Надмірне вживання здорових продуктів може бути шкідливим

#продукти

Наше прагнення бути здоровим та гарно виглядати часто змушує нас впадати в крайнощі. Іноді заповнюючи свій раціон виключно здоровими продуктами, ми не обмежуємо себе в їхній кількості і можемо легко перейти межу, за якою корисне стане шкідливим. З якими продуктами слід бути обережним – читайте далі.

Можливо, ви про це не замислювалися, але деякі продукти, рекомендовані експертами зі здорового харчування, можуть бути токсичними при надмірному споживанні. Все добре в міру – ось золоте правило.

Читайте також: Як харчуватися під час пандемії коронавірусу: поради експертів

Шпинат, щавель і листовий буряк мангольд

Темні листові овочі – це живильна бомба. Вони містить ряд необхідних поживних речовин, включаючи вітаміни А і С, залізо і фолієву кислоту. Але деякі види, такі як щавель, шпинат і листовий буряк мангольд мають високий вміст щавлевої кислоти, що надає їм виразний кислий або гіркий присмак. Їхнє надмірне споживання може викликати неприємні наслідки: біль в животі, зниження кров’яного тиску, тремор, блювоту або навіть судоми і слабкий пульс.

Однак не варто турбуватися і повністю відмовлятися від темної листової зелені. Дослідження показали, що, якщо людина важить 65 кілограмів, то летальною для неї є споживання близько 25 г щавлевої кислоти. Для отримання такої кількості доведеться з’їсти більше 3 кг шпинату.

Волоський горіх

Якщо з’їсти занадто багато волоських горіхів, можна отримати передозування селеном. Симптоми включають нудоту, тяжкість в шлунку, хронічну втому, дратівливість, діарею, втрату волосся, ламке волосся та нігті, проблеми з нервовою системою, металевий присмак у роті і дихання з запахом часнику. Прихований селеноз призводить до задишки, тремору, ниркової або серцевої недостатності, може стати причиною серцевого нападу. Проте в нормальних дозах селен необхідний. Це незамінний мінерал для виробництва селенопротеїну, який діє як антиоксидант. Він також грає важливу роль для репродуктивної функції, гарної роботи щитовидної залози і виробництва ДНК.

Скільки потрібно селену? Один волоський горіх містить від 68 до 91 мкг селену. Верхня межа споживання для дорослого становить 400 мікрограмів – тобто від чотирьох до п’яти горіхів в день.

Консервований тунець

Тунець містить більше ртуті, ніж будь-яка інша риба. Підвищений вміст ртуті може викликати порушення зору, слуху та мовлення, проблеми координації і м’язову слабкість. Як ртуть потрапляє в рибу? Основна причина – промислові викиди в навколишнє середовище. Молекули випаровуються, потрапляють у верхні шари атмосфери і повертаються у вигляді дощу.

Якщо ви віддаєте перевагу консервам, візьміть продукт з більш дрібного тунця. Як правило, в ньому нижчий рівень ртуті, ніж у великих особин. Однак в будь-якому разі намагайтеся обмежити тижневу норму трьома-п’ятьма банками консервів.

Томат

Стиглі помідори абсолютно безпечні самі по собі. Чого не скажеш про їхнє листя, стеблі і зелені плоди. Вони містять алкалоїд токсину соланін. Хоча критично токсичного впливу на людей він не чинить, його значне споживання призводить до проблем із травленням. Тому будьте обережні і не допускайте домашніх улюбленців до зелені томату. Слід також зважати, що соланін має набагато більший вплив на собак, аніж на людей, викликаючи у них проблеми не тільки з травним трактом, але й з нервовою системою.

Мускатний горіх

Він містить психотропну речовину міристицин, небезпечну у великих дозах. Звичайно, щіпка мускатного горіху у випічці або тістечці не зашкодить вам. Але якщо ви використовуєте більше столової ложки за раз, вам загрожують неприємні побічні ефекти, такі як головний біль, нудота, запаморочення і навіть галюцинації.

Ревінь

Ревінь можна знайти на полицях магазинів у вигляді стебел без листя. Цьому є просте пояснення – в його листі багато щавлевої кислоти. Вживання в їжу листя ревеню може викликати печіння в роті і горлі, блювоту, нудоту, судоми і навіть привести до летального результату. Втім, для останнього 58-кілограмова жінка повинна з’їсти 4 кг листя ревеню, що навряд чи можливо в звичайних умовах.

Картопля

Зелена картопля містить соланін. Це натуральний пестицид, токсичний для людей у ​​великих кількостях. Симптоми включають блювоту, діарею і можуть привести до зупинки серця. На щастя, майже неможливо з’їсти його кількість, яка була б фатальною. Дорослий повинен вжити принаймні кілограм зеленої картоплі, щоб відчути неприємні симптоми отруєння.

Червона квасоля

Сирі червоні боби містять фітотоксини гемаглютинін. Для видалення отрути з бобів потрібно замочити їх протягом як мінімум 10 хвилин до готування і готувати обов’язково з кип’ятінням, адже при температурі нижче 100 градусів токсини зберігаються. Симптоми отруєння включають сильну нудоту і блювоту.

Звичайно, через наявність побічних ефектів не варто зовсім виключати ці продукти зі свого раціону. Це лише привід ще раз задуматися, що харчування повинно бути збалансованим і різноманітним, а крайнощі ніколи не бути запорукою здоров’я.

Читайте також: Як стати екосвідомим та навчити цьому дітей: практичні поради

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *