9 міфів про алергію

#алергія

Для когось алергічні реакції є просто незручною неприємністю, а для когось вони можуть загрожувати життю. Пропонуємо розвінчати декілька міфів, пов’язаних з алергією.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько 20% людей у ​​всьому світі є алергіками. Алергія – це незвична або перебільшена імунна відповідь, що викликається певною речовиною. Її симптомами найчастіше є закладеність носу, почервоніння, сльозотеча, свербіж шкіри, кашель та чхання. 

Враховуючи значну поширеність алергії, не зайвим буде розвінчати деякі міфи щодо неї.

Читайте також: 9 міфів про хворобу Паркінсона

  1. Алергія розвивається лише у дітей

Одне з усталених уявлень про алергію полягає в тому, що коли ви досягаєте повноліття, у вас не може виникнути алергія. Це неправда.

Дослідження вказують на те, що приблизно у половини дорослих з харчовою алергією принаймні один з видів цієї алергії розвинувся у зрілому віці.

  1. Алергія не лікується

Взагалі-то найкращий спосіб мінімізувати алергічні реакції – це уникати збудників, будь то певна їжа чи тип тварини. Ліків від алергії не існує. Однак певні методи лікування можуть ефективно зменшити симптоми. Наприклад, протинабрякові засоби можуть полегшити носові симптоми алергії.

  1. Харчова алергія і харчова непереносимість – одне і те саме

Харчова алергія керується імунною системою. Під час імунної відповіді імуноглобуліни зв’язуються з рецепторами певних клітин, які виробляють гістамін. В результаті цього з’являються симптоми. Непереносимість не стосується імунної системи, і як правило, не загрожує життю.

  1. Алергія на все життя

На щастя, це міф. Хоча деякі алергії зберігаються все життя, деякі алергії можуть просто зникнути з віком. Чи зменшиться алергія з часом, залежить від алергену. Наприклад, більшість дітей переростають алергію на молоко, яйця, сою та пшеницю. Натомість алергія на арахіс, горіхи, рибу та молюски часто залишається на все життя.

  1. Короткошерсті коти та собаки не викликають алергії

Це не правда.  Алергія не викликається шерстю тварини – її викликають відмерлі клітини шкіри (лупа), слина та сеча. Крім того, шерсть домашніх тварин може збирати пилок, спори цвілі та інші алергени на відкритому повітрі, і тварина приноситиме їх хазяїну.

  1. Існують гіпоалергенні породи домашніх тварин

Багато людей вважають, що певні породи котів та собак є «гіпоалергенними», тобто вони не викликають алергії. Однак це міф. Всупереч поширеній думці, не існує справді гіпоалергенних порід собак чи котів. При чому на алергічну лупу у котів і собак не впливає ні довжина шерсті, ні кількість линянь.

  1. Постійне перебування поряд з тваринами зменшує алергію

Існує теорія, згідно з якою, якщо людина, яка страждає алергією на певних тварин, проводить час із цими тваринами, алергія поступово покращується. Але це не так. Навпаки, деякі власники домашніх тварин з часом навіть можуть стати алергічними на своїх домашніх тварин. З іншого боку, медики припускають, що рання зустріч з домашніми тваринами може зменшити ймовірність розвитку алергії. Іншими словами, якщо домашні тварини з’являються вдома, коли діти маленькі, у них менш вірогідно розвинеться алергія на цих тварин з віком.

  1. Поліноз викликають квіти

Як не дивно, це міф. Алергічний риніт, або поліноз спричиняється пилком у повітрі. Квіти, як правило, виробляють крупний липкий пилок, яка не легко літає у повітрі, адже квіти для запилення залучають комах. Ті закріплюють квітковий пилок на своїх тілах, а не випускають його в повітря. Основними причинами полінозу є легший пилок трав та дерев.

  1. Алергія – це не серйозне захворювання

На щастя, для багатьох людей алергія не є небезпечною. Однак для деяких людей алергічна реакція може завершитися анафілаксією – важкою алергічною реакцією, що в деяких випадках загрожує життю. Під час неї в організм виділяється велика кількість гістаміну, що викликає запальну реакцію. Симптомами анафілаксії є утруднене дихання, хрипи, біль у животі, діарея, набряки ніг, рук або губ, судоми і навіть втрата свідомості.

Навіть алергія, яку можна вважати відносно незначною, наприклад, сезонна алергія, може викликати великі проблеми. Зокрема, призводити до зниження якості сну і, отже, денної сонливості. У свою чергу, це може ускладнити зосередження уваги на роботі та збільшити ризик нещасних випадків. Однак вчені невтомно продовжують пошук дієвих ліків проти алергії, і, сподіваємось, незабаром таки знайдуть їх.

Читайте також: 5 міфів про туберкульоз

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *