9 міфів про хворобу Паркінсона

#міфи

Квітень – місяць поінформованості про хворобу Паркінсона. З огляду на це ми вирішили прояснити деякі непорозуміння щодо симптомів, лікування та прогнозів для людей із цим захворюванням.

Хвороба Паркінсона – це нейродегенеративний розлад руху. З часом клітини у тій частині мозку, де продукується дофамін, погіршуються, і рівень дофаміну знижується. Це викликає симптоми, які, як правило, розвиваються повільно і часто починаються з легкого тремтіння в одній руці або скутості в рухах.

Окрім тремору та скутості, симптоми включають труднощі з координацією рухів, зміни постави, фіксованість виразу обличчя, зниження нюху, зміни настрою та проблеми зі сном. У міру прогресування захворювання у деяких людей із хворобою Паркінсона розвивається деменція – синдром стійкого порушення когнітивних функцій мозку.

Читайте також: Як працюють цільновірусні вакцини

За останні 25 років кількість випадків хвороби Паркінсона у світі зросла більш, ніж удвічі. Ось найпоширеніші міфи, пов’язані з цією хворобою:

  1. Паркінсон впливає лише на рух

Медична спільнота вважає хворобу Паркінсона переважно руховим розладом. Однак люди з цим захворюванням часто також відчувають немоторні симптоми, які можуть початися навіть раніше моторних. Вони можуть включати когнітивні порушення, або деменцію, депресію та тривогу, дисфункцію сну, біль, апатію, порушення статевої функції та нетримання кишечника.

  1. Ліків від Паркінсона не існує

Хоча остаточно вилікуватися від хвороби Паркінсона неможливо, ліки можуть допомогти людям справлятися із захворюванням. Одним з найефективніших препаратів є леводопа, яку організм перетворює в дофамін, коли потрапляє в мозок.

Існує давній міф про те, що леводопа може полегшити симптоми приблизно протягом 5 років, перш ніж припинить свою дію. Це не так. Хоча з часом ефективність препарату дійсно може зменшуватися, він може допомагати протягом десятиліть.

Однією з жорстоких іроній хвороби Паркінсона є те, що ключовий фермент, який перетворює леводопу в дофамін, міститься переважно в дофамінових нейронах чорної субстанції, які втрачаються під час прогресування захворювання. Отже, основний спосіб зробити дофамін доступним для мозку зменшується в міру розвитку захворювання. Іншими словами, справа не в тому, що леводопа перестає бути ефективною. Просто надходження ферменту, який робить її ефективною, стає більш обмеженим.

Раніше лікарі та хворі на Паркінсона відкладали початок лікування через побоювання, що леводопа з часом перестане працювати. Однак сьогодні відомо, що це зниження ефективності пов’язане не з тим, скільки часу людина приймає леводопу, а з прогресуванням захворювання.

  1. Леводопа погіршує симптоми

Ще одне хибне уявлення про леводопу полягає в тому, що вона може погіршити симптоми хвороби Паркінсона та призвести до дискінезії – мимовільних ривкових рухів. Це неправда. Початок дискінезії пов’язаний з прогресом основного захворювання, а не з тим, як довго людина приймає леводопу.

  1. Тремор завжди означає хворобу Паркінсона

Тремор – найвідоміший симптом хвороби Паркінсона. Однак він може бути симптомом й інших станів, включаючи індукований наркотиками паркінсонізм, судинний паркінсонізм, дистонічний або есенціальний тремор, психогенне захворювання та дистонію.

  1. Лікарі завжди можуть дати точний прогноз

Хоча лікарі розуміють спектр симптомів, пов’язаних із хворобою Паркінсона, дуже важко передбачити, як буде прогресувати хвороба конкретної людини. Адже клінічні прояви суттєво різняться між пацієнтами, і причина відмінностей в тому, як люди переживають хворобу Паркінсона та її прогресування, залишається невідомою.

  1. У всіх, хто страждає на Паркінсона, тремор

У близько 20% людей із цією хворобою тремор не розвивається взагалі. Вчені достеменно не знають, чому це так, і припускають, що наявність тремору може залежати від того, на які частини мозку впливає захворювання.

  1. Люди із хворобою Паркінсона відчувають «спалахи»

За деяких станів, таких як розсіяний склероз, люди можуть відчувати загострення своїх симптомів. Однак хвороба Паркінсона розвивається не таким чином. Симптоми прогресують дуже повільно, і хоча вони можуть коливатися протягом дня, якщо вони погіршуються раптово, це, ймовірно, пов’язано з іншими факторами. Наприклад, з інфекціями, тривогою, помилками в лікуванні, поганим перенесенням ліків та побічними ефектами від ліків.

  1. Крім наркотиків, ніщо не може допомогти

Існує стійкий міф, що наркотики – єдиний спосіб полегшити симптоми. Це неправда. Наразі є все більше доказів того, що фізична активність може зменшити симптоми і навіть уповільнити прогресування захворювання. Дослідження показують, що фізичні вправи не просто зменшують рухові симптоми хвороби Паркінсона, а й допомагають поліпшити проблеми зі сном та когнітивні функції у людей із цим захворюванням.

  1. Паркінсон смертельний

Це помилкова думка. Люди з хворобою Паркінсона можуть прожити довге та змістовне життя. У тих, хто хворіє на це захворювання, може зменшитися тривалість життя. Однак це пов’язано з ризиками, які несе ця хвороба. Наприклад, ризик падінь. Серйозні падіння можуть призвести до летального результату або вимагати хірургічних втручань. Іншим значним ризиком є ​​пневмонія. Оскільки хворі на Паркінсона можуть відчувати труднощі з ковтанням, вони можуть вдихати частинки їжі в легені. У людей із хворобою Паркінсона також слабші кашльові рефлекси, тому їжа може залишатися в легенях, де спричиняє інфекцію.

Наразі науковці продовжують досліджувати механізми захворювання і, сподіваємось, з часом вони винайдуть більш ефективні методи лікування, які б повертали людей із Паркінсоном до здорового та якісного життя.

Читайте також: Що мають знати пацієнти з гіпертонічною хворобою про коронавірус?

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *