Doing Business по-українськи. Про те, в яких регіонах можна заробити найбільше

#регіони

Цього року рейтинг Doing Business, який завжди вражає даними й цікавими тенденціями, склали і для українського бізнесу. Дізнайтеся, де в Україні комфортніше й зручніше заробляти

Статистика від Doing Business для України здивувала цікавими тенденціями

Рейтинг є пробним варіантом щорічної оцінки привабливості місцевої економіки конкретних регіонів для бізнес-середовища.

Деякі звичні статистичні дані вказують на цікаві тенденції. Пошук найбільш комфортних, «парасолькових» територій для бізнесу проведено, і ми дещо підсумували.

doing business

Бажання зберегти осередки активного середнього бізнесу викликало реакцію політичної еліти

Лише в кількох регіонах місцева влада консолідувалася, щоб знизити податковий тиск на бізнес. Після законодавчого зростання мінімальної заробітної плати до рівня 3200 грн (в 2018 році — не виключено до 3700 грн), ставки податку на нерухоме майно місцева влада зберегла на максимальному рівні. Так вона намагаються поповнити міську скарбницю коштами бізнесу.

В Одесі, Сумах, Тернополі, Білій Церкві та в кількох інших містах знизили ставку з 20% до 15-10%. У перерахунку на великі нерухомі об’єкти — це великі гроші, які залишаться в руках у підприємців (особливо тих, у кого чимало проблем із вільними ресурсами).

Зниження податкового пресингу в цих містах і регіонах сталося не тільки з волі депутатів та через рівень економічної освіти тих, хто пропонує такі проекти. Але й через об’єктивні економічні тенденції.

У тій же Одеській області, за даними Держкомстату за минулий рік, кількість середніх підприємств становить менше 4% від загального числа. А це дуже низький показник, враховуючи, що в економічно слабко розвиненій Херсонській області він становить 4%, а в Полтавській – 6%.

Кількість підприємств у регіонах України в 2016 році

Області Зокрема середніх підприємств у % до загальної кількості
Україна 306 369 4,9
Вінницька 8 645 5,6
Волинська 5 041 6,0
Дніпропетровська 25 584 4,7
Донецька 10 483 5,4
Житомирська 5 930 6,4
Закарпатська 5 058 5,1
Запорізька 13 474 4,3
Івано-Франківська 6 883 4,2
Одеська 17 830 5,3
Кіровоградська 7 205 4,8
Луганська 3 526 6,1
Львівська область 15 586 5,3
Миколаївська 10 051 3,4
Одеська 21 004 3,8
Полтавська 8 989 6,1
Рівненська 4 697 6,1
Сумська 5 287 6,9
Тернопільська 4 249 5,5
Харківська 20 435 5,4
Херсонська 7 171 4,0
Хмельницька 6 228 5,7
Черкаська 8 050 5,4
Чернівецька 3 500 4,4
Чернігівська 5 236 6,6
Київ 76 227 4,2

Джерело: Держкомстат України

Ставка податку на нерухоме майно вирізняється навіть серед лідерів рейтингу

Найнижчий рівень цього податку — в Кіровоградській області (0,1%), Херсонській (0,25%) та Києві (0,25%).

Між цими областями, незважаючи на законодавчо встановлені граничні рівні оподаткування, чимало місцевих відмінностей за рівнем окремих податків. Якщо ставка податку на нерухомість на Кіровоградщині — 0,1%, то орендна плата за землю тут же становить 7,5%. Що вже перевищує середній показник по Україні.

Орендарі землі у Київській, Хмельницькій, Волинській, Вінницькій, Черкаській, Тернопільській областях змушені платити максимальні ставки, встановлені місцевою владою, — 12%.

Найкраще починати бізнес у Сумській і Хмельницькій областях

Почати свою справу, зокрема за допомогою електронних ресурсів, зручніше у Сумській та Хмельницькій областях. За ними в рейтингу — Запоріжжя, Київщина, Кіровоградщина, Івано-Франківськ, Львівська область, Черкаська, Чернігівська області та столиця.

Найважче позбутися складних інструкцій та непрозорих технологій створення підприємництва — у Донецькій і Луганській областях. Там рівень номінального бізнес-комфорту при оформленні документа на 50%, ніж в інших регіонах.

А ось починати будівництво легше за все в Чернівецькій та Кіровоградській областях. Тому що саме в цих регіонах отримати документи на будівництво простіше.

Практично всі області отримали низький бал за швидкість і високі витрати на оформлення документації для будівництва. З можливих 75 навіть лідери набрали максимальний бал не вище 47. Найгірше оцінили можливості для будівництва у Чернігівській, Луганській та Херсонській областях.

Оформити землю найпростіше в регіонах із розвиненою мережею центрів адмінпослуг

Такими регіонами, за рейтингом, стали Львівська, Тернопільська, Вінницька та Полтавська області.

Ще одним критерієм легкого старту бізнесу і його розширення стало підключення до електромережі. Як не дивно, аутсайдером щодо приєднання до енергоресурсу залишається Київська область. Тому що саме тут співвідношення витраченого часу і ресурсів перевищує нормальний показник.

А найпростішими для бізнесу стали Волинська, Полтавська, Тернопільська, Херсонська та Чернігівська області.

Найкраще починати бізнес у Сумській області

Результати рейтингу Doing Business показують, що краще за все тим, хто відкриває бізнес в одній з північних областей — Сумської, і практично у всіх областях Західної України.

Саме в цих регіонах найвищий по країні відсоток активних середніх комерційних підприємств. Вони просувають ідеї і технології, провокують зміни в нашій економіці.

бізнес в регіонах

У великих промислово розвинених центрах поки що проблематично розпочати свою справу. Дніпропетровська область опинилася внизу таблиці рейтингу, як і Луганська, Харківська, Донецька та Черкаська. Там економіка розвивається інертно, а важковаговики галузей не прагнуть розвивати невеликі комерційні проекти.

До речі, ми провели власне дослідження і з’ясували, в які українські міста потрібно інвестувати вже зараз (і це не Київ, Львів чи Дніпро).

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *