Чи зобов’язаний банк прийняти пошкоджену валюту?

#банк

Дуже часто банки відмовляються приймати пошкоджені або зношені банкноти іноземної валюти. Чи мають вони на це право? Які саме пошкодження валюти є прийнятними, а які ні – читайте у матеріалі.

Якщо ви принесете в банк чи пункт обміну пошкоджену купюру іноземної валюти, вам з високою вірогідністю можуть відмовити в її обміні та порадять звернутися в Національний банк України. Однак у своєму листі від 27.01.2021 р. №50-0006/6961 Нацбанк вкотре наголосив, що відповідно до законодавства України він не здійснює жодні валютно-обмінні операції для фізичних осіб, в тому числі з обміну банкнот іноземних валют.

У листі Нацбанк також уточнив, які саме пошкодження та зношення іноземних банкнот є допустимим для прийняття банками і попросив банки довести цю інформацію до працівників, що працюють з готівкою, та населення.

Загалом здійснення обмінних операцій з готівковою іноземною валютою регулюється Положенням про структуру валютного ринку України, умови та порядок торгівлі іноземною валютою та банківськими металами на валютному ринку України, затвердженою постановою НБУ 02.01.2019 р. Згідно з цим документом, банкам та пунктам обміну заборонено встановлювати обмеження щодо номіналу та року емісії банкнот іноземної валюти держави, з якою здійснюються валютно-обмінні операції.

Адвокат АБ «Ципін і партнери» Тетяна Журавель звертає увагу: «В зазначеному Положенні передбачено, що банкам, небанківським установам заборонено здійснювати валютно-обмінні операції з банкнотами (банківськими білетами) та монетами Центрального банку Російської Федерації із зображенням мап, символів, будівель, пам’ятників, пам’яток археології, архітектури, історії, краєвидів та будь-яких інших об’єктів, розташованих на окупованих Російською Федерацією адміністративно-територіальних одиницях України, та/або які містять тексти, пов’язані з окупацією Російською Федерацією адміністративно-територіальних одиниць України».

Що стосується монет іноземних держав, то валютно-обмінні операції з ними здійснюються за рішенням банку або небанківської установи. «Тобто, відмова обміняти монети є правомірною», – зазначає адвокат.

За словами Тетяни Журавель, усю пошкоджену валюту, що приймається від населення, банки зобов’язані здати до Національного банку України.

Читайте також: Що робити, якщо ви виявили фальшиву банкноту в своєму гаманці?

Яку валюту банк зобов’язаний прийняти

Положення визначає такі ознаки зношення банкнот іноземної валюти, які приймаються банками, небанківськими установами та операторами поштового зв’язку, пунктами обміну валюти на території України:

  1. Локальні потертості (часткова втрата фарби на зображеннях) та/або втрата папером жорсткості.
  2. Відбитки штампів/печаток, написи, уключаючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких не перевищує 200 мм2.
  3. Плями, загальна кількість яких не перевищує трьох штук діаметром до 5 мм кожна.
  4. Надриви або надрізи, загальна кількість яких не перевищує трьох штук довжиною до 3 мм кожний.
  5. Отвори та проколи, загальна кількість яких не перевищує чотирьох штук діаметром не більше 1 мм кожний.

Яку валюту можна здати на інкасо

Якщо ж ваші банкноти містять більші пошкодження, ніж визначені у Положенні, ви можете спробувати здати її в касу банківської установи на інкасо. Згідно з Інструкцією про ведення касових операцій банками в Україні, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 25.09.2018 р., на інкасо приймаються банкноти іноземних держав, які набули під час обігу одну або кілька ознак значного зношення/пошкодження:

  • розірвані (розрізані) на частини;
  • із пошкодженими елементами дизайну та захисту (видалені цифрові чи текстові позначення номіналу, зображення портрета, оптично-змінні елементи захисту, захисні стрічки);
  • зі зміненим первісним кольором паперу та/або зображень;
  • із локальними забрудненнями (плямами), уключаючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких перевищує половину площі банкноти;
  • із загальними забрудненнями, уключаючи ті, що спричиняють люмінесценцію паперу в ультрафіолетових променях;
  • обпалені, пропалені, трухлі (пошкоджені внаслідок тривалої дії вологи, різних рідин, хімікатів або з ознаками гниття);
  • мають явні друкарські недоліки.

Хто визначає справжність банкноти

Інструкція вказує, що у разі сумнівів щодо справжності валюти банк вилучає її і надсилає для проведення досліджень до НБУ. При цьому банк повинен оформити довідку про вилучення банкнот або монет. А якщо у клієнта виявлено декілька банкнот з однаковими ознаками підроблення, то банк зобов’язаний повідомити про це поліцію.

Національний банк проводить дослідження сумнівної іноземної валюти безкоштовно, строк такого дослідження не повинен перевищувати 30 днів. Справжні банкноти іноземної валюти банк зобов’язаний повернути пред’явникам та за їхнім бажанням прийняти їх для здійснення касових операцій чи прийняти на інкасо.

Слід також пам’ятати, що 55 стаття закону «Про банки і банківську діяльність» зобов’язує банки докладати максимальних зусиль для уникнення конфлікту інтересів працівників банку і клієнтів, а також конфлікту інтересів клієнтів банку. І цього закону мають дотримуватися усі банківські установи країни.

Читайте також: З банківського рахунку незаконно списані кошти: що робити?

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *