У держави вкрали гідроелектростанції

#резонанс

Ми продовжуємо стежити за ситуацією в Черкасах, де одне з найбільших підприємств – «Черкасиобленерго» – опинилося під прицілом політичних рейдерів і правоохоронців, які, швидше за все, виконують замовлення зацікавлених політичних діячів.

У своїх попередніх матеріалах ми розповідали, що зараз підприємство знаходиться на межі банкрутства. Все вказує на те, що причиною цьому стали брудні схеми колишньої керівниці обленерго Світлани Кузьмінської. Наймовірніше, ці кошти вона роздеребанила зі своїм співмешканцем, власником компанії «Енергомережа» Дмитром Крючковим і «кураторами» з вищих ешелонів влади. А кінцевою метою ділків було довести підприємство до банкрутства, щоб їхні політичні покровителі придбали його у держави за копійки.

На сьогоднішній день Кузьмінська, не гребуючи найбруднішими методами, намагається затягнути судовий розгляд у цій справі. І, судячи з усього, ще тішить себе надіями повернутися на підприємство, щоб знищити його до кінця.

Але мало хто знає, що сумнівні договори уступки права вимоги боргу з ПАТ «Азот», внаслідок чого обленерго втратило колосальні кошти, – далеко не єдина афера пройдисвітки. Як нам стало відомо, ще одним сумним підсумком діяльності Кузьминської стала серія підозрілих операцій в листопаді 2015 року, в результаті яких були відчужені відразу дві гідроелектростанції «Черкасиобленерго» – Корсунь-Шевченківська та Стеблівська.

Із відкритих джерел нам стало відомо, що покупцем обох активів стала компанія «Новосвіт» на чолі з Олександром Никиторовичем. Ціна угоди -22 500 000 грн – була порівняна з сумою, на яку обидві станції щорічно виробляють електроенергію.

Ми дізналися, що реальна вартість проданого майна була в кілька разів вищою, а отримати його вдалося завдяки тому, що продавець реалізовував активи не цілісними майновими комплексами, а роздробленими лотами. При цьому кошти, отримані від продажу ліквідних активів, «Черкасиобленерго» витратило, м’яко кажучи, на сумнівні потреби. Наприклад, кілька мільйонів гривень було перераховано на рахунки близького до «Енергомережі» фіктивного ТОВ «Компанія Трейд-Актив».

Відомо, що продаж і договори були підписані без проведення відповідних аукціонів, чесної оцінки і без затвердження вартості наглядовою радою «Черкасиобленерго». Тобто рішення про продаж і ціну ГЕС Кузьмінська прийняла самостійно. Зараз неправомірні дії посадових осіб компаній є предметом перевірки в межах кримінального провадження № 12017000000001320.

Крім цього, «Черкасиобленерго», яким з минулого року керує Олег Самчук, запустило судовий процес повернення обох ГЕС – відповідний позов про визнання договорів купівлі-продажу з «Новосвіт» зразка 2015 року недійсними зареєстрував господарський суд Черкаської області.

Ще один сумний факт – із відкритих джерел нам стало відомо, що внаслідок неузгодженої роботи і безвідповідальної діяльності «Новосвіт» 10 серпня минулого року було здійснено скид води нижче допустимої норми через гідротурбіни, в результаті чого сталася екологічна катастрофа в регіоні. Це призвело до замору риби, а вода стала непридатною для вживання через помутніння, неприємний запах і великий вміст хімічних і бактеріологічних показників. За попередніми підрахунками збитки сягають 256 млн грн. За цим фактом порушено кримінальну виробництво за статтею 242 Кримінального кодексу України.

На жаль, люди, які викрали мільйони, в нашій країні дуже рідко потрапляють за ґрати. Вони часто опиняються у Верховній Раді та інших державних кріслах. Як відомо, Кузьмінська балотувалася в депутати Верховної Ради, але з тріском провалилася. Однак до сих пір існує загроза, що вона поверне собі крісло очільниці «Черкасиобленерго». Так як сьогодні є дійсним рішення суду, яким її поновлено ​​на посаді.

Це рішення є безпрецедентним за рівнем дурості та цинізму. Однак з його тексту видно, що замість Фонду держмайна, акціонерів і держави, окремо взятий суддя районного суду може призначити і звільнити керівника державного підприємства. Так що ні до чого ні конкурси, ні відбори, ні державні інститути, що займаються управлінням власності. Суддя Апеляційного суду Вінницької області Медвецький може все вирішити за них.

Далі буде. Ми будемо уважно стежити за розвитком подій.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *