Що робити, якщо розбився ртутний термометр

#ртуть

Ртуть – надзвичайно небезпечний хімічний елемент, який легко випаровується. Перебування поруч з нею вкрай небажане, адже наслідки ртутного отруєння можуть бути дуже важкими. Звичайно, ртуті в термометрі замало, щоб відразу всерйоз нашкодити вам, але надовго залишати розлиту ртуть у своїй квартирі точно не варто.

Якщо розбився ртутний термометр, завдання №1 зібрати ртуть. У розлитому вигляді вона буде виглядати як сріблясті краплі або кульки. Тому краще, якщо ваш градусник розбився на гладкій поверхні, і ртуть не потрапила на ворсистий килим або м’які меблі. В такому випадку вам буде легше зібрати кульки за допомогою зігнутого навпіл шматка паперу, підштовхуючи їх, наприклад, широкої голкою. Зібрану ртуть треба обов’язково помістити в банку з водою, закривши її кришкою. Працювати слід в гумових рукавичках. Якщо ж вам пощастило менше, і ртуть потрапила на килим, одяг або інший текстиль, з ними, на жаль, доведеться розпрощатися. Адже повністю прибрати з них ртуть не вдасться.

Читайте також: Як стати еко-свідомим та навчити цьому дітей: практичні поради

 Чого не можна робити

  • Не виносьте в інші кімнати речі, на які могла потрапити ртуть. Одяг і текстиль ні в якому разі не кладіть у пральну машину, відразу ж складіть їх в поліетиленовий пакет для утилізації. Те ж саме стосується і килимів.
  • Не використовуйте пилосос. Він лише подрібнить ртуть, і вона осяде на його деталях. Такого пилососу теж доведеться позбутися.
  • Не метіть ртуть віником або щіткою. Ворсинки роздрібнять ртуть, і ви не зможете переконатися, що зібрали її всю.
  • Не використовуйте ганчірку для збору ртуті. Вологе прибирання із спеціальними засобами слід проводити тільки після того, як всю ртуть буде зібрано.
  • Не дозволяйте нікому заходити в кімнату, особливо це стосується дітей та домашніх тварин. Закрийте в кімнату двері, щоб повітря, в яке могли потрапити пари ртуті, не поширювалося по квартирі, і відкрийте вікно. Чим прохолодніше буде в кімнаті, тим краще – при високих температурах ртуть випаровується швидше.

Що треба робити

Починайте прибирання ртуті з країв можливої ​​території її поширення, поступово рухаючись до центру. Збирайте спочатку великі краплі ртуті, поки вони не розсипалися на дрібні. Для того, щоб зібрати менші кульки, використовуйте клейку поверхню скотчу, гумову грушу або медичний шприц. Коженого разу використовуйте нову стрічку скотчу. А стару поміщуйте в банку з водою. Шприци й грушу теж утилізуйте після закінчення процедури.

Ретельно перегляньте всі щілини на поверхнях меблів або підлоги. Для цього підсвічуйте поверхню настільною лампою, звертаючи увагу на відблиски сріблястого кольору. Якщо ртуть могла потрапити під плінтуси або між дошками підлоги, їх потрібно демонтувати і перевірити.

Завершивши механічну частину прибирання ртуті, переходите до хімічної. Розведіть в 8 літрах води 1 літр засобу зі значним вмістом хлору. Найпростіше, що ви зможете знайти в домашніх умовах, – це «Білизна» або засіб для дезінфекції туалету. Вимийте розчином підлогу і всі поверхні та залиште кімнату із закритими дверима і вікнами на 3 години. Після цього промийте все чистою водою.

Як переконатися, що ртуть зібрана

Зібрану ртуть не варто виносити на смітник і ні в якому разі не слід змивати в каналізацію або внутрішньобудинковий сміттєпровід. Краще зателефонувати до місцевих органів з питань надзвичайних ситуацій або в поліцію і передати її на утилізацію.

Протягом наступних двох тижнів проводьте щоденне вологе прибирання, додаючи у воду невелику кількість хлорованих засобів, часто провітрюйте кімнату.

Існують спеціальні прилади – газоаналізатори, які дозволяють виміряти рівень ртуті в приміщенні. Таку послугу можна замовити у профільних компаній. Спеціаліст приїде до вас додому, щоб ви могли переконатися, що рівень випаровування ртуті у вашій квартирі не перевищує норму.

В цілому ж краще не тримати вдома ртутні термометри, а замінити їх на сучасні електронні.

Читайте також: 5 міфів про захист шкіри на морозі

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *