Переосмислити капіталізм і врятувати світ

#тренди

Вільний ринковий капіталізм – це одне з великих досягнень людства та джерело добробуту для величезної кількості людей. Але в той же час прагнення надприбутків призводить до поглиблення нерівності та несе кліматичні загрози. У своїй книзі профессорка Гарвардського університету Ребекка Хендерсон заявляє, що капіталізм втратив свої морально-етичні основи і потребує переосмислення.

«Переосмислення капіталізму у світі, охопленому вогнем» – це книга-зізнання в тому, що нам так і не вдалося побудувати капіталізм, який би гармоніював з екологічними реаліями, забезпечував соціальну справедливість та відповідав вимогам демократії. Її автор Ребекка Хендерсон – одна з 24 університетських викладачів у Гарварді та науковий співробітник Національного бюро економічних досліджень США. Вона спирається на понад двадцять років досліджень, щоб дати відповідь на питання, як фінанси та глобальне управління повинні еволюціонувати, щоб запобігти знищенню планети та дестабілізації суспільства.

Читайте також: Дика природа як фактор глобальної небезпеки

Реформація системи

Ринкова економіка, яка раніше генерувала швидке зростання продуктивності праці та загальне процвітання, в останні десятиліття має все менше і менше здобутків. Баланс сил змінюється на користь великих компаній і лобі, законодавче регулювання втрачає силу, корпорації та найбагатші люди отримують все більше впливу на всі сфери життя, а уряди не хочуть забезпечувати захист вразливих категорій громадян. Все це веде до втрати продуктивності праці та збільшення нерівності в національних економіках. 

Єдиний вихід, щоб досягти довгострокового вирішення цих проблем, – це збалансувати силу ринку з силою демократичного уряду та громадянського суспільства. Уряди мають стати партнерами як для вільного ринку, так і для суспільства. Потенційним рішенням Ребекка Хендерсон називає також галузеву співпрацю, або «саморегулювання», коли в різних галузях економіки створюються добровільні асоціації для вирішення спільних проблем.

Вирішальна роль бізнесу

 І все ж головну роль у вирішенні великих проблем сучасності Хендерсон відводить бізнесу. Не відважуючись прямо виступати проти такого шанованого її співвітчизниками поняття, як вільне підприємництво, авторка делікатно зауважує, що ми повинні мати в житті вищу мету, ніж чиста максимізація прибутку. 

Послання Ребекки Хендерсон просте: корпорації повинні перевести капіталістичну парадигму з максимізації вартості акцій на пошук спільних інтересів з суспільством і створювати продукцію, яка б служила спільному благу. Вона переконана, що бізнес може одночасно протистояти реаліям екологічної кризи та соціальної нерівності і при цьому забезпечувати стійке економічне зростання, яке приноситиме добробут для суспільства в цілому.

Посилаючи на силу бізнесу і ратуючи за ідею галузевої співпраці, авторка, щоправда, сама визнає, що саморегулювання рідко буває ефективним, коли до нього не долучити державне регулювання. А так як книга «Переосмислення капіталізму у світі, охопленому вогнем» була жваво підтримана провідними економістами у світі й увійшла до шорт-листа премії «Книга року» The Financial Times/McKinsey, цілком ймовірно, що вона є провідником нового світового тренду на посилення ролі держави в регулюванні економічних процесів.

Дорожня карта змін

Ідея спільних інтересів сторін цілком відповідає логіці міжнародних організацій у галузі сталого розвитку, таких як Організація Об’єднаних Націй: щоб мати прибуток у довгостроковій перспективі, компанії повинні дбати не лише про власних співробітників, але й про навколишнє середовище та клієнтів, тобто людство загалом.

Для боротьби з руйнацією навколишнього середовища, економічною нерівністю та інституційним колапсом Хендерсон виділяє п’ять ключових напрямків:

  • створення спільних цінностей для бізнесу та споживачів;
  • створення організацій, спрямованих на досягнення спільних цілей;
  • встановлення фінансових показників для вимірювання екологічного та соціального впливу ділової спільноти;
  • співпраця за стійкими стандартами саморегулювання;
  • підтримка демократичних реформ. 

Не беручись оцінювати життєздатність поглядів Ребекки Хендерсон, слід віддати їй належне у прагненні справедливої реконструкцію бізнесу та капіталізму, а також натхненній вірі у власні ідеї вирішення найбільших проблем у світі.

Читайте також: Як стати екосвідомим та навчити цьому дітей: практичні поради

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *