Оподаткування іноземних доходів в Україні: скільки і куди платити?

#податки

Запитали в юристів АБ “Ципін і партнери”, як правильно сплачувати податки за іноземні доходи

Передусім потрібно з’ясувати, що таке іноземний дохід. Відповідно до cт.163 Податкового кодексу України, це дохід, отриманий з джерел за межами України, який є об’єктом оподаткування резидента. Своєю чергою, резидент, як визначено в ст. 213 ПКУ, це той, що має в Україні місце постійного проживання, або перебуває в Україні близько 183 днів протягом податкового року, та не має постійного місця проживання в жодній з держав.

Що стосується оподаткування, то під час отримання іноземних доходів фізичною особою вони перераховуються відповідно до ст. 164 Податкового Кодексу України у гривні за курсом, що на той час встановлений НБУ. А відповідно до ст. 167 ПКУ сума цього доходу входить до загального доходу платника податку і на загальних умовах, як і весь дохід, оподатковується за 18% ставкою. Крім того, іноземний дохід також підлягає оподаткування 1,5% військовим збором.

Тобто, якщо резидент України працює в іншій державі, або фізична особа, що взагалі не має постійного місця проживання в іншій країні, перебуває в країні протягом 183 днів, він повинен сплатити податки зі свого доходу в бюджет держави.

Як платити? Для того, щоб сплатити податки з іноземних доходів, фізичний особі потрібно подати річну податкову декларацію, де вказати всі доходи. І вже з них податкові органи вирахують всі податки.

Але це все ще не все. Важливе питання – як уникнути подвійного оподаткування, коли громадяни України, працюючи офіційно в іншій державі, сплачують там податки. Для того, щоб цього запобігти, потрібно дізнатися, чи є між цією країною та Україною угода про уникнення подвійного оподаткування. Їх перелік викладений в листі Державної податковою служби України «Щодо міжнародних договорів про уникнення подвійного оподаткування, чинних у 2020 році» від 04.02.2020 № 1852/7/99-00-09-02-02-07.

Для того, щоб отримати право на зарахування, платник повинен звернутися до відповідного органу країни, в якій він працював в період податкового року, з проханням надати довідку про суму сплаченого там податку. Таким чином, коли він буде надавати в Україні податкову декларацію, сума його податків зменшиться. Регулюється це ст. 170 Податкового кодексу України.

Читайте також: Для бізнесменів-початківців: як перевести житлове приміщення в нежитлове?

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *