НБУ посилює регулювання електронних грошей: що зміниться

#електронні гроші

Наразі одним із найпопулярніших платіжних засобів є електроні гроші, які мають багато переваг – комфортне використання, можливість здійснювати перекази та платежі віддалено, проте є й перестороги до їх використання. Головна з яких полягає у мінімальному контролі з боку держави.

Національний Банк України змінив процедуру регулювання ринку електронних грошей. В матеріалі детально розповімо про зміни, запроваджені НБУ.

Ідентифікація користувачів

Передовсім, банки повинні проводити перевірку користувачів електронних грошей. Йдеться про ідентифікацію та верифікацію, яка проводиться при відкритті рахунків.

Водночас, переказуючи такі гроші, доведеться надати інформацію про платника та отримувача. Ця вимога прописана в Законі «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення». Цей закон набув чинності ще 28 квітня 2020 року.

Запроваджується обов’язок ідентифікації та верифікації клієнтів, які відкрили електронні гаманці до вищезазначеної дати. Ця процедура проводитиметься  під час планового оновлення або уточнення інформації. Щоправда, ця перевірка стосуватиметься не всіх.

Нові ліміти для операцій з електронними грошима

Відтепер на поповнюваному електронному гаманцю можна зберігати максимум 400 тисяч гривень, а на не поповнюваному – 5 тисяч гривень.

Вимоги до банків-емітентів посилять

Йдеться про контроль за діяльністю комерційних агентів.

Емітентом електронних грошей залишають банки, а небанківські фінансові установи та комерційні компанії зможуть надавати послуги з їх розповсюдження, поповнення віртуальних гаманців та проведення розрахунків.

Посилено контроль роботи комерційних агентів

Відтепер для здійснення агентської діяльності комерційні агенти повинні:

  • Відкривати в банках-емітентах поточний рахунок. Щоправда, ця новація не стосується агентів із розповсюдження та поповнення, що є банками, небанківськими фінустановами або одночасно торговцями в програмі лояльності.
  • Отримана від клієнта готівка може використовуватись лише для внесення на окремий поточний рахунок. Використовувати її інакше – не можна.
  • Запроваджується підтвердження кожної операції з приймання готівки касовим документом.
  • Банк-емітент контролюватиме порядок зарахування готівки агентами.

Посилено захист користувачі електронних грошей

Змінено вимоги до банків-емітентів. Так, перед укладенням договору з користувачем банк-емітент повинен отримати його згоду на створення електронного гаманця. Не дозволяється видача кредиту із грошей, отриманих  як передоплата за випущені електронні гроші. Водночас банк-емітент повинен надати клієнту інформацію про умови, порядок створення і використання електронного гаманця, способи проведення переказів між користувачами, суму та порядок сплати комісії користувачем тощо.

Для адаптації до нових правил роботи НБУ передбачив перехідний період у 6 місяців. За цей час банки зможуть розробити та подати регуляторні зміни до правил використання електронних грошей та привести свою діяльність у відповідність до нового регулювання. 

Читайте також: «PAYMENTS 2020»: як зміниться сфера платіжних технологій в найближчому майбутньому?

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *