Може виникнути ситуація, коли Президент буде змушений ветувати свій же закон про олігархів

#новини

Це суттєво затягне процес прийняття закону, призваного зменшити вплив крупного бізнесу на політичні інститути

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков одужав після хвороби коронавірусом і повертається до роботи. Свій негативний ПРЛ-тест він опублікував на сторінці в Facebook. Таким чином, на сьогодні саме від нього залежить подальша доля закону про олігархів, за який в четвер, 23 вересня Верховна Рада проголосувала у другому читанні і в цілому.

Як відомо, закон “Про попередження загроз національній безпеці, пов’язаних з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)” був підтриманий з двома взаємовиключними правками. Згідно з однією з них, олігархів визначає РНБО, згідно з іншою – спеціальна комісія, рішення якої затверджує НАЗК.

В п’ятницю в майже пустому залі засідань Верховної Ради перший віце-спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук, який і допустив помилку, поставивши на голосування взаємовиключні правки, зробив спробу виправити ситуацію. Він зачитав власну заяву, де зізнався, що помилився у номерах правок. Однак законодавство, в тому числі Регламент Верховної Ради, не дозволяє відміняти голосування через помилки у зачитуванні. Тобто наразі закон так і залишається прийнятим із взаємовиключними правками.

Згідно Регламенту, далі Спікер Верховної Ради має або підписати закон і направити його на підпис Президенту України, або ініціювати переголосування. Дмитро Разумков, якому закидають власну політичну гру, незалежну від Президента та фракції «Слуг народу», швидше за все не стане виправляти помилки в угоду останнім і відправить закон на підпис в існуючому вигляді.

Тобто може скластися ситуація, що Президент буде змушений ветувати власний одіозний законопроект та визнати помилку монобільшості. Це суттєво затягне процес прийняття закону, призваного зменшити вплив крупного бізнесу на політичні інститути.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *