Як харчування впливає на імунітет?

#імунітет

Наша імунна система постійно працює на захист організму від патогенів – бактерій, токсинів, паразитів та вірусів. Як ми можемо допомогти їй у цьому? Найперше – це правильно харчуватися.

Імунна система має дві лінії захисту – вроджений та адаптивний імунітети. Вроджений імунітет складається з фізичних бар’єрів, таких як шкіра, слизові оболонки, хімічний та клітинний захист. Адаптивна імунна система складається із спеціалізованих клітин крові та білків, спрямованих на конкретну причину інфекції. Адаптивна імунна система має пам’ять, тому організм людини виробляє імунітет до певних захворювань після їхнього первинного впливу.

Наша імунна система повинна добре функціонувати, щоб залишатися здоровою. Деякі захворювання, ліки, куріння та надмірне вживання алкоголю, без сумніву, негативно впливають на імунну функцію. Здорове ж харчування навпаки може покращити наш імунітет.

Читайте також: Як харчуватися під час пандемії коронавірусу: поради експертів

Чи може їжа впливати на імунну систему?

Харчування людини формує її імунну систему, як і всі інші аспекти здоров’я. Воно впливає на мікробіом, функцію кишкового бар’єру, запальні процеси та функцію білих кров’яних клітин, а все це разом створює імунну функцію. Крім того, не варто забувати, що деякі продукти харчування пов’язані з підвищеним ризиком алергії та порушенням імунної відповіді.

Споживання висококалорійної їжі зі значним вмістом рафінованих вуглеводів, насичених жирів, цукру та солі міцно пов’язане з підвищеним ризиком хронічних захворювань, викликає запалення та змінює роботу імунної системи, сприяючи розвитку її хвороб.

І навпаки дієти, багаті цілісними продуктами, такими як овочі, фрукти, жирна риба, горіхи, бобові та морепродукти зменшують ризик захворювань та сприяють здоровій імунній функції. Акцент також варто зробити на необроблену їжу. Крім цього, імунітету потрібні вітаміни С, D та цинк.

Яка їжа шкодить імунітету?

Продукти харчування та напої, які суттєво впливають на рівень цукру в крові, такі як газовані напої, солодощі та хлібобулочні вироби, підвищують рівень С-реактивного білка, а також білків TNF та інтерлейкін-6, що заважають функціям захисних імунних клітин, включаючи нейтрофіли та фагоцити. Варто також зазначити, що високий рівень цукру в крові призводить до порушення імунної відповіді.

Засилля цукру та рафінованих вуглеводів негативно змінює кишкові бактерії, що призводить до дисбіозу – порушення травлення. Роль кишкових бактерій у функціонуванні імунної системи важко переоцінити, адже саме вони формують здоровий мікробіом.

Високий вміст насичених жирів у харчуванні також модифікує кишкові бактерії, сприяє запаленню і пригнічує функціонування білих кров’яних клітин. А харчування із високим рівнем солі може провокувати порушення регуляції запалень в організмі, надмірні імунні відповіді та підвищений ризик деяких аутоімунних захворювань, таких як ревматоїдний артрит.

Загалом неправильне харчування загрожує хронічним запальним процесом, який і викликає зміни імунної реакції.

Як харчуватися, щоб мати здоровий імунітет?

Для імунної функції корисні дієти, багаті на цілісні, поживні продукти. Овочі, бобові, горіхи, фрукти, цільне зерно, насіння та оливкова олія зменшують ризик захворювань, знижують маркери запалення і вигідно модулюють кишкові бактерії.

Харчування з високим вмістом клітковини сприяє виробленню коротколанцюгових жирних кислот (SCFA), включаючи ацетат, пропіонат та бутират. SCFA є кінцевими продуктами бактеріального бродіння в кишечнику та наздвичайно корисні для здоров’я.

SCFA діють локально та системно, щоб модулювати імунну відповідь. Вони покращують імунну захисну функцію кишкового епітелію, який служить бар’єром проти мікроорганізмів. Функціонувати оптимально імунній системі допоможуть вітаміни А, С, D, B6 і B12, а також цинк, мідь, залізо та селен. 

Їжа, багата корисними жирами, клітковиною, вітамінами, білками, мінералами та корисними рослинними сполуками сприяє здоровому балансу кишкових бактерій та покращує чутливість крові до цукру та інсуліну. Всі це має важливе значення для здорової імунної функції.

Читайте також: Як працюють цільновірусні вакцини

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *