НБУ більше не повинен підтримувати економічну політику уряду – новий закон

#новини

У рамках співпраці з МВФ Верховна Рада України прийняла закон, який посилив незалежність Нацбанку

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань діяльності Національного банку України», прийнятий парламентом у другому читанні та в цілому, розроблено у межах виконання зобов’язань України за програмою співпраці з МВФ.

Законом вносяться зміни до законів України «Про Національний банк України» та «Про запобігання корупції», що стосуються внутрішнього урядування в Нацбанку, управління золотовалютним резервом та взаємодії НБУ з Кабінетом міністрів України. Усі вони направлені на зміцнення незалежності Нацбанку та зміні формату його відносин з урядом.

Так, згідно з оновленою ст. 28 Закону «Національний банк забезпечує управління золотовалютним резервом, здійснюючи його розміщення у міжнародно визнані резервні активи за діючими на ринку ставками, у тому числі від’ємними». Слід відзначити, що така пропозиція, а також виключення положень щодо заборони використання золотовалютного резерву, зокрема, для надання кредитів та інших зобов’язань нерезидентам можуть призвести до зменшення прибутку НБУ та мати корупційні ризики.

Виключення положень щодо підтримки НБУ економічної політики Кабінету Міністрів України можуть призвести до обмеження участі НБУ, який є особливим центральним органом державного управління, у співпраці з державними органами щодо економічної політики держави.

Не сприятиме забезпеченню прозорості діяльності НБУ пропозиція, згідно з якою «оприлюдненню підлягають виключно рішення Ради Національного банку, опублікування яких є обов’язковим відповідно до статті 9 цього Закону». Згідно із чинною нормою не підлягають оприлюдненню лише рішення, що становлять державну, банківську або службову таємницю. Тобто новий закон дозволяє НБУ оприлюднювати набагато менше рішень, ніж це було досі.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *