9 міфів про мігрень

#мігрень

На мігрень страждає близько 148 мільйонів людей у всьому світі, але це захворювання продовжують оточувати безліч міфів. Пропонуємо розвіяти деякі з них.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я мігрень майже вдвічі частіше уражає жінок, ніж чоловіків. Її первинним симптомом є головний біль середнього та сильного ступеня, при цьому 85% людей з головним болем при мігрені відчувають пульсуючий біль. Приблизно у 60% людей біль є одностороннім, близько 80% людей відчувають нудоту та 30% блювоту. Крім того, майже у всіх, хто страждає на мігрень, підвищена чутливість до світла (90%) і звуку (80%). Розглянемо деякі міфи, пов’язані з цим захворюванням.

Читайте також: 9 міфів про хворобу Паркінсона

  1. Мігрень – це несерйозно

Не всі види мігрені однакові. Існує такий різновид мігрені, як геміплегічна мігрень, яка пов’язана з неврологічними симптомами і може призвести до інсульту. Геміплегічна мігрень викликає значну слабкість, її наслідком також може бути параліч однієї стороні тіла. У більшості випадків параліч проходить протягом декількох годин або днів, рідше це може зайняти 4 тижні або навіть довше. Щоправда, такий вид мігрені є рідкісним і зустрічається лише у 0,01% населення. 

2. Мігрень і головний біль – одне і те саме

Насправді головний біль – це один із симптомів мігрені, а деякі мігрені взагалі не болять. Як правило, при мігрені людина має супутні симптоми на додаток до болю, що відчувається в голові. Це підвищена чутливість до звуків, запахів або світла, проблеми із зором, включаючи розмитість, яскраві крапки або хвилясті чи нерівні лінії. Крім цього, симптомами мігрені можуть бути проблеми з животом, включаючи втрату апетиту, нудоту чи блювання.

3. Кофеїн викликає мігрень

Кава та мігрень мають складні стосунки. З одного боку, вживання напоїв з кофеїном може спричинити напад мігрені, але відмова від кофеїну є ще частішим пусковим фактором мігрені. Крім того, загалом кофеїн може полегшити головний біль, включаючи головний біль при мігрені. Деякі хворі зазначають, що вживання кофеїну на початку нападу знижує його інтенсивність, але регулярне його вживання в якості лікування все ж таки не рекомендується, адже може призвести до хронізації мігрені.

4. Ліки від головного болю лікують мігрень

На даний час ліків від мігрені не існує, а ліки від головного болю лише усувають симптоми. Тому стосовно мігрені правильніше буде застосовувати термін не лікування, а контроль симптомів і профілактика. Адже є спеціальні препарати, спрямовані на профілактику епізодів мігрені.

5. Жодні ліки не можуть допомогти при мігрені

Наразі доступно декілька видів ліків, які суттєво контролюють мігрень. Це анальгетики, триптани, антагоністи пептидного рецептора, зв’язаного з геном кальцитоніну, гепанти, антидепресанти, ліки проти судом та бета-адреноблокатори.

6. Ліки від мігрені не можна приймати під час вагітності

Деяких профілактичних протисудомних препаратів дійсно слід уникати під час вагітності, інші ж ліки, такі як триптани чи ацетамінофен, відносно безпечні. Також слід пам’ятати, що деякі ліки строго заборонені впродовж усієї вагітності, тоді як інші ліки можна вживати після першого триместру. 

7. Подолати мігрень може спеціальна дієта

Хоча здорове харчування та уникнення певних видів їжі, що викликають мігрень, можуть зменшити епізоди захворювання, не слід забувати і про інші фактори – недосипання, стрес чи гормональні зміни. Загалом же здоровий спосіб життя неодмінно допоможе у боротьбі з цим захворюванням. Він повинен включати щонайменше 8 годин сну, випивання 8 склянок води на день, здорове харчування та усунення джерел стресу.

8. Дієтичні добавки можуть вилікувати мігрень

Магній, вітамін D та вітамін В2 є важливим доповненням до лікування мігрені, але жоден вітамін або добавки не можуть полегшити мігрень для всіх. Деяким людям вони допомагають, а іншим – ні. Втім, можливо, вітаміни можуть запобігти розвитку мігрені, тому можуть розглядатися в якості профілактичних засобів.

9. Якщо ви не відчуваєте ауру мігрені, це не мігрень

Аура мігрені – це неврологічний симптом, який безпосередньо передує головному болю. Він може складатися із зорових порушень (миготливі вогні або відчуття часткової втрати зору) чи інших сенсорних явищ (оніміння або поколювання, що поступово поширюються по обличчю або по руці). Однак не всі мігрені мають такий симптом. За даними науковців, лише 10–30% людей з мігренню відчувають ауру.

Мігрень може мати суттєвий негативний вплив на повсякденне життя. Однак доступні фармацевтичні заходи, які можуть допомогти. А зміни в дієті та способі життя можуть полегшити симптоми та зменшити частоту цього захворювання, поки вчені не винайдуть дієві методи лікування мігрені.

Читайте також: 9 міфів про алергію

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *