8 міфів про холестерин

#холестерин

З усіх сполук, які містяться в нашому організмі, холестерин є однією з найвідоміших. Втім, цю речовину оточує багато дезінформації, яку ми спробуємо прояснити.

Холестерин є найважливішим компонентом клітинних мембран, саме тому він життєво необхідний. Однак при його високому вмісті в крові збільшується ризик серцево-судинних захворювань. Разом з іншими речовинами, такими як жир і кальцій, холестерин накопичується в бляшках на стінках артерій. Це звужує судини і може призвести до ускладнень, включаючи інсульт та інфаркт.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, підвищення рівня холестерину є причиною 2,6 мільйона смертей щороку. Враховуючи таку поширеність, не дивно, що холестерин оточують безліч міфів. Але ми спробуємо відокремити факти від художньої літератури.

Читайте також: 9 міфів про алергію

  1. Весь холестерин поганий

Крім своєї структурної ролі в мембранах, холестерин відіграє важливу роль у виробництві стероїдних гормонів, вітаміну D та жовчної кислоти. Отже, хоча його високий рівень є фактором ризику серцево-судинних захворювань, без холестерину ми не змогли б жити.

Сам по собі холестерин не поганий. Просто наші тіла не були створені для проживання в середовищі з надлишком їжі, тому його залишок відкладається в нашому тілі. І цей депозитний центр шкодить нашими кровоносним судинам.

Холестерин розрізняють в залежності від способу його транспортування. Він переміщується в організмі ліпопротеїдами – речовинами, що складаються з жиру та білка. Транспортування відбувається двома основними способами.

Ліпопротеїди низької щільності (ЛПНЩ) переносять холестерин з печінки в клітини, де він використовується в декількох процесах. ЛПНЩ іноді називають «поганим» холестерином, оскільки його високий рівень у крові збільшує ризик серцево-судинних захворювань.

Ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ) часто називають «хорошим» холестерином, оскільки він транспортує холестерин назад до печінки. Потрапивши туди, холестерин виводиться з організму, тим самим знижуючи серцево-судинний ризик.

  1. Я маю нормальну вагу, тому не можу мати високий рівень холестерину

Баланс холестерину є результатом не лише того, що ми їмо, але також і нашої генетики. Наприклад, людина може народитися з генетичною схильністю неефективно переробляти холестерин. Це називають сімейною гіперхолестеринемією.

Тому ваш холестерин може бути не в нормі, навіть якщо ви маєте здорову вагу. Факторами, що впливають на рівень холестерину, також є якість їжі, сну, куріння та алкоголь. Крім цього, вплив мають функція щитовидної залози, ліки і вік. І звичайно, фізична активність – люди, які регулярно роблять фізичні вправи, рідше мають підвищення рівня холестерину в порівнянні з тими, хто веде сидячий образ життя.

  1. У мене були б симптоми, якби у мене був високий рівень холестерину

Це черговий міф. У більшості випадків високий рівень холестерину не викликає симптомів. Ось чому рекомендується періодично проводити аналіз крові для виявлення високого рівня холестерину. Вік, з якого слід починаєте обстеження, і частота обстеження визначаються вашими індивідуальними факторами ризику.

Єдиними симптомами, з якими може бути пов’язаний холестерин, є пізні симптоми, коли надмірне накопичення холестерину призводить до пошкодження та закупорки серця та судин. Це викликає біль у грудях (стенокардію) або й серцевий напад. Загалом же високий рівень холестерину призводить до безсимптомного накопичення нальоту в артеріях, поки він не стане настільки серйозним, що станеться інсульт або інфаркт.

  1. Високий рівень холестерину виникає лише, якщо вживати холестерин

Холестерин, який споживається, не обов’язково безпосередньо корелюється з рівнем холестерину в крові. До підвищення рівня холестерину також може призвести вживання цукру та простих вуглеводів. Втім якщо ми споживаємо більше холестерину, ми, швидше за все, збільшимо рівень холестерину. Насичені жири і холестерин містять продукти тваринного походження – червоне м’ясо, сири, яйця. Вони підвищують «поганий», або ЛПНЩ, холестерин, який потім осідає в артеріальній стінці наших судин.

  1. Всі повинні прагнути до однакових показників холестерину

Це неправда. Ваш цільовий рівень холестерину ґрунтується на тому, чи були у вас в анамнезі певні захворювання, наприклад, інфаркт та інсульт, і на ваш ризик розвитку цих проблем, зокрема, вік та рівень кров’яного тиску.

Для тих, хто не мав жодних серцево-судинних проблем, рівень холестерину ЛПНЩ («поганий» холестерин) повинен бути меншим за 100 міліграмів на децилітр (мг/дл). Але якщо у вас є захворювання серця або судин в анамнезі (серцевий напад, інсульт тощо), і особливо якщо у вас діабет, цільовий рівень холестерину ЛПНЩ повинен бути меншим за 70 мг/дл.

  1. Чоловіки більш схильні до високого холестерину

Це стійкий міф, який не відповідає дійсності. Втрачаючи з віком захисний ефект гормону естрогену, жінки отримують такий самий ризик серцевих захворювань, як і чоловіки. А оскільки в жінок серцеві захворювання розвиваються в більш пізньому віці і загалом вони живуть довше, щорічно в жіночого населення реєструється більше серцевих нападів, ніж у чоловіків. Крім цього, коли жінки переживають серцевий напад, вони, як правило, мають гірші результати. Тому у жінок значно більший ризик померти від серцевих захворювань, ніж відраку молочної залози.

  1. Я не можу впливати на рівень холестерину

На щастя, це неправда. Окрім прийому ліків для зниження рівня холестерину, ви також можете покращити рівень холестерину, підтримуючи здорову вагу, вживаючи правильні продукти, роблячи фізичні вправи, уникаючи куріння та надмірного вживання алкоголю. З препаратів проти холестерину найбільш поширеними є статини, які існують з 1987 року. Новітні статини асоціюються з покращеною ефективністю, безпекою та меншою кількістю побічних ефектів.

  1. Мені менше 40 років, тому мені не потрібно перевіряти рівень холестерину

Першу перевірку холестерину слід проводити протягом підліткового життя, а людям із сімейною гіперхолестеринемією ще у дитинстві.

Читайте також: 5 міфів про туберкульоз

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *