Як перетворити хобі на бізнес?

#бізнес

Багато історій успіху починаються саме тоді, коли в якості бізнесу постає улюблена справа або хобі. Але далеко не кожне хобі може стати прибутковим бізнесом. То ж чи варто прагнути монетизувати своє захоплення? Чи вдавалося вам успішно заробляти на улюбленій справі?

Ідея перетворити хобі на бізнес може виявитися досить успішною, особливо в тому випадку, коли ви давно чимось захоплюєтесь і ваші таланти вже знайшли своїх шанувальників. А можливо, вам вдалося навіть продати деякі зі своїх робіт, і ви відчули, що цей ринок дійсно є перспективним. Тоді вам залишається лише ретельно все спланувати та навчитися вести справи саме як у бізнесі.

Але часто буває інакше – ми мріємо про якесь заняття, яке б подобалося і приносило прибуток, як панацею від нудьги і необхідності щодня працювати в некомфортних умовах. Для того, щоб визначити, чи зможе ваше хобі стати бізнесом, дайте собі відповідь на кілька важливих питань.

Гніт строків та фінансових обов’язків

Скажіть собі відверто – чи захочете ви малювати картини, коли над вами тяжітимуть чіткі дедлайни, або створювати ювелірні прикраси по декілька десятків за день? Багато хто уявляє собі бізнес як постійне релаксування за улюбленою справою, але це не так. Як тільки ви отримуєте замовлення, відчуття того, що ви працюєте лише заради власного задоволення, зникає. А коли цих замовлень буде багато (власне, заради чого і створюється бізнес – заради розвитку), чи згодні ви будете відмовитися від особистого виконання роботи і найняти працівників? Чи готові ви навчати когось, управляти та ділитися секретами своєї роботи?

І не забувайте про фінансові зобов’язання. Одна річ, випікати тістечка для себе та друзів, і зовсім інша – дбати про наявність постійних замовлень, щоб мати змогу оплачувати оренду приміщення, податки та усі витрати. Іншими словами – якщо у вашому хобі для вас важливіший процес, ніж прибуток, можливо варто продовжувати насолоджуватися процесом, і не брати на себе зобов’язань, які зіпсують задоволення.

Читайте також: Як відрізнити перспективну бізнес-ідею від тупикової?

Бізнес чи handmade?

Не варто плутати бізнес зі виробництвом handmade-товарів, які ви цілком можете продавити через маркетплейси чи знайшовши власного агента. Таким чином ви звільняєтесь від необхідності бізнес-планування, пошуку капіталовкладень для старту, фінансових витрат. Водночас це гарна можливість почати досліджувати ринок, вивчати маркетинг, щоб згодом таки стати самостійним гравцем.

Іноді нас просто не влаштовує існуючий стан справ у нашому житті, і здається, що початок власного бізнесу – вдалий вихід із ситуації. Не поспішайте з грандіозними проектами. Можливо, вам просто треба перестати працювати повний робочий день і приділити своєму хобі більше часу. Почніть створювати більше, знайдіть клієнтів, проаналізуйте, скільки прибутку ви можете отримувати і скільки на це витрачається зусиль. Багато майстрів, навіть маючи добрі прибутки з улюбленої справи, не поспішають кидати стару роботу, принаймні частково. Будь-яке заняття потребує паузи, тож переключаючись з фізичної роботи на розумову і навпаки, ви одночасно і даєте організму відпочити, і набираєтесь нових сил.

Ретельне планування

Якщо ж ви все-таки готові запускати саме бізнес-проект, ретельно пропишіть бізнес-план, не зважаючи на те, що багато чого вам здається зрозумілим і очевидним. Вивчіть конкурентів та визначте цільовий ринок. Зважте, що спостерігати за ринком вам відтепер доведеться постійно.

Прорахуйте, скільки ваші клієнти готові платити за ваш товар та скільки ви витрачаєте на його виробництво та продаж. Крім маркетингу, слід продумати і брендинг товару. Одразу заявіть про свою ексклюзивність, адже якщо ваш бізнес походить від хобі, ви пропонуєте не просто товар, а часточку улюбленої справи, до якої підходите з душею.

Зробіть свій бізнес справді клієнтоорієнтованим, подбайте про зворотній зв’язок з аудиторією, вивчайте її потреби. Не втрачайте можливостей рости та експериментувати, і ваше захоплення власною справою неодмінно знайде відгук у клієнтів.

Читайте також: Бізнес-тренди-2021: визначаємо невизначеність

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *