Експортні квоти для України: реалії та перспективи

З введенням режиму вільної торгівлі з ЄС в українських товаровиробників з‘явилась можливість здійснювати безмитний експорт продукції у визначених межах квот. Наразі аграрії поступово виходять на перший план, залишаючи позаду навіть традиційно експортоорієнтовані галузі. Далі про перші підсумки та перспективи для вітчизняних експортерів

Зона вільної торгівлі між Україною та ЄС, передбачена Угодою про асоціацію, набула чинності 1 січня 2016 року. А це означає, що упродовж найближчих років бар’єри у взаємній торгівлі постійно зніматимуться.

З середини 2014 року Євросоюз в односторонньому порядку відкрив свій ринок для українських товарів, скасувавши мита на 94,7% від усього обсягу промислових товарів, на 83,4% — сільськогосподарських товарів та продуктів харчування, одночасно ввівши нульові тарифні квоти на ряд товарів агропромислового комплексу. Відтак в українських сільгосптоваровиробників з‘явилася можливість здійснювати безмитний експорт продукції у межах квот до країн ЄС. Аграрії поступово почали виходити на перший план, залишаючи позаду навіть традиційно експортоорієнтовані галузі.

Поки що на європейський ринок Україна у великих обсягах постачає переважно зернові, насіння соняшнику та соняшникову олію. Наш основний «козир» — кукурудза, якої торік було експортовано до ЄС 8,3 млн тонн. Другий український товар, який досить охоче купують європейці, — це соняшникова олія. Її експорт посiдає друге місце серед ТОП-5 експортних товарів України.

У загальній структурі експорту частка соняшникової олії становить близько 11%. Проте робити ставку лише на сировинний ресурс — це шлях в нікуди, бо передбачає високий ступінь залежності від наповнюваності ринку, і чого не робить жодна з розвинених країн. І хоча Україну замість «світової житниці» останнім часом все частіше називають «сировинним придатком для Європи», хочеться сподіватись, що це — питання часу і тривалої кропіткої роботи, особливо у площині здійснення реформ.

Випробування для переробників

Практика показала, що нові можливості — експорт на ринки ЄС — для українських виробників (зокрема — переробників) стали справжнім випробуванням. Більшість з них виявилися просто до цього не готовими. Через це торік наша держава не змогла використати всі отримані квоти, у межах яких товари постачаються до Євросоюзу без сплати мита.

Щоправда, на деякі товарні групи передбачені можливості були використані одразу ж. Так, квоти на мед, зернові злаки, ячмінну крупу та борошно, соки були вичерпані ще на початку травня. Український уряд звернувся до ЄС з проханням збільшити норми, і той зголосився піти назустріч, щоправда не для всіх груп товарів, бо Україна так і не змогла забезпечити обсяги збільшених квот на яловичину, свинину, курятину з однієї простої причини — продукція українських виробників не відповідала вимогам ЄС.

На виробників ще чекає велика й відповідальна робота. Їм доведеться виконати цілий ряд вимог, пов‘язаних із сертифікацією продукції та приведенням її до європейських стандартів (технічних, санітарних та фіто-санітарних).

Від пшениці — до цукрових сиропів

А поки що ситуація залишається такою: загальні квоти на експорт вже використані на 85%. За оцінками фахівців, лише протягом першого півріччя Україна повністю вичерпала квоту в розмірі 950 тис. тонн на безмитні поставки до країн Європейського Союзу пшениці (передбачено подальше збільшенням обсягів протягом 5 років до 1 млн тонн).

На 16,4% з початку поточного року вичерпано квоту по ячменю. Квота на безмитні поставки цукрової кукурудзи (у розмірі 1,5 тис. тонн) тільки-но почала реалізовуватись — з початку року в ЄС поставлено 2,448 тонни, або 0,2%. На 18,6% з початку нинішнього року використана квота на висівки та кукурудзяні рештки (виділена в розмірі 17 тис. тонн з подальшим збільшенням протягом 5 років до 21 тис. тонн.).

Крім того, на 18,8 % реалізовані поставки глюкози та сиропу з глюкози, на 8,1% — обробленої продукції з цукру, на 1,9% — обробленої продукції з зернових. А на таку продукцію як томати, цукор, ячмінна крупа, борошно, овес, солод, пшенична клейковина, мед, сік та кукурудза Україна вже вичерпала надані квоти повністю.

Дорогу здолає той, хто йде…

Очільник Мінагрополітики Тарас Кутовий запевняє, що Україна може розраховувати на збільшення квот і вже працює над ефективною програмою підтримки фермерства. Зокрема, триває розробка плану реструктуризації сільського господарства та приватизації державних підприємств. Проте головним є удосконалення системи контролю безпеки продуктів харчування, а також реформування національної системи нагляду Держпродспоживслужби.

За прогнозами Міністра, на конкретні результати можна сподіватися вже у найближчі три місяці. Це стосується всіх позицій, за якими Україна має експортний потенціал. Діалог з даного питання буде продовжено на рівні міністерства та генеральних директоратів Єврокомісії з питань сільського господарства та торгівлі.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *