8 причин чому з українською економікою не все так кепсько

#позитивне

Українці звикли жалітися, що світ стрімко розвивається, а наша країна ледь зводить кінці з кінцями. Зараз економіка України перебуває не в найкращому стані, однак позитивні зрушення є, і про них треба знати. Ось як мінімум 8 підтверджень того, що країна рухається вірним шляхом

Україна вже пережила найбільший економічний занепад, і зараз ми шукаємо нових шляхів до відродження напрямків та галузей. І певних успіхів вже вдалося досягти.

Експортні показники України наближаються до рівня докризових

Враховуючи мінусові показники, український експорт важко віднести до “позитивів” економіки. Так, починаючи з 2013 року, зовнішньоекономічне сальдо нашої країни з року в рік щораз більше “просідало”.

Причинами такого занепаду є війна на сході України, страх інвесторів перед нестабільністю нашої економіки, пошук нових ринків тощо. Найгіршою ситуація була в 2015 році — ми втратили третину експортних надходжень рівня 2014 року. Однак уже в 2016 році наша економіка змогла в 6 разів скоротити експортні втрати поряд із показниками 2015 року.

Головним торговельним партнером України став ЄС, а частка експортно-імпортних операцій з Росією скоротилася на 9%

Неабияк посприяло цьому підписання Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС.

В експорті товарів питома вага Європейського Союзу склала 37,9%, а в імпорті вона сягнула позначки 43,9% (у порівнянні з аналогічним періодом минулого року його частка збільшилася на 3,1%).

При цьому частка Росії в експорті товарів зменшилася до 9,8% (роком раніше було 12,7%), а в імпорті зменшилася на 7,3%.

Вартість національного бренду зросла на 39%

Минулоріч національний бренд України посів третю сходинку серед брендів, що зростають найшвидше, в рейтингу міжнародної організації Brand Finance. При цьому враховувалися показники сили бренду для безпеки, які зросли на 18,2%, а також підвищення оцінки якості життя на 11,4%.

Українська економіка залучає більше інвесторів

Якщо у 2015 році наша країна змогла залучити в свою економіку незначні $3,7 млрд інвестицій, то минулий рік виявився в цьому плані дещо кращим — частка прямих іноземних інвестицій склала $4,4 млрд. У грошовому еквіваленті ми все ще недалеко втекли від недоінвестованих країн Африки. Але тішить інше — річний стрибок складає понад 17%, а це хороший показник.

Попри кризу, IT-сектор щороку зростає та приносить нашій країні чимраз більше грошей

Зростання в середньому складає 9-10% на рік. Таким успіхом українські айтішники завдячують передусім експортній складовій.

Зараз наша країна входить до 20-ки найбільших експортерів IT-послуг у світі.

Ці показники виводять інформаційні технології на третє місце в країні за обсягами експорту та формують 3% українського ВВП. А це понад 50 доларів на кожного українця за рік.

Наша країна — лідер за кількістю Bitcoin-бізнесменів

Завдяки цьому Україна — у трійці світових лідерів з розвитку блокчейн-технологій. Про криптовалюти, серед яких найбільш знаною є Bitсoin, говорять у всьому світі. Щоб забезпечити надійність таких платежів використовують блокчейн — революційну розробку, до якої доклалися й українці.

У вересні 2016 року в Києві проходила вже третя щорічна Blockсhain & Bitcoin Conference Kiev — наймасштабніша конференція в СНД, присвячена біткойнам і блокчейну.

Експорт соняшникової олії: знову перші

У 2015-2016 роках у світі було експортовано 7,48 млн тонн соняшникової олії, з них 4,1 млн — внесок нашої країни. Перевагою соняшникової олії є те, що це вже не сировинна продукція, а така, що пройшла повний виробничий цикл. Адже головною проблемою української економіки є її сировинний характер.

А ще в 2016 році Україна зібрала рекордний урожай зернових — 64 млн тонн. Загалом же внесок агропромислового комплексу в структурі експорту країни складає близько  42%. За останній рік його частка зросла на 5%.

Важливо те, що українська агропродукція є органічною. Так, за останні 12 років кількість органічних господарств в Україні збільшилася в 6 разів. Зараз наша країна найактивніше нарощує виробництво органічної продукції в Європі.

Щороку Україна наближує газову незалежність

Так, за період 2014-2015 років наша країна змогла зекономити 8,8 млрд куб. м газу — а це понад 21%. В 2016 році Україна повністю відмовилася від російського газу.

Позитивні зрушення відбулися і в суспільній свідомості. Населення скоротило споживання газу на чверть і може відмовитися від нього повністю.

Зробити це можливо завдяки використанню інших видів палива, наприклад, біогазу. Гній, відходи харчової промисловості, солома здатні дати Україні 52 млрд кубічних метрів біогазу на рік. Це на цілих 10 мільярдів кубічних метрів більше, ніж Україна спалила за 2014 рік.

Графік: businessviews.com.ua

На українську економіку ще чекає тяжкий та тернистий шлях до успіху. Потрібно зосередитися на реформах: очистити судову систему, вдосконалити освітню, спростити діяльність бізнесу, відремонтувати дороги.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *