Як поєднувати здоровий спосіб життя і бізнес: лайфхаки від експерта

#ЗОЖ і бізнес

Редакція Checkpoint поспілкувалась із Світланою Котенко – засновницею компанії FoodEx. Сервіс займається організацією здорового харчування, пропонуючи свої послуги в Києві і ще п’яти регіонах України

Ми запитали Світлану про те, чи знаходять її здорові звички відображення в бізнесі? Як діловій людині виділити час на спорт і правильне харчування? І навіщо офіси українських компаній системно впроваджують HealthCare-програми?

Сheckpoint: Що спільного у здорового способу життя і бізнесу?

Світлана Котенко: І в першому, і в другому випадку нічого не станеться само собою. Потрібно ставити чітку мету і розуміти, що для змін має пройти час.

Я запускала FoodEx в 2014 році. Тоді в Україні ще не було такого сервісу. Кілька років нам довелося “навчати” ринок. Ми говорили про те, що для зниження ваги потрібно не голодувати, а харчуватися п’ять разів на день. Боролися зі стереотипами і міфами про здорове харчування. Показували, як це працює, що це смачно, зручно, безпечно… Зараз ми пожинаємо плоди своїх старань. Постійними клієнтами FoodEx стали сотні людей.

Другий момент – дисципліна. Як в бізнесі, так і ЗСЖ, результат досягається тільки в рамках встановлених правил. Порядок має бути у всьому: починаючи від думок, закінчуючи вмістом тарілки.

Здорове харчування, регулярний спорт, медитації зміцнили моє здоров’я, силу волі і позитивно вплинули на всі сфери життя, включаючи бізнес. Я завжди задаю собі питання: “Як те, що я з’їм або зроблю, допоможе мені в досягненні мети? Я зможу стати здоровіше, виглядати краще, працювати продуктивніше…”.

Є ще одне загальне правило. Підбирати собі в команду експертів і делегувати завдання, якщо хтось може виконати їх краще і швидше.

Ходити в тренажерний зал без тренера — все одно, що вести фінанси без бухгалтера. Ви, звичайно, навчитеся, але витратите більше часу і добре, якщо обійдеться без збитків. Наші клієнти делегують FoodEx питання організації харчування і при цьому економлять найцінніший ресурс – час, який можна інвестувати в себе і свою справу.

Сheckpoint: Багато відомих підприємців називають ЗСЖ однією з головних складових свого успіху. Можна стверджувати, що в сучасному світі ЗСЖ і бізнес стали чимось нерозподільним?

Світлана Котенко: Ми не випадково обрали слоган FoodEx: успіх вимірюється здоров’ям.

Коли ведеш здоровий спосіб життя, правильно харчуєшся з’являється додаткова енергія. Твоє тіло готове і всіляко сприяє досягненню цілей з радістю і без страждань. Ти дисциплінуєш себе в спорті, свідомо відмовляєшся від шкідливих звичок і відчуваєш силу. Тоді не страшно ставити нові цілі в бізнесі.

У нас є спецпроект “Режим дня успішної людини”. Це серія інтерв’ю від людей з бізнесу про те, як все встигати. Ми поспілкувалися з десятьма підприємцями минулого року і всі вони погодилися, що здоров’я – це фундамент успіху.

Сheckpoint: Як харчові звички людини впливають на її бізнес?

Світлана Котенко: Я вважаю, що бізнес є відображенням його власників.  Як людина звикла ставитися до себе, так вона буде ставитися до свого бізнесу.

Шанобливе ставлення до свого тіла передбачає правильну розстановку пріоритетів на користь продуктів, які дають вам енергію і допомагають стати здоровішими, а не тих, які потішать ваші смакові рецептори всього кілька секунд. Так і в бізнесі – важливо тримати фокус на кінцевій меті і не розпорошуватися.

Правильне харчування – це планування і дисципліна. Вам необхідно планувати меню на тиждень, купити заздалегідь продукти, вести підрахунок калорій. Ця звичка планувати допомагає грамотно вибудувати бізнес-процеси.

Якщо в харчуванні ви добре відчуваєте потреби свого тіла, приймаєте їжу тільки тоді, коли голодні, то в бізнесі ви стаєте більш інтуїтивними. Ви відкриваєте нові ніші на ринку, запускаєте класні продукти, знаходите нову аудиторію покупців. Це працює на 100%.

Сheckpoint: Як почати правильно харчуватися, якщо день розписаний по хвилинах? 

Світлана Котенко: Найпростіший шлях – делегувати цю задачу. Раніше я працювала в корпоративному середовищі і у мене була потреба харчуватися правильно. Багато часу йшло на те, щоб відвідати дієтолога, отримати своє меню, закупити необхідні продукти, приготувати, зважити, розкласти в контейнери. Тоді і з’явилася ідея FoodEx – сервісу доставки здорового харчування для ділових людей.

Тепер все просто. Вранці приїжджає кур’єр з раціоном харчування на весь день. Всі прийоми їжі підписані. Є можливість скорегувати меню, виключивши продукти, які не подобаються. Із таким підходом ви точно досягнете мети!

Якщо готувати самостійно, то важливо заздалегідь продумати меню. М’ясо, рибу або квасолю можна приготувати відразу на два дні. Збирати контейнери краще ввечері. А на робочому місці тримати корисні перекуси: пакетик горіхів або сушених ягід. Ведіть харчовий щоденник в табличці, додатку або в блокноті.

Сheckpoint: Які найпоширеніші виправдання заважають людині почати правильно харчуватися? І як з ними боротися?

Світлана Котенко: Багато хто думає, що це складно. Насправді складно увійти в режим, коли потрібно розібратися з нутрієнтами, БЖУ і таблицями калорійності. Як у будь-якому починанні, потрібно правильно сформулювати мету, знайти для себе джерела мотивації, ресурси і звернутися за допомогою, якщо це необхідно.

Ще є переконання, що здорове харчування – це дорого. Люди часто не знають, скільки реально коштує їх звичний режим харчування з відвідуванням фастфуду, баликом, алкоголем і солоденьким “до чаю”.  А потім ще оплачують лікування від наслідків такого вибору.

Тут питання: ти готовий інвестувати в своє здоров’я або в аптеку?

У раціоні здорової людини повинні бути присутні горіхи, морська риба, рослинні масла. Ці продукти дійсно не дешеві. Але більшу частину меню складають сезонні овочі, коренеплоди, насіння, доступні види круп.

І мої улюблені “жіночі” виправдання про спадковість і гормони. Коли я чую такі переконання, я задаю питання: ви були у лікаря? Якщо є проблема з гормонами, її потрібно вирішувати.

Сheckpoint: Чи варто позиціонувати ЗСЖ як частину корпоративної культури компанії?

Світлана Котенко: Мені подобається, що програми HealthCare системно впроваджуються в українських компаніях. Першими глобальні тренди перейняли ІТ-компанії. Ще в 2016-му році дієтолога FoodEx запрошували з лекціями про здорове харчування в Global Logic, Lucky Labs, Ciklum, Luxoft.

Чому компанії інвестують у здоров’я співробітників?

  • такі компанії насамперед приваблюють допитливих, пробивних, енергійних і активних людей 
  • у здорової людини підвищується працездатність, поліпшується мозкова діяльність, з’являється більше ідей
  • люди, згуртовані конструктивними ідеями, ефективніше працюють в командах. Краще хай це буде ЗСЖ (змагання, плани харчування, активний відпочинок), ніж пусті плітки
  • здоров’я – зрозуміла і для всіх актуальна тема (коли компанія допомагає тобі бути в кращій формі – це реальний прояв турботи)

Помітила, що на останньому WizzAir марафоні було багато корпоративних команд. Ми і самі беремо участь в таких забігах. Серед співробітників FoodEx є інструктори йоги, бігуни, танцюристи. 

Сheckpoint: Порадьте нашим читачам, як зробити здоровий спосіб життя постійним?

Світлана Котенко: Цей шлях починається з усвідомлення того, навіщо це потрібно. Коли розумієш всі можливості, які можна отримати від здорового способу життя, ставиш собі невеликі цілі і йдеш до них. Згодом цілі ростуть, а здоровий спосіб життя стає звичним.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *