10 міфів про підприємництво

#підприємництво

Рішення започаткувати власний бізнес може стати визначальним кроком до успіху. Однак багато людей уявляють собі підприємництво зовсім не таким, яким воно є насправді. У цьому матеріалі ми зібрали для вас 10 міфів, які найчастіше супроводжують бізнесменів.

  1. Бути підприємцем – престижно

Міф родом із 90-х, коли бізнесмен апріорі вважався заможною людиною. Дійсно, забезпечувати дохід собі та ще й створювати робочі місця – почесно. Однак іноді бажання мати візитівку з посадою «засновник» або «генеральний директор» іде попереду бізнес-плану. Але саме по собі відкриття підприємства не забезпечить прибуток. Саме тому бізнес-тренери радять усі формальності залишати на потім, зосередившись на основній функції бізнесу – зароблянні грошей.

  1. Все, що вам потрібно – це гарна ідея

Ідея – це дуже важливо для бізнесу, але набагато важливіше, як вона реалізовуватиметься, тобто стратегія та детальний бізнес-план. Адже вам доведеться розподіляти засоби та зусилля, керувати процесами, взаємодіяти з партнерами та підлеглими. І в кожній із цих складових можуть виникати труднощі, які потрібно буде долати. До того ж завжди слід враховувати мінливий ринок та непередбачувані обставини. То ж навіть найкраща ідея не завжди і не всіма може бути успішно втілена у життя.

  1. Робіть те, що любите, і гроші прийдуть

Далеко не кожне хобі може стати прибутковим бізнесом. Багато хто уявляє собі бізнес як постійне релаксування за улюбленою справою, але це не так. Якщо у вашому хобі для вас важливіший процес, ніж прибуток, можливо варто продовжувати насолоджуватися процесом, і не братись створювати бізнес. У будь-якому випадку проаналізуйте, скільки прибутку ви можете отримувати і скільки на це витрачається зусиль, і тоді вирішуйте, чи варто започатковувати власну справу.

Читайте також: Як перетворити хобі на бізнес?

  1. Зростання бізнесу вирішує його проблеми

Дійсно, масштабування дозволяє в рази збільшити прибутки, однак лише якщо з самого початку була обрана правильна стратегія, і бізнес розвивається згідно плану. Але іноді вже на перших етапах виникають проблеми, а власники наївно думають, що вони вирішаться самі собою, розраховуючи, наприклад, на зміну кон’юнктури на ринку. Іншими словами, якщо ви не отримуєте прибутку, продаючи 1000 одиниць товару, навряд чи ви її отримаєте, продавши 10 000.

  1. Підприємець – це вовк-одинак

Багато хто уявляє бізнесменів лицарями без страху і докору, героями, які усіх підкоряють і завжди перемагають. Насправді ж ведення бізнесу вимагає неабиякої гнучкості характеру і постійної тісної взаємодії із безліччю людей. Тут доведеться і вміти домовлятися, і йти на поступки.

  1. Бізнес – це свобода

Одним із найбільших помилкових уявлень є те, що бізнес дає свободу. Так, дійсно ніхто не контролюватиме ваше перебування на робочому місці з 9 до 18, але натомість саме вам потрібно буде дбати про наявність постійних замовлень, дотримання дедлайнів, оплату податків та й загалом усіх витрат. 

  1. Вирішення людських потреб веде до збагачення

Винаходи – прекрасна ніша для стартапу, однак, на жаль, вони не завжди дають очікуваний прибуток. Як тільки затребувана річ виходить на ринок, швидко знаходяться «плагіатчики», які починають виробляти копії та репліки. Тому завчасно подбайте про патентування або захист технологій, якщо це можливо.

  1. Підприємництво – це для молоді

Дійсно, дехто розпочинає бізнес ще зі студентської лави, адже в молодості багато енергії, а віра у власні сили ще не зіпсована життєвими труднощами. Однак у зрілого віку є свої переваги – досвід, вміння, глибоке розуміння законів бізнесу. Як правило, кампанії, чиї власники відкрили бізнес у зрілості, є більш стійкими до викликів та впевнено прямують до своєї мети.

  1. Ви повинні бути експертом у своїй галузі

Завдання керівника – вести бізнес до нових вершин, бачити можливості. Для цього треба слідкувати за ринками та трендами, але необов’язково знати процеси до дрібничок. Іноді це навіть шкодить, адже керівник починає прискіпливо перевіряти кожну дію підлеглих і втручатися у мілкі завдання. Краще оточіть себе експертами з числа співробітників, а самі подбайте про завоювання нових висот.

  1. Для будь-якого бізнесу потрібен інвестор

Якщо у вас є гарна ідея і ви знаєте, як її виконати, спробуйте знайти однодумців та розпочати з невеликих обертів. Гроші інвестора – це не подарунок, а капіталовкладення, які доведеться вертати за рахунок прибутку. Розраховуючи ж на власні сили, ви залишаєте за собою усі важелі управління справою та вигоди від її успіху.

Читайте також: Як стати підприємцем

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *