Держбюджет-2017 в інфографіках: як житиме Україна наступного року

Розмови навколо змін у головному документі країни точилися ще з жовтня, коли стало відомо про підвищення мінімальної заробітної платні українця майже вдвічі. І як тільки не називали політики цей бюджет: і революційний, і реалістичний, і людиноцентричний… Яким же він є насправді і до чого він приведе — аналізує редакція Checkpoint

Основним задумом нового бюджету була кардинальна зміна підходу до бюджетування. Вперше його формували виходячи не з побажань, як хотілося б, а з реальних можливостей. Також уперше було виділено пріоритетні галузі, видатки на які отримають найбільшу увагу.

priorytetni-galuzi

 

При цьому на обороноздатність збільшено видатки з 114 у 2016 році до 129 мільярдів гривень у 2017-му. Соціальні стандарти — збільшення прожиткового мінімуму до 1,7 тисячі гривень.

Також скасовано стипендії, що отримували всі студенти-бюджетники, середній бал яких сягав не нижче “4”, та впроваджено академічні стипендії (надаються найуспішнішим студентам) та соціальні.

А щодо децентралізації, то фінансовий ресурс місцевих бюджетів порівняно з 2016 роком збільшився на 86 мільярдів (це 26%).

Якщо все значно спростити, то новий бюджет уперше спрямовано на підвищення обороноздатності країни і вже вкотре — на боротьбу з корупцією. Але жодні цифри, відсотки й підрахунки видатків не цікавлять українців так, як збільшення мінімальної зарплатні удвічі.

Воно й не дивно, адже з 1450 гривень, що є зараз, “мінімалка” підскочить аж до 3200. І якщо прожитковий мінімум збільшуватиметься поступово та аж тричі на рік, то зарплатня такою буде з першого ж дня нового року.

Але найбільше приводів для радощів в українських рятувальників: “мінімалка” для них складатиме 5 тис. гривень. Небувалих висот зазнають також і зарплати лікарів (збільшиться на 36%) та вчителів (на 49,6%).

bd-inflyatsiya

При цьому зазначається, що значне збагачення гаманців українців не вплине на рівень інфляції. Такої ж думки дотримуються й аналітики ІMF group Ukraine: за їх словами, дефіцит бюджету-2017 не тільки не виросте від такого підвищення, але й знизиться.

Однак, згідно із законом збереження маси Ломоносова, “на скільки щось десь збільшилося, настільки щось десь зменшиться”. Позафракційний нардеп Дмитро Добродомов розповідає наступне:

Зміни до Податкового кодексу залишають 15% оподаткування пенсій для працюючих пенсіонерів. Тоді як податок із дивідендів, тобто для себе, вони залишили 9%! Чому не 15%? Те ж стосується змін до Бюджетного кодексу, де фінансування місцевих шкіл, дитячих садків, інших соціальних установ — віддали на баланс місцевих бюджетів. Про що це говорить? Такі установи просто будуть знищені. Це бюджет несправедливості. Тому що нам говорять про красиву обгортку цукерки — про зарплату в 3200, — не кажучи про те, що насправді будуть підняті акцизи, а значить, і ціни, — розповів він виданню АСН

До речі, про акцизи. Доведеться несолодко тим, хто вживає алкоголь та курить:

zb-alcohol-sygarety

Ставки на бензин загалом підняли на 24,5%.

db-benzyn-i-gaz

Акциз на дизельне паливо також зросте:

db-dyz-palyvo

Таким чином, новий Дербюджет неминуче вдарить по гаманцю більшості українців, адже підвищення ставок на бензин може призвести до подорожчання вартості проїзду в громадському транспорті.

Окрім цього, абсолютно невідомими залишається низка інших параметрів. Як пояснив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, деякі пункти документу, якщо їх не узгодити з рештою законодавства, можуть призвести до несподіваних наслідків:

У Держбюджеті невідомим залишається параметр “гроші, нажиті злочинним шляхом колишньою владою”. Повинна бути законодавча база, щоб кошти надійшли і в Бюджеті могли на них розраховувати. В іншому разі не буде ніяких гарантій, що ця сума зайде в Бюджет, — зазначив економіст

Також Устенко зазначив, що ризикованою є приватизація:

Ми впевнені, що обсяг приватизації в 17 мільярдів гривень не є завищеною величиною. Особливо враховуючи, що в цьому році план з приватизації виконано менш ніж на 1%, — уточнив він

На папері бюджет виглядає і справді фантастично. Але чи виявиться він справді “людиноцентричним”, як було заявлено, та чи дійдуть до держскарбниці збільшені на 17% доходи — подивимось наступного року. Невідомо також і те, яку ж насправді інфляцію принесе нова зарплата та чи не “розпилять” видатки на підвищення обороноздатності країни. Ми розглянули лише основні переваги та недоліки нового економічного статуту України, але триматимемо руку на пульсі нових деталей.

Корумпована транспортна галузь: реальне обличчя пасажирських перевезень

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Комментариев (1)

    Запорожець

    Грудень 22, 2016 at 08:52

    Під надривні дацзибао Гройсмана купипродайці з Ради підняли руки “ЗА” розпродаж України і подальше зубожіння населення.

    Відповіcти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *