Як пандемія змінила лідерство

#лідер

Один з найбільших страхів керівника компанії щодо дистанційної роботи – це те, що працівники не будуть продуктивними, а менеджери не зможуть контролювати їх. Однак пандемія все ж таки змусила нас перейти на новий формат. Яким же повинен бути лідер нового покоління, щоб успішно керувати компанією онлайн?

Коли команда працює віртуально, перше, що втрачається – це відчуття спільноти і довіри, які є невід’ємними в реальному офісі з нормальною атмосферою. Відповідно, керівникам слід звернути увагу на укріплення емоційних зв’язків своєї команди. Однак ділитися емоціями в ZOOM незвично і незручно. То ж як бути?

Навіть під час переходу на віддалену роботу більшість компаній час від часу проводять офлайн наради або зустрічі керівництва з окремими підлеглими. Тому важливо розуміти, які тактики лідерства краще використовувати в онлайн, а які в офлайн форматі, щоб ваша команда продовжувала бути продуктивною і результативною, незважаючи на нові виклики.

Читайте також: Що таке роадмап та чому це важливо для вашого бізнесу?

Онлайн лідер – який він?

Насправді пандемія показала нам, що більшість задач лідера, таких як делегування, координація, прийняття рішень, моніторинг, цілком можна виконувати віртуально. Це стосується і всіх завдань колективу, які не потребують великої інтеграції, – обмін інформацією, аналіз, звітність.

По суті, в основних своїх функціях онлайн лідер може так само ефективно взаємодіяти з підлеглими, як і в звичайному житті. Віртуальна реальність дозволяє ставити цілі, обмінюватися планами, мотивувати і навіть навчати персонал.

Однак при цьому не слід забувати про деякі особливості сприйняття людьми власної роботи і праці інших у віддаленому форматі. У віртуальному світі нам частіше здається, що нашу роботу недооцінюють, або ж що наші колеги не викладаються на повну. Тому важливо час від часу влаштовувати показові розповіді про досягнення кожного члена команди, включаючи і самого керівника. Можна практикувати і формат особистих розмов лідера з кожним працівником, щоб краще дізнатися про його потреби та скріпити командний дух.

Про що говорити на офлайн зустрічах?

Втім у будь-якої компанії є складні задачі, вирішення яких потребує інтеграції усіх членів команди – інакше ви не були б командою. Саме такі питання варто обговорювати в комфортному офлайн середовищі.

Це можуть бути проривні інновації, що вимагають мозкового штурму, обміну ідеями і креативності, а також інтеграції знань та колективного навчання. Важливою задачею є і створення загальної культури, норм ідентичності, а також вирішення конфліктних ситуації.

Використайте зустрічі з колективом для закріплення емоційних зв’язків, а обговорення рутинної роботи залиште для віртуальних нарад. В час, коли нам всім не вистачає спілкування та взаєморозуміння, ваші колеги неодмінно оцінять атмосферу взаємної довіри та спільноти, які ви створите. Під час пандемії у людей суттєво загострилися страхи щодо своєї ролі у суспільстві, тож якщо на роботі вони матимуть змогу проявити себе і відчуватимуть можливості подальшого кар’єрного росту, то набагато відданіше працюватимуть і у віддаленому форматі.

Лідер майбутнього

Як би ми не укріплювали довіру колег, роль лідера ставить перед нами не лише внутрішні завдання, як то організація роботи команди. Навіть під час пандемії ніхто не звільняє лідера від необхідності відповідати на зовнішні виклики. Адже є загальні цілі компанії, і їхнє досягнення вимагає вміння вести переговори не лише всередині колективу, але й зовні.

Тому майбутнє, безперечно, за лідерами, які зуміють поєднати високі емпатичні здібності, важливі для дистанційного управління колективом, з традиційними характеристиками керівника – рішучістю та енергійністю.

Скоріш за все, у майбутньому нас очікує гібридне поєднання віртуального керівництва та особистої співпраці, яке вимагатиме від керівників вміння працювати в різних режимах. При цьому не знімаючи з себе відповідальності за продуктивність та професійний розвиток підлеглих.

Читайте також: «Три кити» сучасного лідера або якості сильної особистості. Як їх розвинути в дитині

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *