібно мати: заяву, написану за формою Мінпраці, копію та оригінал трудової книжки, паспорта, ідентифікаційного коду, довідку про відкритий рахунок на соцвиплати, довідку з центру зайнятості про те, що вам не виплачують допомогу, довідку встановленого зразка з жіночої консультації, а також копію та оригінал свідоцтва про шлюб.

Матеріальна допомога в зв’язку з вагітністю та пологами для безробітних, в розрахунку на місяць, надається в розмірі 100 відсотків допомоги при безробітті, але не менше 25 відсотків (тим, хто взагалі незареєстрований в ЦЗ) від розміру установленого Законом про державний бюджет прожиткового мінімуму для працездатного населення.

Оформлення відпустки по догляду за дитиною до 3-х років

Відразу наголосимо, що відповідно до ст.179 Кодексу законів про працю та ст. 18 Закону “Про відпустки”, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається матері, батьку, дідусю або іншим родичам, які фактично доглядають за дитиною.

Таку відпустку можна отримати в установі, де працює особа, написавши відповідну заяву. Вона надається без збереження заробітної плати, але з урахуванням цього терміну в стаж. До того ж, за цією особою обов’язково зберігається робоче місце. Але слід пам’ятати, що якщо таку відпустку бере хтось з членів сім’ї, то він повинен надати довідку з місця роботи молодої мами. Адже, якщо не буде підтвердження того, що вона працює, інший член сім’ї таку відпустку отримати не може.

Особа, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною, також може отримувати допомогу від держави. Оформити цю допомогу можна у відділі соціального забезпечення за місцем проживання. Для цього варто надати свідоцтво про народження дитини, виписку з наказу про те, що таку відпустку надано, заяву від людини, якій вона надається і рахунок, на який ця допомога буде зараховуватися.

До речі, чоловіку, дружина якого знаходиться в декреті, за бажанням надається щорічна відпустка повної тривалості. Причому, навіть якщо він працює в організації менше ніж півроку.

Це варто знати

У разі надання жінкам відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами роботодавець зобов’язаний за заявою жінки приєднати до неї щорічні основну і додаткову відпустки незалежно від тривалості її роботи на даному підприємстві, в установі, організації в поточному робочому році (ст. 180 КЗпПУ).

Також, якщо у період декрету на місце жінки прийняли іншу людину для заміщення тимчасово не зайнятої посади, передбачено укладання з нею трудового договору на певний строк (строкового договору). В останній день відпустки, тобто напередодні виходу на роботу жінки, яка перебуває в декреті, ця особа підлягає звільненню.

Коли потрібно виходити з декретної відпустки?

За законом, декрет закінчується, коли дитині виповнюється три роки. Вже наступного дня його мати повинна вийти на роботу. Винятком є лише той випадок, якщо дитина потребує домашнього догляду після досягнення трирічного віку і цьому є медичне підтвердження. В такому випадку можна написати заяву про надання жінці або іншому родичу, який доглядає за дитиною, відпустки без збереження заробітної плати.

Як діяти, коли роботодавець порушує ваші права?

Зауважимо, що відповідно до Конституції держава має здійснювати правовий захист матерів, у тому числі захист права на оплачувану відпустку. Які права та гарантії мають особи, що перебувають в декретній відпустці?

Жінки, які перебувають у відпустці по вагітності та пологах, так як і особи, які знаходяться у відпустці по догляду за дитиною до 3-х років, мають певні права та гарантії, затверджені законодавством України, — розповідає адвокат

На підставі ст. 184 КЗпПУ вагітним жінкам заборонено відмовляти у прийнятті на роботу і знижувати їм заробітну плату внаслідок їхньої вагітності. Тим більше їх не мають права звільнити з роботи. Навіть якщо відбувається скорочення штату, така особа не повинна потрапляти під це скорочення.

Понад того, якщо роботодавець дізнався про вагітність працівниці і відверто натякає на те, щоб вона написала заяву про звільнення за власним бажанням, це є порушення закону, за яке винні особи можуть бути притягнені до адміністративної (ст.41 КУпАП) чи кримінальної (ст.172 КК України) відповідальності.

У такому випадку слід написати письмову заяву роботодавцю, щоб він надав аргументовану відповідь, чому вас звільняють і в жодному разі не піддаватися провокації і не писати заяву про звільнення. Адже в такому випадку, ви буде отримувати меншу матеріальну допомогу.

Але, якщо вас все-таки звільнили, не аргументуючи це рішення письмово, просто дізнавшись про вашу вагітність, ви можете оскаржити це рішення у суді у місячний термін з дня отримання трудової книжки або копії наказу про звільнення.

Ба більше, згідно зі ст.186-1 КЗпП, гарантії від звільнення через скорочення декретної посади має не лише мати дитини, а і прийомні батьки, опікун, а також батько, що виховує дитину без матері, у т.ч. через тривале перебування матері в лікарні. Єдиний випадок, у якому допускається звільнення названих осіб — це повна ліквідація підприємства, установи, організації.

Однак, і тут законодавець потурбувався про їх захист та встановив, що в такому разі роботодавець повинен обов’язково працевлаштувати цю особу на іншому підприємстві. При цьому розрив у часі між звільненням і працевлаштуванням не допускається, тобто, сьогодні звільнили, а завтра вже жінка повинна приступити до нової роботи на іншому підприємстві.

Отже, як бачимо, законодавством України для осіб, які перебувають у декретній відпустці, передбачені певні права та гарантії. Не бійтеся вимагати у своїх роботодавців їх виконання. А у випадках, коли ваші права відверто порушують, відразу звертайтеся до суду.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Комментариев (31)

    Анастасія

    Січень 18, 2018 at 17:29

    Я працюю в Чорнобилі ,в 7 тижнів попала в лікарню на збереження (більше чим на місяць ) після чого на роботу предоставила довідку ,що перебуваю на обліку жк.
    Чи маю я право піти в декрет ще 10-12 тижнів ?
    Та як будуть проводитись виплати декрету?
    Тому що по місцю роботи мені ніхто нічого не говорить і заяву я ще ніяку не писала

    Відповіcти

      Єлизавета Ковальова

      Січень 19, 2018 at 09:30

      Анастасіє, ваше питання містить чимало нюансів, тому радимо зателефонувати до юристів за будь-яким зручним для вас номером телефону:
      +38 (044) 228-63-69
      +38 (097) 352-55-55
      +38 (095) 55-86-901
      +38 (063) 394-66-98

      Відповіcти

    Наталя

    Грудень 8, 2017 at 11:03

    Доброго дня!Підкажіть будь ласка протягом якого періоду можна написати заяву на збереження робочого місця по догляду за дитиною до 3 років.?Декретна відпустка закінчується в квітні чи можу я цю заяву написати зараз?На підприємстві сказали що заяву треба було написати одразу після народження дитини.

    Відповіcти

      Єлизавета Ковальова

      Грудень 8, 2017 at 11:07

      Доброго дня, Наталю. Оскільки редакція сайту не є фахівцями з права, радимо звернутися за консультацією до наших партнерів, юристів з ЮК “Центр Конфліктології і Права”. Вони врахують усі деталі й допоможуть вам. Просто зателефонуйте за будь-яким із номерів:
      +38 (044) 228-63-69
      +38 (063) 394-66-98
      +38 (097) 352-55-55
      +38 (095) 55-86-901

      Відповіcти

        Наталя

        Грудень 8, 2017 at 11:12

        А от самі ви на рахунок цього що думаєте?

        Відповіcти

        Наталя

        Грудень 8, 2017 at 11:14

        Скільки коштує консультація ЮК?

        Відповіcти

          Єлизавета Ковальова

          Грудень 8, 2017 at 12:26

          Наталю, дивлячись на те, в якій саме консультації ви зацікавлені. Але, наскільки нам відомо, якщо ви зателефонуєте, на кілька ваших питань можуть відповісти цілком безкоштовно.

          Відповіcти

    Олена

    Грудень 1, 2017 at 13:25

    Доброго дня. Підскажіть, будь ласка, як правильно мені оформити декретну відпустку, якщо я працюю у приватного підприємця , офіційно оформлена по трудовому договору, з/п мінімальна. Бухгалтера у ПП немає, хто мені може нарахувати декретні, як взяти довідку про доходи? Як все правильно зробити? Дякую.

    Відповіcти

      Єлизавета Ковальова

      Грудень 5, 2017 at 11:20

      Доброго дня, Олено. Оскільки редакція сайту не є фахівцями з права, радимо звернутися за консультацією до наших партнерів, юристів з ЮК “Центр Конфліктології і Права”. Вони врахують усі деталі й допоможуть вам. Просто зателефонуйте за будь-яким із номерів:
      +38 (044) 228-63-69
      +38 (063) 394-66-98
      +38 (097) 352-55-55
      +38 (095) 55-86-901

      Відповіcти

    НАТАЛІЯ

    Листопад 10, 2017 at 20:18

    Добрий день. Розясніть порядок виходу у відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею 3 річного віку керуючим справами виконавчого комітету селищної ради якого на посаду зативерджуе відповідна рада. ДЯКУЮ

    Відповіcти

      Єлизавета Ковальова

      Листопад 13, 2017 at 12:09

      Наталіє, якщо вам потрібна консультація, телефонуйте за будь-яким із номерів і юристи вам допоможуть:
      +38 (044) 228-63-69
      +38 (063) 394-66-98
      +38 (097) 352-55-55
      +38 (095) 55-86-901

      Відповіcти

    Антоніна

    Жовтень 25, 2017 at 16:09

    Доброго дня,скажіть будь-ласка,я жінка-військовослужбовець в мене дитині сім місяців після родової відпустки я вийшла на службу найближчим часом наш підрозділ убуває в зону Ато,чи можу я будучи в зоні АТО написати рапорт на відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку?Буду дуже вдячна за вашу відповідь!

    Відповіcти

      Єлизавета Ковальова

      Жовтень 26, 2017 at 11:55

      Антоніно, особливістю вашої ситуації є те, що вона підпадає не тільки під норми трудового законодавства. Є низка нормативних актів, прийнятих нещодавно, котрі суттєво впливають на ситуацію. Ми радимо вам проконсультуватися з юристом ЮК “Центр Конфліктології і Права”:
      +38 (044) 228-63-69
      +38 (063) 394-66-98
      +38 (097) 352-55-55
      +38 (095) 55-86-901

      Відповіcти

    Віта

    Жовтень 20, 2017 at 20:14

    Доброго дня, я працюю у приватній організації, у 30 тижнів іду в декрет, але керівник повідомив, що надалі не може надати мені відпустку по догляду за дитиною до 3х років, я маю або вийти на роботу або звільнитися.Як мені нараховуватимуться декретні кошти протягом 3х років?

    Відповіcти

      Єлизавета Ковальова

      Жовтень 23, 2017 at 14:57

      Віто, радимо проконсультуватися з юристами, за допомогою яких було створено цю статтю.
      Просто зателефонуйте за будь-яким номером:
      +38 (044) 228-63-69
      +38 (063) 394-66-98
      +38 (097) 352-55-55
      +38 (095) 55-86-901

      Відповіcти

    Надія

    Серпень 29, 2017 at 18:42

    Доброго дня)У мене теж саме питання , що і в Марії- 30 тижнів під кінець місяця- чи маю я право допрацювати до кінця місяця 10 днів і тоді взяти лист у ЖК на відпустку?

    Відповіcти

      Єлизавета Ковальова

      Серпень 30, 2017 at 10:47

      Надіє, радимо зателефонувати до наших партнерів з ЮК “Центр Конфліктології і Права”, щоб не чекати відповіді на email:
      +38 (044) 228-63-69
      +38 (063) 394-66-98
      +38 (097) 352-55-55
      +38 (095) 55-86-901

      Відповіcти

    Jack Southerner

    Серпень 14, 2017 at 17:10

    Доброго дня. Я як майбутній роботодавець маю питання.
    Як конкретно регулюється норма, що я не можу відмовити у прийомі на роботу вагітній жінці? Наприклад я розмістив вакансію на якихось сайтах або в газеті і одна із кандитаток повідовляє, що вагітна. Звісно я прямо не скажу, що вона не підходить мені через вагітність, але усі ми розуміємо, що набагато логічніше для мене взяти іншого кандидата, який через менше ніж 7 місяців не піде у декрет, а я ще мушу не те, що платити, але й закріпити робоче місце. З точки зору роботодавця (не важливо чоловік це чи жінка) прийом на роботу вагітної жінки не має взагалі ніякого сенсу, якщо тільки вона не експерт у своїй галузі. А у випадках те бажаючих десятки і є більш кваліфіковані спеціалісти я все одно маю взяти на роботу вагітну? І тільки через те, що вона вагітна? Якась, вибачте, маячня. То ж хочу запитати які у роботодавців є права і гарантії з цього приводу

    Відповіcти

      Єлизавета Ковальова

      Серпень 14, 2017 at 18:09

      СТ. 184 Кодексу законів про працю, Гарантії при прийнятті на роботу і заборона звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей:
      “Забороняється відмовляти жінкам у прийнятті на роботу і знижувати їм заробітну плату з мотивів, пов’язаних з вагітністю або наявністю дітей віком до трьох років, а одиноким матерям — за наявністю дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда”.
      Відмовивши у прийнятті на роботу зазначеним категоріям жінок роботодавець (або уповноважений ним орган) зобов’язаний письмово повідомити причини відмови. Ці відмови зазначені категорії жінок можуть оскаржити в суді.

      Звільняти ж вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років — частина шоста статті 179), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не можна. Але це — крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли звільнення можливе лише з обов’язковим працевлаштуванням.

      Обов’язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців із дня закінчення строкового трудового договору.

      Ця стаття не зобов’язує роботодавців брати на роботу вагітних жінок, але їм не можна відмовляти у прийомі на роботу саме через вагітність. Відмова допустима, лише якщо є кваліфікованіші претенденти на посаду, з більшим досвідом. Тобто тут питання не у вагітності, а у професійних здібностях та досвіді.

      Відповіcти

    Лилия

    Серпень 11, 2017 at 21:09

    Доброго дня!! Я працюю на декретному місці, чи мають мене залишити на роботі коли я піду в декрет, при виході з декрету особи на місці якої я працюю??

    Відповіcти

      Єлизавета Ковальова

      Серпень 14, 2017 at 11:14

      Ліліє, щоб отримати розгорнуту відповідь, зателефонуйте по консультацію до наших партнерів з ЮК “Центр Конфліктології і Права”:
      +38 (044) 228-63-69
      +38 (063) 394-66-98
      +38 (097) 352-55-55
      +38 (095) 55-86-901

      Відповіcти

    Олена

    Липень 26, 2017 at 17:09

    Скажіть будь- ласка якщо я завагітніла за місяць до закінчення мого контракту.мені можуть не підписати і продовжити новий контракт щоб не виплачувати декретних? Це є державна установа

    Відповіcти

      Єлизавета Ковальова

      Липень 27, 2017 at 11:41

      Олено, відповідно до ч. 3 ст. 184 Кодекса законів про працю, звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (або до шести років згідно з ч. 6 ст. 179 КЗпП), одиноких матерів за наявності дитини віком до 14 років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням. Обов’язкове працевлаштування зазначених жінок провадиться також у випадках їхнього звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більш як три місяці з дня закінчення строкового трудового договору.
      Вищезазначена норма надає гарантію щодо обмежень на звільнення для вагітних жінок, а не лише жінок, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами.
      Звільнення жінок, зазначених у ч. 3 ст. 184 КЗпП, у зв’язку із закінченням строку трудового договору має певні особливості. Таке звільнення можливе, проте власник зобов’язаний працевлаштувати жінку на цьому самому або іншому підприємстві відповідно до її спеціальності. Розрив у часі між звільненням і працевлаштуванням у цьому випадку не допускається.
      Відповідно до законодавства з дня закінчення строкового трудового договору (а не з дня звільнення) на період працевлаштування за жінкою зберігається середня заробітна плата, але не більше ніж на три місяці. Тобто закінчення строку трудового договору, наголошує автор, не дає власникові права звільнити жінку. Він повинен лише попередити її, що після закінчення строкового трудового договору вона до роботи допущена не буде і на період пошуку підходящої роботи може перебувати вдома, а також про те, що вона повинна буде з’явитись на підприємство, коли буде знайдена можливість її працевлаштувати для продовження роботи (в разі працевлаштування на цьому підприємстві) або для одержання трудової книжки і розрахунку із заробітної плати (в разі працевлаштування на іншому підприємстві). За наявності зазначеного попередження жінка може продовжувати виконувати ту саму (або за її згоди – іншу) роботу на цьому самому підприємстві до вирішення питання про її працевлаштування.
      Якщо жінка відмовилася від працевлаштування за спеціальністю без поважних підстав, вона може бути звільнена з роботи за п. 2 ст. 36 КЗпП, навіть якщо після закінчення строку трудового договору пройшло два чи три місяці. В цьому випадку трудовий договір не буде вважатися продовженим на невизначений строк, оскільки після закінчення строку мала місце вимога власника про припинення трудового договору (ст. 391 КЗпП).
      Згідно з ч. 1 ст. 32 КЗпП, переведення на іншу роботу на тому самому підприємстві або на інше підприємство допускається лише за згоди працівника. Винятки з цього правила передбачені ст. 33 КЗпП.

      Відповіcти

    Ірина

    Липень 21, 2017 at 11:13

    скажіть якщо людина будучи в одній відпустці по догляд до 3 років народила 2 дитину то як оформити декретну відпустку

    Відповіcти

    Ірина

    Липень 21, 2017 at 11:00

    Доброго дня! моя декретна відпустка починається 25.08.17. Наразі я планую оформити свою річну відпустку 24 кален. дні починаючи з 31.07. Працюю на підприємстві 2,5 роки, офіційно. Наш директор на цьому тижні звільнив бухгалера, пояснюючи це тим що немає грошей йому платити. За 3 кален. дні мені повинні нарахувати відпускні (тобто 27.07)і зп 01.08. Мені директор повідомляє що неможе цього зробити бо не вміє. Я дуже хвилююсь як правильно вимагати свої відпускні, або як взагалі мені мають оформити дикретну відпуску?Чи є якась організація, яка може це зробити, якщо підприємство не взмозі? Доречі заяву на щорічну відпустку я надала завчасно, і вона підписана зберігається в бухгалтерії.

    Відповіcти

      Єлизавета Ковальова

      Липень 21, 2017 at 11:22

      Ірино, спочатку ознайомтеся із положеннями Закону про працю: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/322-08/page5 (статья 179) та про відпустку: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/504/96-%D0%B2%D1%80. Відмова вашого директора незаконна. Зателефонуйте за будь-яким із номерів і проконсультуйтеся з юристом, аби знати, як діяти далі:
      +38 (044) 228-63-69
      +38 (063) 394-66-98
      +38 (097) 352-55-55
      +38 (095) 55-86-901

      Відповіcти

    Инна

    Липень 18, 2017 at 14:01

    Добрый день. Я беременна двойней. Положено ли по закону Украины про отпуска выходить в декретный отпуск на 2 недели раньше в 28 недель? Или в 30 недель как при обычной беременности?

    Відповіcти

    Марія

    Червень 7, 2017 at 21:55

    Добрий день. В мене 30 тижнів виходить під кінець місяця, я хочу закінчити працювати повний місяць, мені залежить фінансово на роботі. Лікар в ЖК відмовила в продовженні на 1 тижлень, мотивуючи законом. Чи я маю право за власним бажанням допрацювати і вийти в декрет в 31 тиждень? Або прийти на відкриття лікарняного в ЖК коли мені потрібно, чи це не може на шось а подальшому вплинути негативно?

    Відповіcти

      Лиза Ковалёва

      Червень 8, 2017 at 10:53

      Доброго дня! Ми передали ваше питання на наших партнерів, юристів ЮК “Центр Конфліктології і Права”. Тож чекайте відповіді на email. Якщо раптом питання термінове, телефонуйте: +38 (044) 228-63-69
      +38 (063) 394-66-98
      +38 (097) 352-55-55
      +38 (095) 55-86-901

      Відповіcти

      Надія

      Серпень 29, 2017 at 18:47

      Доброго дня)Марія , Вам відповіли?У мене те ж саме питання…

      Відповіcти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *