Введення касових апаратів не переноситься: як протестувати ПРРО вже зараз

Навіть на тлі масових протестів підприємців парламент не зміг назбирати голосів на законопроект, який передбачає відтермінування на один рік касових апаратів для малого бізнесу. Скоріш за все використання РРО все ж таки стане обов’язковим з 2021 року. А в цей час тисячі підприємств вже тестують безкоштовні програмні РРО, які пропонує Державна податкова служба.

Закон, який запроваджує РРО для малого бізнесу, набрав чинності з 1 серпня цього року. Однак з цієї дати використання касових апаратів стає обов’язковим лише для ФОП, які продають підакцизні товари, ліки та медичні вироби або технічно складні побутові товари, які підлягають гарантійному ремонту. А вже з 1 січня 2021 року наступає другий етап реформи, коли РРО зобов’язані почати використовувати підприємці з доходом в понад 1 мільйон гривень у рік, а підприємці з «груп ризику» повинні це робити незалежно від розміру їхнього доходу. При чому до «Груп ризику» відносяться онлайн-магазини, кур’єрські служби, туристичні агенції, готелі, сервіси з бронювання, продавці ювелірних виробів, вживаних товарів та запчастин, кафе та ресторани. На третьому етапі, що розпочнеться з 1 квітня 2021 року, всі платники єдиного податку II, III та IV групи ФОП повинні будуть використовувати касові апарати.

Що таке РРО та якими вони бувають

Реєстратор розрахункових операцій – це пристрій, який використовують для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів чи наданні послуг.

Бувають класичні та програмні РРО. Класичні – це ті, які ми можемо фізично потримати в руках і коштують вони тисячі гривень. Натомість програмні РРО можна встановити як програму на комп’ютер, смартфон чи інший гаджет.

Цікаво. Перший касовий апарат запатентував американець Джеймс Рітті 4 листопада 1879 року . Він був власником кафе. Заклад не приносив доходу, бо працівники постійно крали виручку. Під час відпочинку в Європі Джеймс Рітті звернув увагу на пристрій, який на борту корабля відлічував кожен оборот рухового валу. Він подумав, що схожий механізм міг би фіксувати кожну покупку в барі або кафе. Удома, в американському місті Дейтон, Рітті разом з братом сконструював найпростіший касовий апарат. Кожна торгова операція фіксувалась на диску. Пізніше з’явився спеціальний індикатор, що дозволяв касирові та покупцеві бачити вартість покупки.

Безкоштовний ПРРО від податкової

З 1 серпня 2020 року Міністерство фінансів та ДПС запустили безкоштовне фіскальне рішення для програмного РРО, яке можуть використовувати підприємці на добровільній основі. Бізнес за власним бажанням може встановити програмний РРО на смартфон, планшет чи комп’ютер і використовувати такий пристрій як касовий апарат. Безкоштовне програмне рішення ДПС може бути застосоване для будь-якого пристрою, що підтримує операційні системи Android і Windows та має підключення до мережі Internet.

Як повідомляє податкова, вже за перший місяць роботи безкоштовного фіскального додатку можливістю застосовувати ПРРО скористались 399 суб’єкти господарювання, якими зареєстровано майже 32 тис. ПРРО. А загалом протягом трьох місяців з впровадження програмного забезпечення його перевагами скористалися більше 2300 підприємців, зареєструвавши 49,8 тис. ПРРО.

Як встановити ПРРО

Зареєструвати програмний РРО можна швидко та просто. Для початку роботи з програмним РРО необхідно перш за все отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП) у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. ДПС такі ключі видає безкоштовно.

Потім потрібно встановити програмне забезпечення на будь-який зручний пристрій, який є в наявності. Це може бути комп’ютер, смартфон або планшет. Завантажити програмне забезпечення можна за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/.

Альтернативні ПРРО

Крім фіскального додатку податкової, яка отримала назву «пРРОсто», існують й інші програми РРО: Смарткаса, e-receipt, Checkbox, Вчасно тощо. Їх можна знайти у Google Market чи App Store. Деякі з них безкоштовні, деякі платні або мають окремі платні функції. Та все ж програмні РРО залишаються набагато доступнішими за традиційні касові апарати.

Завантажити програму можна, підв’язавши її до електронного кабінету. Зареєструвати свій РРО можна у Єдиному вікні подання звітності. При цьому потрібно вказати, що саме ви продаєте. Після цього можна вводити номенклатуру товару, сканувати бар-коди або qr-коди та фіскалізувати товари чи послуги. Інформацію про покупку програма відправлятиме на сервер податкової. У відповідь податкова надсилатиме на смартфон продавця електронний чек, який потрібно переслати покупцеві, роздрукувати на принтері або дати покупцю відсканувати qr-код.

Слід зазначити, що підприємці, які вже використовують класичний РРО, можуть також тестувати як альтернативний і програмний РРО. Тобто при наявності класичного РРО бізнес не має обов’язку переходити на програмний РРО та може користуватися ними одночасно. У будь-якому випадку, враховуючи що до кінця року залишається не так багато часу, апробація новітніх моделей РРО може дати необхідний досвід усім, хто його потребує.

Раніше ми писали, для яких саме категорій ФОПів-єдинників використання РРО стане обов’язковим з 1 січня 2021 року.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *