5 міфів про туберкульоз

#захворювання

Зберігати соціальну дистанцію з людиною, яка кашляє, варто не лише через коронавірус. В епоху пандемії уся увага прикута до COVID-19, але на жаль, таке захворювання, як туберкульоз, нікуди не ділося. Як передається та як лікується туберкульоз – у нашій статті.

Туберкульоз – це бактеріальна інфекція. В першу чергу вона вражає легені, але може впливати і на інші частини тіла. Симптомами туберкульозу є хронічний кашель із кров’янистим слизом, лихоманка, нічне потовиділення та втрата ваги. Бактерії, які спричиняють туберкульоз, поширюються від однієї людини до іншої через краплі, які вийшли під час кашлю чи чхання. Після передачі захворювання може прогресувати по-різному, залежно від реакції імунної системи господаря.

Туберкульоз вражає людей протягом тисячоліть, і досі залишається однією з найбільш смертоносних інфекційних хвороб у світі. Щодня від нього помирає близько 4000 людей. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, загальна захворюваність на туберкульоз зменшувалася приблизно на 2% щороку з 2015 по 2019 рік. Однак через зростання стійкості туберкульозу до різних лікарських засобів, нам ще належить пройти довгий шлях, перш ніж вчені зможуть остаточно викорінити цю хворобу. За деякими оцінками, кожна 4 людина у ​​світі є носієм туберкульозної інфекції. Однак лише у 5–15% людей з інфекцією з’являються симптоми.

Читайте також: Як працюють цільновірусні вакцини

Ось деякі міфи, пов’язані з туберкульозом.

  1. Усі хворі на туберкульоз заразні

Це неправда. Хворі на туберкульоз можуть передати інфекцію лише в тому випадку, якщо у них з’являються симптоми. Це означає, що людина з прихованою інфекцією не може передавати туберкульоз.

Крім того, людина може передавати туберкульозні бактерії лише тоді, коли вони знаходяться в легенях або горлі. Якщо бактерії знаходяться в інших частинах тіла, таких як нирки або хребет, людина навряд чи передасть хворобу.

Як правило, люди з туберкульозом перестають бути інфекційними приблизно через 2-3 тижні після початку лікування.

  1. Туберкульоз невиліковний

Туберкульоз піддається лікуванню. Найпоширенішим методом лікування прихованої туберкульозної інфекції є антибіотик ізоніазид. Люди з туберкульозом повинні приймати цей препарат у вигляді однієї щоденної таблетки протягом 6–9 місяців.

Особам з активною інфекцією лікарі, як правило, призначають комбінацію антибактеріальних препаратів протягом 6–12 місяців. Поширеною комбінацією є ізоніазид з рифампініном, піразинамідом та етамбутолом. Іноді людям, які страждають на туберкульоз, стійкий до декількох препаратів, доводиться приймати щонайменше шість препаратів, щоб боротися з інфекцією.

  1. Туберкульоз вражає людей лише з низьким рівнем доходу

Туберкульоз не ви­бирає людину за її соціальним статусом і є однаково небезпечним для всіх. Правда в тому, що захворюваність на туберкульоз сприймається як показник розвитку країни. Чим вона вища, тим менш розвинута країна.

А в Україні маємо епідемію туберкульозу. Крім цього, Україна входить у топ-20 держав із найбільшим поширенням мультирезистентного туберкульозу. Це форма, при якій збудник не реагує на стандартні схеми лікування і доводиться застосовувати більш нові та, відповідно, дорожчі протитуберкульозні препарати.

  1. Туберкульоз передається через рукостискання

Туберкульоз є серйозною хворобою, тому природньо, що люди стурбовані тим, як він може поширюватися. Це породило деякі міфи.

Насправді туберкульоз не може поширюватися через:

  • рукостискання
  • обмін продуктами харчування або напоями
  • постільну білизну або сидіння унітазу
  • поцілунки
  • спільне використання зубних щіток

Туберкульоз може поширюватися лише тоді, коли хтось із активною інфекцією в легенях або горлі кашляє, чхає або говорить.

  1. Туберкульоз смертельний

Це не правда. Без лікування туберкульоз може призвести до летального результату, але за допомогою сучасної медицини можна успішно лікувати цю хворобу.

Міфи століттями супроводжували туберкульоз. Раніше, приміром, люди вірили, що він передається спадково. Скоріш за все, це припущення виникло через те, що на це захворювання часто хворіли люди, які жили в одному домогосподарстві. Зараз ми знаємо, що лише їхнє сусідство дозволяло бактеріям розповсюджуватися від однієї людини до іншої. У 1882 році доктор Роберт Кох оголосив, що він виявив бактерії, відповідальні за причину туберкульозу. Це відкрило шлях до діагностики та лікування цієї хвороби. Однак майже 140 років потому боротьба все ще триває.

Читайте також: Чи можна хворіти коронавірусом і не знати цього?

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *