Адвокати про переслідування з боку НАБУ: “Якщо ми не дамо відсіч, нас постріляють по одному!”

6 липня 2016 року за ініціативи Асоціації адвокатів України відбулась прес-конференція щодо порушення прав адвокатів з боку Національного антикорупційного бюро України. Проведення заходу обумовлене нещодавніми обшуками у адвокатів, які здійснюють захист інтересів осіб у кримінальних провадженнях.

Так, 5 липня 2016 року правоохоронці проводили раптові обшуки за адресами проживання адвокатів народного депутата України Олександра Онищенка, відомого фігуранта у так званій “газовій” справі. Адвокатська спільнота висловила своє занепокоєння у зв’язку з цими подіями, оскільки своїми діями правоохоронці порушили ст. 161 Кримінального процесуального кодексу України, що забороняє доступ до речей і документів захисників. Більше того, за словами членів Асоціації та інших адвокатських об’єднань, випадки переслідування та тиску на адвокатуру з боку НАБУ далеко непоодинокі.

Події, які сьогодні відбуваються, вже носять системний характер. І, на жаль, це не тільки порушення прав адвокатів, це вже порушення прав людини. Тому сьогоднішній захід зібрав представників усієї адвокатської спільноти, зокрема, це Асоціація правників України, Рада адвокатів міста Києва, Рада адвокатів Київської області, Національна асоціація адвокатів України та інші організації. Ми бачимо в цьому елемент нашої єдності. Спільними зусиллями ми зможемо реалізувати наші задачі та дати гідну відповідь на усі виклики часу”, – наголосив президент Асоціації адвокатів України Олег Рачук.

Представник Ради адвокатів Київської області Віталій Наум розповів про деталі проведення обшуків у адвокатів та висловив власну позицію з цього приводу.

“На проведення обшуків у шести приміщеннях адвокатів виїхала сила-силенна людей – працівників НАБУ, ДФС, СБУ, МВС. До цього було залучено усі служби, понад 100 осіб, не враховуючи понятих, за якими вони виїхали пізніше. Ми можемо багато розмовляти, казати про наші гарантії, про те, що забороняється ототожнювати адвокатів з їх клієнтами і справами, що на Уряд покладається зобов’язання забезпечувати дотримання гарантій і професійних прав адвокатів, але робиться все в зворотному напрямку. І ті особи, які підписують такі документи, які готують ці клопотання, вони зараз вступили у відкритий конфлікт з адвокатами, які практикують у кримінальних справах”, – сказав він.

Позицію Віталія Наума розділили й інші представники адвокатської спільноти. Учасники заходу переконані, що необхідно залучати громадськість та ЗМІ до обговорення цієї ситуації, звертатися до міжнародної спільноти та проводити роз’яснювальну роботу з суддями. Була також озвучена пропозиція звернутися до Національної школи суддів, щоб ті судді, ухвали яких мають незаконні формулювання, проходили перепідготовку.

У свою чергу, адвокат Регіна Гусейнова висловила своє обурення з приводу відсутності реакції щодо останніх подій з боку Міністра юстиції та Ради бізнес-омбудсмена.

“Якщо зараз ми не дамо відсіч – нас будуть бити далі. Якщо зараз ми не дамо відсіч, нас постріляють по одному!”, – додала вона.

Міжнародний експерт у сфері юстиції Марк Сігал впевнений, що вирішення проблем адвокатури у більшій мірі залежить від самих адвокатів.

“Сьогодні ми слухали багато ідей – ми чули про навчання суддів, роботу з журналістами. Однак я думаю, що все залежить від нас самих. Приємно бачити, що стільки адвокатів об’єдналися і стоять за спільну ідею. Це означає, що всі ми усвідомлюємо, якщо права одного адвоката порушено, то це порушено права всіх нас. Я вважаю, що сьогодні ми маємо переконувати людей, що адвокати є необхідними у процесі захисту прав людини. І тільки роблячи це ми можемо здобути повагу до наших прав і нашої професії. Лише тоді, коли 45 мільйонів людей будуть розуміти, що адвокати працюють на захист прав людини, порушення прав адвокатів не будуть заохочуватись”, – підкреслив Марк Сігал.

Після жвавої дискусії учасники заходу прийняли резолюцію. Зокрема, було запропоновано звернутися до Вищої кваліфікаційної комісії суддів зі скаргами на суддів, які приймали відповідні ухвали з порушеннями закону, а також до Комітету Верховної ради України з питань правової політики та правосуддя щодо ініціювання комітетських і парламентських слухань через порушення прав адвокатів. Крім цього, вирішено при Національній асоціації адвокатів України створити службу “SOS” з єдиним телефонним номером, щоб адвокати зі всієї України, в яких виникає критична ситуація, могли у будь-який час звернутись за допомогою. Також запропоновано звернутися до міжнародних інституцій з приводу грубого порушення прав адвокатів в Україні.

Читайте також:

НАБУ можуть дозволити прослуховувати громадян

ААУ: Грубе порушення прав адвокатів з боку НАБУ дискредитує українську правоохоронну систему

Відомості про адвокатів внесуть до онлайн-каталогу

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *