Як підібрати правильні кольори для інтер’єру

#інтер'єр

Пандемія показала нам, що затишок вдома – це дійсно важливо. Перебуваючи у власній оселі 24/7, ми ще більше відчули важливість гармонійного оточення. І велику роль у цьому відіграють кольори навколо нас. То ж як досягти комфорту в життєвому просторі? Корисні поради щодо вибору та поєднання кольорів – у нашій статті.

У кімнаті зі збалансованою колірною гамою завжди буде комфортно перебувати. А без балансу кімната може здаватися занадто кричущою або навпаки нудною і невиразною. Балансу буває важко досягти, то з чого ж почати?

При розробці колірної схеми необхідно враховувати ряд факторів: розмір, місце розташування кімнати і пропорції. Якщо кімната розташована на північній стороні, то слід використовувати теплі, світлі тони, адже сонце тут буде світити менше і відповідно буде холодніше. Якщо в кімнаті завжди сонячно, більш прохолодні кольори допоможуть збалансувати тепло, яке вона отримує.

Якщо ви не впевнені в тому, яку колірну схему хочете вибрати для своєї кімнати, візьміть за основу якийсь твір мистецтва. Пропорція кольору – це ключ до балансу. Є загальноприйняте правило, яке допоможе розрахувати все правильно, – це співвідношення 60:30:10. Воно допомагає створити гармонію і цілісність. При цьому 60% кімнати – це основний колір, 30% – допоміжний, а 10% становлять кольори для розстановки акцентів.

Спочатку виберіть домінуючий колір, який буде базовим, потім додайте допоміжний, щоб надати баланс, а також інші кольорові елементи, що розбавлять всю композицію. В ідеалі у вашій схемі повинно бути максимум п’ять кольорів, інакше інтер’єр буде виглядати занадто захаращено, і в ньому буде некомфортно перебувати.

Читайте також: Дистанційна робота: як ефективно організувати процес

Почніть з підлоги

Оскільки діапазон кольорів і матеріалів для підлоги дещо обмежений, бажано починати продумувати колірну гамму саме з нього.

Особливо добре це правило працює, якщо ви вибираєте килим. Уявіть, що ви знайшли килим вашої мрії після того, як уже вибрали кольорову схему, і він ніяк не вписується в неї. Тож якщо у вас уже є вишитий килим, почніть з нього і рухайтеся у напрямку вгору. Після підлоги варто продумати стелю. Колір стін, як правило, потрібно вибирати останнім, тому що він збере докупи всі колірні елементи.

Кімната за кімнатою

Якщо ви хочете створити цілісний інтер’єр, слід використовувати одну і ту ж кольорову палітру в усьому домі. А різні погляди на кожну кімнату можуть бути корисні при створенні зон. При цьому колірна гамма спальні може бути більш спокійною і приглушеною, а схема для вітальні або кухні більш виразною.

Переконайтеся, що всюди присутні повторювані елементи. Це створить зв’язок між просторами. Це може бути щось просте – двері, віконні рами чи декоративне оздоблення одного кольору. Після того як визначитеся з підлогою і стінами, зосередьтеся на дрібних деталях.

Безпрограшні колірні комбінації

Класичне колірне рішення всіх часів – це чорне і біле. Ця комбінація добре поєднується і з усіма відтінками сірого, і з буйством фарб для кольорових акцентів. Можна замінити чорний, приміром, на темно-синій, який в парі з білим і сірим створить живу і яскраву гаму.

Якщо ви не знаєте, які кольори поєднуються, вирішити вашу проблему допоможе колірне коло. Яке загальне правило? Протилежності притягуються. Наприклад, синій і помаранчевий знаходяться на протилежних сторонах кола, так само, як і рожевий з зеленим.

Але іноді ці комбінації можуть бути надто сміливими для тих, хто тільки починає знайомитися з розмаїттям кольорів. Тому можна грати з насиченістю кожного кольору для створення різних колірних рішень. Спробуйте м’який персиковий корал разом з темно-синім і додайте білі деталі, щоб завершити відмінну класичну колірну схему. Також безпрограшна комбінація – це білосніжний, м’який сірий і вкраплення рожевого або синього кольору.

Незвичайні комбінації кольорів

Існує думка, що деякі кольори не можливо гармонійно поєднати між собою – рожевий і червоний або синій і зелений. Але насправді все залежить від тону. Наприклад, сині або м’ятно-зелені стіни виглядають неймовірно розкішно в парі з шоколадно-коричневими меблями.

Щоб визначитися з колірною гамою, можна підглядати у природи або брати приклад з мистецтва. Головне – щоб ви самі відчували захват від обраних кольорів, а перебування у власній оселі наповнювало вас гармонією і теплом.

Читайте також: Що таке саббатікал, і як він допомагає відкрити «друге дихання» в роботі

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *